İstanbul’da seçim tamamen yenilenseydi sonuç ne olurdu?

Ekrem İmamoğlu’nun yenilenen seçimi açık ara farkla kazanması, akıllara seçimin tamamının iptali durumunda değişebilecek tabloyu getirdi.

İstanbul’da seçim tamamen yenilenseydi sonuç ne olurdu?

YSK’nın tartışmalı bir kararla İstanbul’da sadece büyükşehir belediye başkanlığı seçimini iptal etmesi ve sonrasında Ekrem İmamoğlu’nun kazanması akıllara seçimin tamamının iptali durumunda değişebilecek tabloyu getirdi.

YSK’nın 6 Mayıs’ta aldığı karar ile İstanbul’da büyükşehir belediye başkanlığı seçimi yenilenmiş ve dün yapılan seçimde Ekrem İmamoğlu ezici bir farkla yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildi.

YSK İstanbul’da sadece büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin yenilenmesi için karar almış ve ilçe belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık seçimleri aynen kabul edilmişti. Alınan bu karar oldukça tartışma yaratmış ve Millet İttifakı İstanbul’da seçimin tam kanunsuzluk iddiası ile tümünün iptal edilmesi için itiraz etse de YSK bunu kabul etmemişti.

23 Haziran’da yapılan seçim ve Ekrem İmamoğlu’nun zaferi, İstanbul’da seçimin tamamının iptal edilmesi durumunda oluşması muhtemel tabloyu da gündeme getirdi.

YSK’nın İstanbul’da seçimin tamamını iptal etseydi 23 Haziran’da Ekrem İmamoğlu’na oy verenlerin belediye meclisi ve ilçe belediye başkanlığı seçiminde de Millet İttifakı adaylarına oy vermesi halinde oluşabilecek muhtemel tablo şöyle:

İBB MECLİSİ DE DEĞİŞECEKTİ!

31 Mart’ta yapılan seçimlerde 312 üyeli İBB Meclisi’ndeki dağılım şöyle şekillenmişti;

Cumhur İttifakı: 180
Millet İttifakı: 132

Eğer 23 Haziran’da seçimlerin tamamı yenilenseydi, İBB Meclisi’ndeki dağılım ‘tahmini’ olarak şu şekilde olacaktı;
Millet İttifakı: 170
Cumhur İttifakı: 142

AKP 11 İLÇE BELEDİYESİ KAYBEDEBİLİRDİ

31 Mart seçimleri sonucunda İstanbul’un 39 ilçesinin 24’ünde AKP galip gelmişti. CHP 14, MHP ise 1 belediye kazanmıştı.

310 üyelik İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde AKP 187, CHP 121 ve MHP de 2 üyeye sahip olmuştu.

Peki, 23 Haziran seçim sonuçlarına göre, belediye meclisinde durum ne oluyor?

Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım 23 Haziran’da kesin olmayan sonuçlara göre yalnızca 11 ilçede rakibini geride bırakabildi.

Etiketler
Ekrem İmamoğlu Seçim