'Ağız ve diş sağlığı, tüm sağlığın temelini oluşturuyor'

Hekimler Ağız ve Diş Sağlığı Haftası'nda bir kez daha uyarıyor; "Ağız ve diş sağlığı, tüm sağlığın temelini oluşturuyor."

'Ağız ve diş sağlığı, tüm sağlığın temelini oluşturuyor'

Ege Ajans - Bilimsel diş hekimliği eğitiminin 22 Kasım 1908’de başlaması nedeniyle Türkiye’de her yıl 22 Kasımı içine alan hafta (18-24 Kasım) “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanıyor.

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necdet Erdilek, ağız ve diş sağlığının tüm sağlığın temelini oluşturduğunu ifade ederek “Diş fırçalama işleminin mekanik olduğu unutulmadan, ideal fırçalama tanımına uygun olarak ağız bakımı gerçekleştirilmelidir. Ağız ve diş sağlığı bakımının rutin bir alışkanlık haline getirilmesi sağlıklı bir vücudun da temelidir. Güzel dişler, güzel gülüşler, ağız kokusunu önlemek ve sağlıklı bir vücut için ağız ve diş sağlığı bakımını ihmal etmeyelim” dedi.

Modern ağız ve diş sağlığı bakımında sadece fırçalamanın yeterli olmadığını belirten Prof. Dr. Necdet Erdilek, “Modern ağız ve diş sağlığı bakımı diş fırçalamasından önceki kısmı da kapsar. Fırçalama işleminden önce dişlerin aralarındaki boşluklarda biriken yiyecek kalıntıları diş ipliği yardımıyla fiziksel olarak çıkarılır. Ardından ara yüz fırçaları ile diş fırçalanır. Özellikle protez kullanan veya implant yapılan hastalarda diş aralarının mutlaka ara yüz fırçalarıyla temizlenmesi gerekir” diye konuştu.

DİŞ FIRÇASI SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

Diş fırçası seçiminde markadan çok fırçanın düz ve orta sertlikte olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Erdilek, “Diş fırçalama işlemi mekanik bir işlemdir. Bu yüzden önemli olan fırça ve macun markasından ziyade nasıl yapıldığıdır. İdeal fırçalama, dişin ön temizliğinin ardından fırçanın ıslatılmadan üzerine mercimek tanesi kadar macun sıkılmasıyla başlar. Ağız hafif çalkalandıktan sonra fırça, üst ve alt çenenin diş ile diş etleri arasında 45 derecelik açı olacak şekilde yerleştirilir. Fırçanın kılları ara yüzlere erişebilecek şekilde hafif hareketler ile üst çenede yukarıdan aşağıya alt çenede aşağıdan yukarıya doğru temizleme işlemi yapılır. Bu fırçalamanın etkili olabilmesi için 3-4 dakika civarı sürmesi gerekir. Aynı zamanda bu hafif hareketler diş etine de masaj uygulayacaktır” dedi.

Diş teli veya implant tedavisi gören ve protez kullanan hastaların ağız ve diş sağlığı bakımında daha titiz davranması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Necdet Erdilek, diş hastalıklarında sirke ya da tuz gibi bitkisel yöntemlerin iyileşme sürecine katkıda bulunmadığının altını çizdi.

“Doğru beslenme diş çürüğünü önlüyor”

Özel üretilmiş fırçalar jel kıvamındaki florun dişlere lokal olarak sürülmesiyle diş minesinin yapısının güçlendirmesi esasına dayanan florlamanın bilinçli yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Erdilek, “Son zamanlarda gündemde çocuklara yapılan florlama konusu var. Birçok veli okullarda yapılan florlamadan önce endişelenerek fakültemizi arayıp, bilgi almaya başladı. Bilinçli olarak yapılan florlamanın diş çürümesini engellediğini veya ötelediğini söyleyebilirim. Bu yüzden okul müdürlerine tavsiyem florlamanın okullardan ziyade muayenehanelerde veya hastanelerde yapılmasıdır. Çünkü okulda yapılan taramalar hastane taramalarına göre daha ilkel oluyor ve çocuklar o ortamda bir diş hekimi figürünü tam olarak tanıyamıyor. Bu yüzden öğrencilerin hastanemize gelerek florlama işlemini diş hekimi koltuğunda yaptırmaları çok daha önemlidir. Bu sayede oluşabilecek diş hekimi korkusunu atlatacaklar ve diş hekimliği uygulamalarını yerinde görmüş olacaklardır” diye konuştu.

Ağız ve diş sağlığı bakımı alışkanlığının çocukluktan itibaren kazanılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Erdilek, ailelerin her şeyden önce çocuklara örnek olması gerektiğini söyledi. Görerek kazanılan alışkanlıkların hiçbir zaman kaybedilmediğini belirten Prof. Dr. Erdilek, çocuğun ebeveynlerini ağız ve diş sağlığı bakımını yaparken görmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Doğru beslenmenin diş sağlığını etkileyen faktörler arasında olduğunu bildiren Prof. Dr. Necdet Erdilek, “Şeker ağıza alındığı zaman 7 ila 10 dakika içinde aside dönüşüyor. Asit dişlerde çürüklere neden olan etkenlerden biridir. Dolayısıyla gazlı içecekler de tıpkı şekerli maddeler gibi diş çürüklerine neden olabilir. Asidik ve şekerli gıda maddeleri tüketildikten hemen sonra, diş fırçalanamıyorsa bile, ağız çalkalama yöntemiyle diş temizliği sağlanmalıdır” dedi.

“Multi Disipliner Diş Hekimleri Yetiştiriyoruz”

Ağız ve diş sağlığı haftasına ek olarak Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin idealinin iyi bir diş hekimi yetiştirmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Necdet Erdilek, “Meslektaş adayı öğrencilerimize tavsiyem, hocalarını bilimsel yönden kullanmaları ve onlardan maksimum faydalanmalarıdır. Fakültemizde eğitim gören meslektaş adaylarımıza hastanın sorumluluğunu alma, onunla ilgilenme ve onu tedavi etme gibi imkânları sunuyoruz. Multi Disipliner Eğitim Kliniği Sistemi’miz meslektaş adaylarımıza hastalara nasıl davranacakları konusundan tedavi yöntemlerine kadar birçok alanda uzmanlaşma sağlıyor” dedi.

Yılda 170 bin erişkin ve 34 bin çocuk hastaya bakan Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Sınavı’nda (2018) Türkiye 2’ncisi, 9’uncusu, 10’uncusu ve 57’ncisini mezunları arasından çıkararak eğitim başarılarına bir yenisini daha ekledi. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda, Türkiye 922’ncisi Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini tercih etti. 945 lisans öğrencisi, 105 doktora ve hekimliği uzmanlık sınavını kazanmış olarak çalışan asistanı, 89 öğretim üyesi ve 15 araştırma görevlisi ile hizmet veriyor.