Ufuk Üniversitesi'nden Sepsis paneli

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından “Sepsis Paneli” düzenlendi.

Ufuk Üniversitesi'nden Sepsis paneli

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından “Sepsis Paneli” düzenlendi. Panelde konuşan Prof.Dr. Necmettin ÜNAL, sepsis hastalığının dünyada her yıl 20 milyondan fazla kişiyi etkilediğini vurgulayarak, “Sepsis, kanserden ve AIDS’ten daha fazla görülen bir durum. Her yıl 6 milyon ila 8 milyon kişinin sepsis nedeniyle öldüğü düşünülüyor. Sepsis her ülke için ciddi bir halk sağlığı problemidir.” dedi.

Panele, Ufuk Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Op.Dr. Orhan GİRGİN, Ufuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tevfik TEZCANER, Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Fikri İÇLİ’nin yanı sıra çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

“Sepsis ciddi bir halk sağlığı problemidir”

Prof.Dr. Necmettin ÜNAL, “Sepsis Tanımı, Türkiye ve Dünyadaki Yeri” başlıklı konuşmasında, sepsis hastalığının dünyada 90’lı yıllardan bu yana 3 defa yeniden tanımlandığını hatırlattı.

“Nihai tanımlamaya henüz ulaşmış değiliz” diyen Prof.Dr. Ünal, Sepsis hastalığının dünyada her yıl 20 milyondan fazla kişiyi etkilediğini bildirerek, belirtilen rakamların çoğunlukla gelir düzeyi yüksek ülkelerden toplanan verilerden elde edildiğine dikkati çekti ve gerçek rakamların daha fazla olduğunun düşünüldüğünü belirtti.

Prof.Dr. Necmettin ÜNAL, şunları kaydetti: “Her yıl 6 milyon ila 8 milyon kişinin sepsis nedeniyle öldüğü düşünülüyor. Bunların bir milyondan fazlasının ise çocuk ölümü olduğu düşünülüyor. En önemlisi bu ölümlerin birçoğu önlenebilir. Dolayısıyla tedaviden önce önlemeye odaklanmamız lazım. Diğer hastalıklarla kıyaslandığında sepsis, kanserden ve AIDS’ten daha fazla görülen bir durum.”

Bilinenin aksine, sepsis nedeni olan enfeksiyonların yüzde 80’inin hastane dışında oluştuğunun altını çizen Prof.Dr. Ünal, Amerika’da yapılan çalışmalardan örnek vererek, hastanelerde ölen her iki ya da üç kişiden birinin sepsis nedeniyle öldüğünün belirlendiğini ifade etti.

Sepsis hastalığından kurtarılan hastaların ekonomiye geri kazandırılamadığının altını çizen Prof.Dr. Ünal, sepsisli hastalarda taburculuk sonrası ölüm oranları üzerine yapılan bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı ve söz konusu hastaların yüzde 27’sinin 30 günde, yüzde 41’inin 90 günde ve yüzde 63’ünün bir yıl içinde kaybedildiğini belirtti.

Sepsis hastalığında acil tedavi vurgusu!

Sepsis hastalığında erken tedavinin önemine değinen Ünal, yapılan başka bir çalışmada, sepsis oluştuktan sonra antibiyotik tedavisindeki her bir saatlik gecikmenin yaşam şansını yüzde 4 azalttığı yönündeki bilgiyi paylaştı ve ekledi: “Hastanın antibiyotik tedavisini 10 saat geciktirirseniz yüzde 40 kaybettiniz hastayı. 20 saatte ise yüzde 80. Bir gün sonra tedaviye başladığınızda tedavi etme şansınız olmuyor. Sepsis acil tedavisi yapılması gereken bir hastalık.”

Antibiyotik tüketimindeki artışın, antibiyotiklere direnç gelişimini ve dolasıyla enfeksiyonlara bağlı ölümleri artırdığını vurgulayan Prof.Dr. Necmettin Ünal şöyle konuştu:

“Dünyada antibiyotik kullanımının en çok arttığı ve kişi başı antibiyotik kullanımının en fazla olduğu ülkeyiz. Biz, Sepsis hastalığında erken tedavi uygulasak bile bizim ülkemizde başarı şansımız düşük. O nedenle lüzumsuz antibiyotik kullanımını, ciddi olarak kontrol altına almak durumundayız. Sepsisi sadece bir yoğun bakım problemi olarak kabul etmeyelim. Sepsis her ülke için ciddi bir halk sağlığı problemidir. Çözüm için politik kararlılık şarttır. Aksi halde ne ülkemizde ne de diğer ülkelerde sepsis problemi çözülemeyecektir.”

Etiketler
Üniversite