Aşı önceliğinde ayrımcılık: Kamudaki veterinerler aşılanırken serbest çalışanlara 'yok' denildi

Korona virüsü aşılamasında kamuda çalışan veteriner hekimlere aşı randevusu oluşturulmaya başlandı. Özelde ve serbest çalışan veterinerlere aşı tanımlaması yapılmaması tepkilere neden oldu.

Aşı önceliğinde ayrımcılık: Kamudaki veterinerler aşılanırken serbest çalışanlara 'yok' denildi

Koronavirüs salgınında öncelikli aşılanacak meslek grupları arasında yer verilmeyen veteriner hekimlerin kamuda çalışanlarına aşı randevuları açılmaya başlandı. Özel sektörde ve serbest çalışan veteriner hekimlere ise aşı randevusu hala oluşturulmadı.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, Türkiye’de toplam veteriner hekim sayısının 35 bin civarında olduğunu, pandeminin ilk gününden bu yana toplum sağlığına hizmet ettiklerini ve aşıda öncelikli grup arasında yer almaları gerektiğini belirten Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Zeynep Pınar Kaya, “Kısıtlamaların ilk gününden beri çalışıp ve sağlık hizmeti veren meslek grubu olarak aşılanmamak gerçekten canımızı acıtıyor” dedi.

‘VETERİNERLERE AYRIMCILIK UYGULANIYOR’

Kamuda çalışan veteriner hekimlerin aşılamada öncelikli ve riskli grup olarak değerlendirilerek aşılama programına alındığını ancak özel sektörde çalışan ya da mesleğini serbest olarak icra eden veterinerlerin aşıda öncelik listesine alınmadığını belirten CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, tüm veterinerlerin bir an önce aşılanması gerektiğini belirtti: “Veteriner hekimler arasında aşılamada kamu-özel sektör ayrımı yapmak kabul edilemez.”

Veteriner hekimlerin virüsle mücadelede önemli sorumluluk aldığını belirten Bulut, aşının sağlık personeli başta olmak üzere riskli meslek guruplarına uygulanacağı açıklanmasına rağmen, veteriner hekimlerin kapsam dışı bırakılarak, sağlık personeli kimliğinden adeta dışlandığını söyledi

. Bulut, “Tam kapanma döneminde açık olan veteriner klinikleri bulaş açısından en riskli yerlerin başında geliyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu veteriner hekimleri, sağlık sınıfı sayıyor. Ancak Sağlık Bakanlığı, veteriner kliniklerini sağlık kliniği ve veteriner hekimleri de sağlık çalışanı olarak görmüyor. Adeta veterinerlere ayrımcılık uyguluyor” ifadelerini kullandı.

‘İNANILMAZ BİR YOĞUNLUK VAR’

Yaklaşık 20 gün önce Türkiye’deki 56 veteriner odası olarak aşılanmasını talep ettikleri tüm üyelerinin listesini Sağlık Bakanlığı’na ilettiklerini, bu listenin yanı sıra Tarım Bakanlığı’nın da bir liste hazırladığını belirten Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Zeynep Pınar Kaya, “Bakanlığın hazırladığı liste daha mı önce ellerine ulaştı yoksa bakanlığa mı öncelik verildi bu noktada konuya vakıf olamıyoruz. Hala serbest çalışan veteriner hekimlere tanımlanan aşı yok. Bekliyoruz” dedi.

Pandemi sürecinde iş yüklerinin arttığını, insanların evlerinde daha çok vakit geçirmeleriyle birlikte hayvanlarıyla daha ilgili olduklarını ve bunun sonucunda daha çok çalıştıklarını söyleyen Kaya, “İnanılmaz bir yoğunluk var. Kliniklerimiz bazen aile sağlığı merkezleri gibi olabiliyor, kuyruklar yaşanıyor. Pandemide sokağa çıkma yasaklarının başladığı ilk günden beri hizmetlerimize devam ediyoruz ve hiç kapanmadık” diye konuştu.

‘YORULDUK VE DESTEK İSTİYORUZ’

Hem Türkiye’deki hem de yurt dışındaki aşı çalışmalarında veterinerlerin büyük sorumluluk aldığını, veteriner hekimlerin sağlık sınıfında sayılmamasını kabul etmediklerini belirten Kaya, “Kısıtlamaların ilk gününden beri çalışıp ve sağlık hizmeti veren meslek grubu olarak aşılanmamak gerçekten canımızı acıtıyor” ifadelerini kullandı ve şunları söyledi:

“Veteriner hekimler içerisinde bu hastalığa yakalanan ve vefat edenler mutlaka ki var. Toplumun geneline baktığınızda sayıları çok fazla değil gibi duruyor. Çünkü biz yıllardır karantina nedir, virüs nedir, hijyen nedir en iyi bilen meslek grubu arasındayız. Ama artık gerçekten yorulduk ve destek istiyoruz.

‘SERBEST ÇALIŞANLARIN AŞILANMAMASI ÇOK ACI’

Tüm Türkiye’de 35 bine yakın veteriner hekim bulunuyor. İki doz aşı üzerinden düşününce 70 binlik bir rakam var. Ben geçmişte üniversitede görev yaptım ve sonrasında istifa edip özel klinik açtım. Öğrencilerim benim yarı yaşımdalar, kamuda çalışıyorlar ve aşılanmışlar. Çok güzel tabii ki.

Onlar da zor şartlarda çalışıp köy köy geziyorlar. Ama kamu yarı zamanlı çalışmaya geçti. Biz haftanın yedi günü çalışıyoruz. Çok daha fazla insanla muhatabız. Pet kliniklerinin yanı sıra köy köy gezen veteriner hekimler var.

Meslektaşlarım sabahın altısında evlerinden çıkıyorlar ve Covid-19 sebebiyle karantina altında olan köylere giderek inek doğurtuyor, acil müdahalede bulunuyor. Bunlar hem ekonomi hem de toplum sağlığı için önemli. Bu kadar önemli meslek grubunun serbest çalışanlarının aşılanmaması çok acı. Bir an önce tüm veterinerlere aşının tanımlanmasını talep ediyoruz.”

Etiketler
Veteriner