Prof. Osman Müftüoğlu: Son verilere bakılırsa Favipiravir’i boşuna yuttuğumuz anlaşılıyor

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, koronavirüs tedavisinde kullanılan favipiravir adlı ilacın 'etkisiz' olduğunun açıklanmasıyla ilgili görüşlerini paylaştı.

Prof. Osman Müftüoğlu: Son verilere bakılırsa Favipiravir’i boşuna yuttuğumuz anlaşılıyor

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, PRESECO çalışması sonucu Covid-19 tedavisinde kullanılan favipiravir adlı ilacın 'etkisiz' sonucuna varılmasıyla ilgili olarak, "Fikrimi daha en baştan açıklayayım: Son bilimsel verilere bakılırsa Favipiravir’i boşuna yuttuğumuz anlaşılıyor" dedi.

Prof. Müftüoğlu, "Nedeni şu... Favipiravir, salgının başından bu yana COVID-19 hastalarına hatta hastalık belirtisi göstermeseler bile PCR testi pozitif çıkanlara önerilen antiviral bir ilaç. Aslında daha en başta bile etkinliği konusunda hepimizin -herkesin-ciddi kuşkuları vardı. Ama biraz da 'Elde başka çare yok' diye düşünülerek 'Belki biraz faydası olur' umuduyla öneriliyordu. Ne var ki yeni bir çalışma-FAZ 3 PRESECO çalışması- Favipiravir’in etkinliğinin neredeyse 0 noktasında olduğunu net ve açık olarak gösterdi. Bizde de Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi hocalarımızdan bazıları (mesela Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz) bu yeni araştırmanın sonuçlarına dayanarak, 'Favipiravir’in bundan sonraki kullanımı konusunda' tereddütlerini açıkladılar. Görünen o ki Sağlık Bakanlığı ve COVID-19 Bilim Kurulu’muz daha fazla beklemeden, bu ilacın kullanımıyla ilgili net bir karara süratle varmak zorunda" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın.

NE OLMUŞTU?

PRESECO çalışmasına göre ülkemizde de pandeminin ilk dalgasından sonra covid tedavi protokolüne giren “favipiravir” etken maddeli antiviral ilacın, covid 19’da iyileşmeyi hızlandırmadığı gösterildi.

İlacın ABD’deki pazarlamasından sorumlu firmanın yürüttüğü ve geçtiğimiz yıl Kasım ayında başlatılan Faz 3 çalışmasının ilk sonuçları geçtiğimiz hafta açıklandı. Favipiravir’in Kovid-19’daki etkinliğine dair verileri “çift kör kontrollü randomize çalışma” ile ilk kez ortaya koyan çalışmaya ABD, Brezilya ve Meksika’daki 38 merkezden, yaklaşık 1150 hafif-orta semptomlu covid hastası dahil edildi.

Evde ilaç tedavisi alan hastalar, klinik araştırmacılar tarafından uzaktan izlendi. Ancak favipiravir tedavisinin hastalığı iyileştirmede bir avantaj sağlamadığı ortaya kondu.

Etiketler
Koronavirüs