Prof. Mehmet Ceyhan, yeni varyant Omicron’u anlattı: Hızlı bulaşma genine sahip, bağışıklıktan kaçıyor, yeni tedbirler şart

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19'un yeni varyantı Omicron’un diğer varyantlardan farkını, yapılması gerekenleri Gerçek Gündem’e anlattı. Yeni varyant hızlı bulaşma genine sahip ve bağışıklıktan kaçtığı için hastalığı geçirenler tekrar hasta olabiliyor.

Prof. Mehmet Ceyhan, yeni varyant Omicron’u anlattı: Hızlı bulaşma genine sahip, bağışıklıktan kaçıyor, yeni tedbirler şart

GERÇEK GÜNDEM / FIRAT FISTIK - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Omicron'u "endişe verici varyant" olarak etiketlerken aralarında Belçika, Almanya, Çekya, İngiltere, İsrail, Güney Afrika, Danimarka ve Avustralya’nın olduğu çok sayıda ülkede yeni varyant tespit edildi.

İngiltere, ABD, Kanada, Almanya, Japonya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu çok sayıda ülke, Omicron varyantının ilk kez tespit edildiği Güney Afrika Cumhuriyeti ve bazı Afrika ülkelerine 25 Kasım’dan itibaren seyahat kısıtlamaları getirmişti.

Omicron varyantını ilk kez tespit eden Güney Afrikalı doktor Angelique Coetzee, Telegraph’a yaptığı açıklamada ilk bulgularla ilgili “Omicron varyantı hastalarında bir ya da iki gün kas ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlar oluyor. Hafif bir öksürük olabiliyor fakat bu hastalarda tat ve koku kaybı bulunmuyor” dedi.

Varyantın ilk olarak 11 Kasım’da görüldüğü açıklanırken 52’ye yakın mutasyona sahip olduğu biliniyor. Bu sayı da önceki delta varyantına göre oldukça yüksek.

OMICRON'UN ÖNEMLİ 3 FARKI VAR

Enfeksiyon hastalıklar uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni varyantla ilgili sorularımızı yanıtladı. “Klinik açıdan daha öncekilerden daha ağır ya da daha hafif etkisi var diyemeyiz” diyen Ceyhan, Omicron varyantına dair bilinenleri şöyle özetledi:

“Şimdiye kadar tespit edilenlerin çoğu genç yetişkin hasta olduğu için hafif bulguları var. Ancak üç önemli fark var. Biri hızlı bulaşma geni taşıyor. Delta da olduğu gibi. Beta varyantında olduğu gibi aşılara direnç kazandıran bir mutasyon taşıyor. Üçüncüsü de bağışıklıktan kaçtığı için hastalığı geçirenler buna karşı tam bağışık olamıyorlar, tekrar enfeksiyonlar ortaya çıkıyor. Örneğin bir kişi delta ile hastalık geçiriyor ama daha bir ay geçmeden bu varyant nedeniyle tekrar hastalanabiliyor.”

'AFRİKA ÜLKELERİNE SEYAHAT YASAĞININ HİÇBİR ANLAMI YOK'

“Mutasyonun çok olması güçlü olduğunu göstermez” diyen Ceyhan “Sadece Afrika ülkelerine seyahat yasağı koymanın hiçbir anlamı yok. Avrupa’da neredeyse tüm ülkelerde var. Avustralya’da bile var. Bile diyorum çünkü oradan Afrika’ya direkt uçuş dahi yok” diye konuştu.

Ceyhan’a göre kritik olan taşıdığı mutasyon sayısı değil, hızlı bulaşma ve aşılara duyarlılığı azaltması. Konu gelmişken herkesin merak ettiği aşının yeni varyanta karşı etkili olup olamayacağını, yeni bir aşıya ihtiyaç olup olmadığını soruyoruz. Ceyhan şöyle yanıtladı:

“Beta varyantı çok yayılamadı, hızlı bulaşma özelliği yoktu. Omicron’da da Beta’daki mutasyonlar var. Beta’ya karşı Biontech yüzde 90 etkililikten yüzde 70’e düşmüştü. Omicron için de o civarda bi azalma beklenebilir. Fakat tam aşılı biri daha yüksek oranda korunacaktır. O yüzden mevcut aşıların yapılması dışında yapılacak bir şey yok. Aşı kesinlikle etkili, sadece bu mutasyonlarla etki oranı düşebiliyor. Özel aşı geliştirilme ihtimali yok. Şirketler bunu yapmaz.”

'TÜRKİYE'DE EK TEDBİRLER ŞART'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, iki gün önce "Türkiye’de en yaygın varyant Delta varyantıdır. Nu (omicron) varyantına rastlanmamıştır" demişti.

Ceyhan, “Şu anda Türkiye’de Omicron’a gelene kadar biz daha Delta varyantını halledemedik” diyor ve ekliyor:

“Tam 4 aydır 20 binlerin üzerinde vakayla seyrediyoruz. Biz daha bunu 20 binin altına indiremiyoruz. Türkiyede zaten yapılacak şeyler belli. Devletin kısıtlama önlemleri, kişilerin korunma önlemleri ve aşı. Üçü de iyi gitmediği için yeni önlemler alınmalı. Yeni önlemler şart. Devlet de almalı. Böyle deyince insanlar yanlış anlıyor. Sokağa çıkma yasağı, kapanma gibi algılanıyor. Bunlar değil.

Bir de aşılama durmuş durumda. Aşılamayı arttırmak için zorlayıcı önlemler alınmalı. İkna yoluyla aşılama bu noktaya kadar geldi. Günde 10-20 bin aşılamayla bunu halledemezsiniz. Son olarak bir de Türkiye malesef yaz başından beri ülkeye girişleri son derece kontrolsüz şekilde yaptığı için tüm varyantlar yayıldı. Buralara da ek tedbirler şart.”