Aleviler'e ayrımcılık Meclis gündeminde

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin Balıkesir’de Alevi köylerinin boşaltılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Aleviler'e ayrımcılık Meclis gündeminde

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin Balıkesir’de Alevi köylerinin boşaltılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Kurum’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Aytekin, Alevi vatandaşların yaşadığı bölgelerde hizmet alımlarında ayrımcılık yapıldığının da altını çizdi.

Ensar Aytekin’in konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

“Türkiye’de her geçen gün iktidar eliyle harlanan kutuplaştırma politikası bugün kendini Balıkesir ilimizde göstermektedir. Yüzyıllardır burada birlikte yaşayan her türlü etnik yapıdan vatandaşımız 2019 Türkiye’sinde ayrımcılığa uğruyor. Alevi, Çepni ve Türkmen köyleri hizmet alımlarında adeta üvey çocuk muamelesi görüyor.

Aleviler'e ayrımcılık Meclis gündeminde - Resim : 1

Kamu Hizmetinde Etnik Yapı Ayrımı!

Doğaya düşman olanların bir süredir gözünü Balıkesir’e diktiğini biliyoruz. Ancak bu kez baraj yapacağız diyerek Alevi köyleri boşaltılmak isteniyor. Yol yapımda ise adeta etnik köken gözetiliyor. Alevi köyleri, Türkmen ve Çepni köyleri hizmet alımında eşit koşullardan yaranamıyor! Balıkesir ilimiz bu kez başka yollar ile tehdit ediliyor. Vatandaş hizmet alamıyor, seçim dönemi verilen sözler ise teker teker unutuluyor.

Bu sorunu Meclis gündemine taşıyarak Balıkesir halkının sorularını Sayın Bakan’a ilettik. Dileriz bu tehlikeli süreçten vazgeçilir ve Balıkesir’de süren birliğimize zarar verilecek adımlar atılmaz.”

Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin'in Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Kurum tarafından yanıtlanmasını talep ettiği soru önergesi şöyle:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet KURUM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ediyorum.

Kamu hizmetlerine eşit erişim hakkı tüm vatandaşlarımızın ortak hakkıdır. Hizmet konusunda atılacak tüm adımların vatandaşın etnik yapısı, siyasi görüşü ve inancı göz ardı edilerek atılmalıdır.

Ancak Balıkesir’de yaşanan bazı gelişmeler ortak olan bu inancımıza gölge düşürmektedir. Tarafımıza iletilen bilgilere göre yüzyıllardır Balıkesir’de bir arada yaşayan vatandaşlarımızın etnik yapısına göre hizmet politikası hüküm sürmektedir. Alevi köylerine yol yapılmadığı iddiası gündeme gelmektedir. Bunun yanı sıra Türkmen köylerinin de baraj yapımı bahanesiyle boşaltılmak istendiği vahim iddialar arasında yer almaktadır.

Tüm bu iddialara acil yanıt verilmesi ve Balıkesir halkının bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda;

- Yaşanan tüm bu gelişmeler karşısın da başta merkezi yönetim olmak üzere yerel yönetimlerin Alevi vatandaşlarımızın yaşadığı bölgelere hizmette ayrımcılık yaptığını düşünüyor musunuz?

- 2019 Türkiye’sinde Alevi köylerinin diğer köylere nazaran yol, su ve daha birçok hizmetten halen faydalanamamasını nasıl yorumluyorsunuz?

- Baraj yapımı nedeniyle sadece Alevi köylerinin sular altında kalması sizce bir tesadüf mü?

- Alevi köylerinin baraj yapımı bahanesiyle boşaltıldığı iddiaları doğru mudur? Alevi köylerinin taşınmasının gerekçesi nedir?

Etiketler
Balıkesir Alevi Milletvekili Ensar Aytekin