Lif ağrısı nedir, lif ağrısı nasıl geçer, doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

Kas lifleri, insan vücudunun hareket edebilmesi için gerekli olan, bütün vücuda yayılı halde bulunan ipliksi yapılara sahip yapılara verilen isimdir.

Lif ağrısı nedir, lif ağrısı nasıl geçer, doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

Kas lifleri, insan vücudunun hareket edebilmesi için gerekli olan, bütün vücuda yayılı halde bulunan ipliksi yapılara sahip yapılara verilen isimdir. Vücutta yayılı bulunan kasların içerisinde yaklaşık 6 milyar kadar farklı tür kas lifleri bulunduğu bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır. İnsanlar yürüme, koşma, konuşma, nefes alma, ayakta durma, gözleri ve diğer uzuvları hareket ettirme ve daha pek çok günlük aktiviteyi bu kas liflerinin varlığı sayesinde yapabilmektedirler.

Vücudumuzda Bulunan Kas Lifi Çeşitleri Nelerdir?

Vücudumuzda farklı işlevlere sahip olan iki farklı tip kas lifi çeşidi bulunur. Bunlardan birinci gruba beyaz kas lifleri, ikinci gruba ise kırmızı kas lifleri denir. Beyaz kas lifleri hızlı kasıldıklarından dolayı, vücuda hızlı enerji sağlar. Bu lifler insan vücuduna patlayıcı kuvvet etkisi adı verilen etkiyi sağlayarak kişilerin kısa zamanda yüksek performans ile hareket etmelerine olanak sağlarlar.

Diğer kas lifi grubu olan kırmızı kas lifleri ise, beyaz liflerin tersi olarak dayanıklılığın süresine artıran ve kişilerin uzun süreli performanslarda bulunması sağlayan kas lifi çeşididir. Bu özelliği sayesinde kırmızı kas lifleri genellikle uzun mesafe koşucuları gibi sporlarla uğraşan kişilerde diğer insanlara göre daha fazla bulunur.

Lif Ağrısına Sebep Olan Kas Yırtılmaları Dereceleri Nelerdir?

1. Derece kas yırtılmaları diğer yırtılmalara göre daha az ciddidir. Bu yırtılmalarda yalnızca bir ya da birkaç tane kasın zorlanması sonucu yaşanan bir durumdur. Bu yırtılma tıpta hafif gerilmeler olarak adlandırılırlar. 1. derece kas yırtılmaları söz konusu olduğunda protein ağırlıkla bir diyet ve dinlenme ile iyileşmek mümkündür. Kişiler için acılı olsa da, bu kişiler dinlenme sonrasında kaslarını tekrar istedikleri şekilde kullanabileceklerdir.

2. Derece kas yırtılmaları ile 1. derece kas yırtılmalarını kıyasladığımızda, 2. Derece yırtılmalarda daha çok lif grubun hasar gördüğünü ve buna bağlı olarak kişinin daha çok acı çektiğini ve etkilerin daha yoğun yaşandığını görmekteyiz. Genellikle zarar gören kas üzerinde şişme ve morarma gözlemlenir. Lif ağrısı nasıl geçer diye merak edenlerin bir süre hasar gören kaslarını dinlendirmeye ihtiyaçları vardır.

3. Derece kas yırtılması içlerinden en ciddi olandır. Kastaki hasarın sebebi çeşitli sebeplerle kasın komple kopmasından kaynaklanmaktadır. Genellikle kasların koparılmasına sebep olan etlen kasların gereğinden fazla gerilmesidir. 3. Derece kas yırtılması yaşayıp yaşamadığını anlamak kolaydır. Kişi kopma esnasında kopma sesini dışarıdan duyabilecektir. Gelen ses kas tentonunun iki parçaya ayrılmasından dolayı çıkar. Kopma esnasında ortaya çıkan ses hafif bir patlama şeklindedir. Bu kopma sonrasında kişi kopan kasını hareket ettiremez. Kas işlevini bir süreliğine kayıp etmiştir. Bu kişiler kaslarda şiddetli ağrı duyarlar ve bu ağrılara dayanılması güç olabilir. Bununla birlikte kasın koptuğu yerde şişme gözlemlenir. Deri morumsu ve kırmızımsı bir hal alarak renk değiştirir. Bu kişiler kendilerine en yakın doktora giderek durumlarına baktırmalı ve gereken ilaç desteğini almalıdırlar.

Vücudumuzdaki Kas Liflerinin Sayısını Nasıl Artırabiliriz?

Vücudumuzda bulunan farklı kas lifi gruplarının sayısını, yaptığımız spor sayesinde isteğimize göre şekillendirmemiz mümkün. Elbette bunun için sıkı bir çalışma programı ve bu konuda donanımlı bilgi sahibi olunmasını gerektiriyor. Örneğin; ağırlık çalışması yapmak, kas liflerini geliştirir. Burada anahtar nokta, kullandığımız ağırlıkların tekrar sayısıdır. Az tekrar sayısı ile yapılan yüksek ağırlığa sahip ağırlıkların kaldırılması vücutta yer alan beyaz kas lifi kütelisini arttırır. Bununla beraber, tekrar sayısı çok olan fakat göreceli olarak daha hafif olan ağırlıklar yapılan çalışmaları vücuttaki kırmızı kas lifi kütlelerini artırmaya yöneliktir.

