Gündemden düşmüyor! İşte Pakdemirli'nin skandallar zinciri

Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde iki bakanlığın birleştirilmesiyle oluşturulan Tarım ve Orman Bakanlığı’nı başına getirilmiş Bekir Pakdemirli’nin skandal açıklamaları bitmek bilmiyor.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde iki bakanlığın birleştirilmesiyle oluşturulan Tarım ve Orman Bakanlığı’nı başına getirilmiş Bekir Pakdemirli’nin skandal açıklamaları bitmek bilmiyor.

Günlerce söndürülmeyen orman yangınının ardından Türk Hava Kurumu (THK) ile kavgaya tutuşan ve son olarak, “THK uçakları işimize yaramıyor. Almak zorunda değiliz. Teşkilatımız istemiyor. THK siyasetin oyuncağı olmuş durumdadır. Ana muhalefet ile birlikte hareket ediyor” açıklaması ile eleştirilerin odağında yer alan Bakan’ın görevdeki bir yılı benzer açıklamayla dolu. Birgün gazetesinden Ekin Ayaz o gafları derledi.

SAHTE EVRAKLA ET İTHALATI

İspanya’dan ithal edilerek Türkiye’ye giren sahte sağlık sertifikalı 3 bin civarında hayvanla ilgili konuşmasında Pakdemirli “Hayvanlara el koyduk. Hayvanlar karantina altında. Hiçbir sıkıntı yok, karantina süresi devam ediyor. Normal şartlarda İspanya’dan alınarak Lübnan için yola çıkmış ama evrakta bir sahtekârlık yapılarak Türkiye’ye sokulmak istenmiş” demiş ve bunun günlük siyasete alet edilemeyecek “teknik” bir konu olduğunu iddia etmişti.

YERLİ ÜRÜN SEVMİYOR

Pakdemirli döneminde Türkiye’de patates ithal yasağı kalktı. “Tohumluk olmayan, taze veya soğutulmuş” patates ithalatında gümrük vergileri ise uzun süre sıfırlandı. 200 bin ton patates ithalatı için gümrük vergisini sıfırlanmasının nedenini Pakdemirli, karantina ile açıklamıştı. ‘Saman ithal ettiniz, buğday ithal ettiniz’ diyenlere karşı ise “Türkiye’de para var ki ithalat yapabiliyor” açıklamasında bulunmuştu.

'ET YEMEYİN TAVUK, BALIK YİYİN'

Bakan kasım ayında katıldığı bir açılış töreninde et ithalatı krizine çözümü ise şöyle bulmuştu: “Senelik 60-100 bin ton et ithalatı yapmışız bugünlere kadar. Bugünlerde çok ihtiyacımız yok gibi görünse de hayvan sayımızda bir miktar eksiğimiz var. Yoksa Türkiye’nin toplam protein üretiminde eksiği yok. Et yerine balık, tavuk, hindi, yesek bu iş çözülecek. 40’ına kadar kuzu, 40’ından sonra kuzunun yiyeceğini yiyeceksin. Diyetisyenler de bunu öneriyor.”

'BU HİBEYİ BABA OĞLUNA VERMİYOR'

Üreticiye tüm teşviklerin kısıldığı eleştirilerinin odağında olan Bakan’ın kaz yetiştiricilerine verdiği desteği “En az bin adet damızlık kaz ve en az 500 adet ticaret kazına sahip üreticiye, yeni kümes yapımı ve alet ekipman alımına yüzde 75 hibe veriyoruz. Bu yüzde 75 hibeyi baba oğluna vermiyor” diye açıklaması da tepki çekmişti.

TARTIŞMALI ATAMALAR GÜNDEMDEYDİ

Pakdemirli’nin, yakın çalışma ekibine özel sektörden daire başkanı olarak transfer ettiği Ecmel Ercan’ın “görev” geçmişi ortaya çıkmış. Ercan’ın bakanlığa atanmadan önce çalıştığı şirketteki faaliyetleri nedeniyle Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulduğu iddia edilmişti.

SELLER 'ALLAH'IN İŞİ'

Bakan Trabzon Araklı’da yaşanan ve 10 kişinin yaşamını yitirdiği sele ilişkin “Yani sel, taşkın ve heyelanla ilgili uyarılarımızı yaptık ama en nihayetinde bu işler Allah’ın işi. Nerede ne olacağını da bilemiyorsunuz” demişti.

BÜTÜN BAKANLIKLAR AKLINDAN GEÇMİŞ

Pakdemirli, bir TV programında ‘bakanlık teklifini nasıl öğrendiği ve ne düşündüğü’ sorusununa ‘’Kabine açıklanmadan 24 saat önce telefon geldi.Ben 4 saat içerisinde Ankara’da oldum. Tarım ve Orman Bakanlığı dışında bütün bakanlıklar aklımdan geçti” diye yanıt vermişti.

PAKDEMİRLİ KİMDİR?

10 Temmuz 2018’den beri Tarım ve Orman Bakanlığı görevini yürüten Bakan Pakdemirli, çok uluslu bir şirket olan McCain Foods şirketinde üst düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. Patates için gümrük vergisi sıfırlandığında danışmanı olduğu McCain Food’dan patates ithalatı yapılacağı iddiaları ortaya atıldı. Bakan bu iddiaları yalanladı. Bilkent Üniversitesi, İşletme Fakültesi’ndeki lisans eğitiminin ardından, Başkent Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisans, Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisat Bölümü’nde doktora çalışmalarını tamamlayan Pakdemirli’nin abisi ise Celal Bayar Üniversitesi'nin eski Rektörü ve FETÖ’den tutuklu Mehmet Pakdemirli.

Etiketler
Cumhurbaşkanlığı