Muharrem İnce’den S400 çıkışı

CHP’li Muharrem İnce, Rusya’dan alınan S-400’lerin teslimat sürecinin başlamasını yorumladı.

Muharrem İnce’den S400 çıkışı

CHP’li Muharrem İnce, Rusya’dan alınan S-400’lerin teslimat sürecinin başlamasını yorumladı.

Türkiye’nin S400 almasının sadece bir silah alımı olarak görülemeyeceğini ifade eden İnce, “tehditler karşısında S400 alım kararı doğru ve yerinde olmakla birlikte Türkiye’nin bu tehditleri Rusya’dan aldığı füze sistemi ile göğüsleyebileceğini düşünmek fazlasıyla iyimserlik olur” açıklamasında bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya’dan alınan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin birinci grup malzemelerinin, Ankara’ya intikalinin başlandığı duyuruldu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklama sonrası CHP’li Muharrem İnce sosyal medya hesabından S400 alımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İşte İnce’nin açıklamaları:

“Diplomasiyle çözülmesi gerekir”

“Türkiye’nin S400 alması sadece bir silah alımı olarak görülemez. Türkiye’nin kendi güvenliğini hangi ittifaklarla ve ne kadar onlardan bağımsız biçimde sağlayabileceğine ilişkin politik karar alma durumu olarak görülmelidir.

Türkiye NATO ittifakının bir parçası olmasına rağmen kendisine yönelik tehditler, NATO üyesi ülkelerin Suriye’de ve Doğu Akdeniz’de aldıkları pozisyondan kaynaklanmaktadır.

Bu tehditler karşısında S400 alım kararı doğru ve yerinde olmakla birlikte Türkiye’nin bu tehditleri Rusya’dan aldığı füze sistemi ile göğüsleyebileceğini düşünmek fazlasıyla iyimserlik olur.

Türkiye’nin başta ABD olmak üzere Fransa, İngiltere, İsrail gibi ülkelerin Suriye ve Doğu Akdeniz politikasını Türkiye’nin güvenliğini ve çıkarlarını dikkate alacak biçimde değiştirmesi için bu ülkelerle yaşanan sorunları geçmişte olduğu gibi diplomasiyle çözmesi gerekir.

Çünkü bu ülkelerle bu noktaya gelmemiz, bu ülkelerle daha önce yaşadığımız başka sorunların bir sonucudur.”

“TBMM bu konuyu mutlaka gündemine almalıdır”

“Türkiye’nin kendisini var olan askeri ittifaklardan ayırarak Rusya, Çin veya başka ülkelerle(İran, Hindistan vb) askeri ittifaklara girmesi kapalı kapılar ardında konuşulacak, askeri ve hükümet bürokrasisiyle karara bağlanacak bir konu değildir.

Böyle bir konunun konuşulacağı tek yer Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. TBMM bu konuyu mutlaka gündemine almalıdır.

Bu konu, ABDci, Rusyacı, yerlici, millici gibi hamaset ile kamuoyuna sunulacak, tartışılacak bir konu değildir. Türkiye kendi güvenliğini nasıl sağlayacağı konusunda en doğru kararı ancak milletin kendisi ve onun temsilcilerinin fikir birliği ile alabilir.“

Etiketler
Muharrem İnce Rusya