Vücudumuzda Bulunan Kaslardaki Liflerin Kopması

Kasların gereğinden fazla aşırı gerilmesi ya da zorlanması gibi çeşitli durumlar nedeni ile lif kopması meydana gelebilir. Sağlık açısından son derece zararlı olan bu duruma kas yırtılması adı da verilir. Kas yırtılması genellikle sporcuların kaslarını gereğinden fazla zorlaması nedeni ile sporcular arasında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Kas yırtılması meydana geldiğinde liflerin arasında şiddetli kanamalar meydana gelir. Bu durumda kaslara soğuk pres uygulanması ve kasların dinlendirilmesi faydalı olacaktır.

Kas Liflerinin Kopması Çok Can Yakar mı?

Kas yırtılması yaşayan kişiler, kanamanın meydana geldiği bölgeyi hareket ettirirken herhangi bir zorluk ile karşılaşmazlar, önceden yaptıkları hareketleri aynı şekilde yapmaya devam ederler. Ancak kas yırtılmasının yaşandığı bölgede şiddetli ağrı görülür. Ağrı ile birlikte rahatsız edici bir şişlik de meydana gelir. Bu durumun nedeni spor esnasında yapılan zorlayıcı hareketlerin kasların yırtılmasına sebep olarak, bu nedenle liflerin kopmasıdır. Bu durum vücuttaki kasların geçici olarak zedelenmesine neden olur. İnsan vücudundaki kaslar kanlanmaya müsait yapıdadır. Bu nedenle yırtılan dokular oldukça hızlı bir şekilde onarılarak, iyileşme gösterirler.

Kas Lifi Yırtılmalarının Önüne Geçmek için Neler Yapılmalıdır?

Dikkat edilmesi gereken bazı hususlar konusunda titizlik gösteren kişiler, kas lifi yırtılması sorununun önüne geçebilmekteler. Vücutta her alan her tendonun ya da kas grubunun belirli sayıda ve belirli hareketleri yapabilmek için yaratıldığı unutulmamalıdır. Gereğinden fazla hareket ettirilen kas gruplarında, ya da zorlayıcı hareketler yapılan kas gruplarında zarar görülmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle özellikle spor yapan kişiler kaslarını gereğinden fazla zorlamamalılardır, kaldıramayacakları kadar ağır olan ağırlıklar ile çalışmamalılardır. Aksi durumunda lif kopması yaşanılması ve kişinin acı çekmesi kaçınılmaz olacaktır.

Genellikle sporcular arasında görülen bir durum olduğundan, sporculara birkaç öneri vermek , bu konuda bilinçlenmek açısından yerinde olacaktır. Kas lifi zedelenmelerinin önüne geçmek için yapılması gereken ilk iş, egzersize geçmeden önce bir takım ısınma hareketlerinin uygulanmasıdır. Egzersiz yapmadan önce ısınma hareketlerinin yapılması halinde, spordan önce soğuk ve katı halde bulunan kaslar yavaş yavaş ısınma hareketleri ile ısınmaya başlayacaktır. Bu ısınma kasların hareket kapasitesini artıracak ve kasları olası ani zorlamalara karşı hazırlıklı duruma getirecektir.

Lif Arası En Çok Kimler Arasında Görülür?

Kas yırtılmaları vakalarını incelediğimiz zaman, en çok spor salonlarında ağırlık çalışan bireylerde, futbol, voleybol, basketbol gibi top oyunlarında ve bunlara ilaveten yüzme ve özellikle halter sporları ile uğraşan kişiler arasında görüldüğünü görüyoruz. Lif ağrıları yalnızca şiddetli ağrıya neden olur. Kişi üzerinde kalıcı bir etki yaratmaz ve aynı zamanda kolay bir iyileşme süreci vardır. Hayati bir risk taşımadığından da dolayı kas yırtılması genellikle sporcular arasında yeterince önemsenmeyerek bu kişiler tarafından sıklıkla ihmal edilmektedir. Kas yırtılmasının temel nedenlerine bakıldığında kişilerin ısınma hareketi yapmadan, soğuk kaslar ile spora başladıklarını görüyoruz. Yırtılmak için her zaman daha müsait olan soğuk kaslar kişilerin sağlıklarını olumsuz yönde etkilerler. Spor yapan kişiler bu nedenle mutlaka spor öncesinde ısınma hareketleri yapmalı ve spor yaparken kaslarını gereğinden fazla zorlamamalıdır.

Kas Yırtılmasının Belirtileri Nelerdir?

· Kaslarda duyulan aşırı ağrı,

· Kişinin kendini güçsüz hissetmesi ve hareket ederken zorlanması,

· Yırtılan kaslarda renk farkının görülmesi,

· Durdurulamayan uzun süreli aşırı kanama görülmesi.

· Kaslarda şişlik.

· Kaslara duyulan kopma hissi.

Etiketler
Ağrı