En hayati ilaçların 100'den fazlası eczanelerde yok

Sözcü yazarı Rahmi Turan, eczanelerde yaşanan ilaç sıkıntısını ve reçeteler için süre sınırlamasını eleştirdi.

En hayati ilaçların 100'den fazlası eczanelerde yok

Rahmi Turan bugünkü yazısının ilgili bölümünde Sağlık Bakanlığı'na seslendi. Turan, "Sağlık Bakanlığı bu saçmalığı bir izah etse! Hadi 3-4 gün içinde almak zorunlu olsun. Bulunsa mesele yok! Fakat, ya eczanelerde yoksa?" diye sordu.

Rahmi Turan'ın yazısından o bölüm şöyle:

İnsan “Sağlıklı mıyım?” diye düşünmeli, eğer sağlığı yerindeyse, tüm sıkıntılara boş vermeli…
Sağlık paradan önemlidir.
Sağlık büyük nimettir ve en büyük zenginliktir.

Peki, biz ulus olarak sağlıklı mıyız?
Her şeyde olduğu gibi sağlıkta da dünya liginin geri sıralarındayız.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “41 ilaca fiyat düzenlemesi (yani zam) yaptık. Biz vatandaşımızı asla ilaçsız bırakmak istemiyoruz” dedi.

Ancak… Sağlık Bakanlığı'nın insanlarımızın sağlığı ile gerektiği gibi uğraştığı söylenemez.
En hayati ilaçların 100'den fazlası eczanelerde yok. Sağlık Bakanlığı'nın çaresiz hastalar için fazla bir şey yaptığı söylenemez!
Eczanelere gelince… Bunlar da para kazanmaktan başka bir şey düşünmeyen ticarethaneler. Halk sağlığı ile ilgileri pek yok. Bunu Sağlık Bakanı da biliyor ama fazla bir şey yapamıyor!

★★★

Bir vatandaşın başından ilginç bir olay geçti.
Sinir sistemi sağlıklı olmadığı için bu kişi “Diazem 10” adlı bir müsekkin kullanıyor. Basit, ucuz bir “antidepresan” ilâç bu…

Bu ilaç Sağlık Bakanlığı'nın emri ile “Yeşil reçeteyle verilmesi zorunlu olan bir ilaç.”
Bu normal… Avrupa ülkelerinde de o ilaç reçetesiz satılmaz.
Vatandaş, yetkili, doktordan “Yeşil reçete”yi alıyor. Ve hemen Etiler'de bir eczaneye gidiyor. Yok.

Akatlar'daki bir başka eczaneye gidiyor: “Biz yeşil reçeteli ilaçlarla uğraşmıyoruz. Çok sıkıntılı oluyor” diyorlar.

…Ve böylece üç gün işini gücünü bırakıp, Şişli, Beşiktaş, Akatlar, Levent, Ortaköy, Bebek semtlerinde 11 eczaneyi dolaşıyor.
Kimi eczacı “Diazem 10 depoda da yok.” diyor, kimi “Satmıyoruz” diyor. Bazısı da “Biz o gibi şeylerle uğraşmıyoruz” cevabını veriyor.

★★★

Sonunda dördüncü gün, Beşiktaş'ta, gittiği 12'nci eczanede “Diazem 10”u buluyor.
“Hay Allah razı olsun” derken hevesi kursağında kalıyor. Reçeteye bakan eczacı “Evet ‘Diazem 10' bende var ama, veremem. Çünkü bu reçetenin süresi geçmiş”diyor.
Meğerse yeşil reçeteli ilaçların 3 gün içinde alınması şartmış. Sağlık Bakanlığı böyle buyurmuş. 4'üncü gün reçete geçersiz oluyormuş.

Sağlık Bakanlığı bu saçmalığı bir izah etse! Hadi 3-4 gün içinde almak zorunlu olsun. Bulunsa mesele yok! Fakat, ya eczanelerde yoksa?

★★★

Sağlık Bakanlığı denilen kurum, insanlara böyle garip bir zorunluluk getirirken, ilacın eczanelerde bulunmasını da sağlasa ya…
Vatandaşa öyle bir işkence yapılır mı?

Çaresiz kalan ve zaten sinirleri zayıf, stres içinde olan yurttaş Sağlık Bakanlığı'na d, tüm eczanelere de ağzına geleni söylüyor, “Böyle sürüneceğime öleyim daha iyi”diyerek reçeteyi yırtıp eczacının suratına atıp oradan uzaklaşıyor.