Radyoloji teknisyenlerini bekleyen tehlike

Son 1 ayda 3 radyoloji teknisyeni kanser nedeniyle yaşamını yitirdi, 7’sine ise tanı kondu. Teknisyenler personel eksikliği nedeniyle isyan ediyor.

Radyoloji teknisyenlerini bekleyen tehlike

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu, son 1 ayda 3 radyoloji teknisyeninin kanser nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirterek “7 meslektaşımıza da kanser teşhisi konuldu.

Sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanmalıdır” dedi.
Cumhuriyt'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, Aslanoğlu, radyoloji teknisyenleri ve teknikerlerinin hastanelerde röntgen, tomografi, MR gibi cihazları kullanarak hastalıkların teşhis edilmesinde önemli rol oynadıklarını, ayrıca nükleer tıp ve radyoterapide de kanser gibi hastalıkların tedavisinde görev yapan sağlık çalışanları olduğunu söyledi. Son yıllarda radyolojide taşeronlaşmanın arttığını vurgulayan Aslanoğlu, “Taşeron firmalara garanti edilen tetkik sayısını tutturmak için gereksiz yapılan tetkikler ve işler arttı” dedi.
Aslanoğlu, özetle şunları kaydetti:

“Bizler bu hizmetleri yerine getirirken hastalarımıza radyasyon veriyoruz bu arada biz radyoloji teknisyenleri de radyasyona maruz kalıyoruz. Sağlık Bakanlığı 12 Aralık tarihinde personel dağılım cetveli yayımladı. Bakanlığa bağlı sağlık kurumlarında çalışan toplam radyoloji teknisyeni sayısı 12 bin 392 civarındadır. Personel dağıtım cetveline göre, bakanlığın kurumlarında olması gereken radyoloji teknisyeni sayısı 17 bin 842 kişi. Yani 5 bin 500 radyoloji teknisyeni eksik. Yani mevcut çalışan bir kişi 2 kişinin işini yapıyor. İki kişilik iş yapınca iki kat daha fazla radyasyon alıyor. Sonuç, daha fazla çalışma, daha fazla radyasyon ve kanser sayısında patlama. Bu bizim kaderimiz değildir. Hepimiz endişeliyiz. Ne zaman sıra bana gelecek diye korku içindeyiz. Acil olarak 5 bin radyoloji teknikeri ataması yapılmalı.”

Etiketler
Kanser