Kanada'da gizemli bir beyin hastalığı ortaya çıktı

Kanada'da aynı bölgede yaşayan 43 kişide bilinmeyen bir beyin hastalığı görüldü. Belirtileri arasında hafıza kaybı ve halüsinasyonun da bulunduğu hastalığın ne olduğunu anlamak için ekip kuruldu.

Kanada'da gizemli bir beyin hastalığı ortaya çıktı

Kanada'da aynı bölgede yaşayan 43 kişide bilinmeyen bir beyin hastalığı görüldü. Belirtileri arasında hafıza kaybı ve halüsinasyonun da bulunduğu hastalığın ne olduğunu anlamak için ekip kuruldu.

Kanada'nın New Brunswick bölgesinde daha önceden bilinmeyen bir beyin hastalığı doktorları şaşkınlığa uğrattı. Semptomları arasında spazm, hafıza kaybı ve halüsinasyonun bulunduğu, şu ana dek 43 kişide görülen hastalığa uzun süredir teşhis konulamıyor. Doktorlar, hastalığın ilk kez görülme ihtimali üzerinde duruyor.

İLK ŞÜPEHLİ VAKA 2015'TE GÖRÜLDÜ

The Guardian gazetesinin derlemesine göre, söz konusu hastalığa dair ilk şüpheli vaka 2015'te kayıtlara geçti. 2019'da 11, 2020'deyse 24 yeni vaka tespit edildi. Şu an toplam vaka sayısı 43'e yükselirken, beş kişinin bu hastalık nedeniyle öldüğü sanılıyor.

18-36 AY İÇİNDE İLERLİYOR

Hastaların ilk şikâyetleri arasında açıklanamayan ağrılar, kas spazmları ve davranış değişiklikleri görülüyor. Bu şikâyetlerin başta anksiyete veya depresyon göstergesi zannedildiği ancak 18 ila 36 ay içinde bilişsel kapasitede azalma, hafıza kaybı, görme bozuklukları, anormal kas hareketleri, kas erimesi, salya artışı ve diş gıcırdatma gibi yeni belirtiler eklendiği belirtiliyor. Bazı hastalar da, vücutlarında böcek yürümesi hissi dahil, korkutucu halüsinasyonlar görüyor.

Kanada'nın Acadian yarımadasında yer alan New Brunswick bölgesindeki doktorlar, bir yıldan uzun süredir bu nörolojik hastalığın ne kaynağını ve sebeplerini tespit edebildi, ne de teşhis koyabildi.

DOKTORLARA ÇAĞRI YAPILDI

Doktorlar, nadir görülen, deforme olmuş proteinlerden kaynaklanan ve olan Creutzfeldt-Jakob isimli beyin hastalığından şüphelense de, bu ihtimal de hastalar üzerinde yapılan taramalar sonrasında elenmiş durumda. Bölgenin sağlık kurumu doktorlardan Creutzfeldt-Jakob hastalığına benzer semptomlar gösteren vakaları izlemelerini istedi.

Şimdi, federal yönetimin yetkilendirdiği bilim insanları da dahil bir grup araştırmacı hastalığın ne olduğunu anlamaya çalışıyor. İlgili soruşturma ekibinin başındaki Dr. Alier Marrero, birbirinden bağımsız görülen ve ayrı ayrı tedavi edilebilecek bu semptomların bir arada görülmesinin sebebini henüz bulamadıklarını, daha önceden bilinmeyen bir nörolojik sendrom ihtimali üzerinde durduklarını söyledi.

'20 YILDIR BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİK'

Marrero, "Son 20 yıldır, bunun gibi teşhis konulamayan bir nörolojik hastalık vakaları kümesiyle karşılaşmamıştık" dedi. "Sebebin ne olduğunu bilmiyoruz" diyen Marrero, "Şu an elimizde sadece, bu sendromla gelen daha fazla hasta var" ifadelerini kullandı.

ÇEVRESEL ETKİLER ÜZERİNDE DURULUYOR

Gizemli hastalığın ne olduğunun bulunabilmesi için nöroloji, çevre sağlığı, saha epidemiyolojisi, hayvan bilimi ve toksikoloji gibi alanlardan uzmanlar araştırmaya yardım ediyor. Vakaların büyük çoğunluğunun New Brunswick'te olması nedeniyle, araştırmacılar su kaynakları, bitkiler, böcekler gibi çevresel etkilerle bir bağlantı olup olmadığını inceliyor. Uzmanlar, vaka sayısı şu an için düşük görünmesine rağmen, bölgenin nüfusunun 800 binden az olduğuna da dikkat çekti.

İlgili araştırmanın geçtiğimiz hafta ortaya çıkmasının ardından, bölgede panik başlamış durumda. New Brunswick bölgesindeki siyasetçiler bilim insanlarından hızla yanıt beklediklerini söyledi. Ancak uzmanlar, erken sonuçlara varmamak için zaman istedi. (Gazete Duvar)


Etiketler
Kanada