Edirne Tabip Odası Başkanı: Test sayıları kuşku uyandırıyor

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, şubat ayı itibariyle bölgede vaka sayılarında ciddi artışlar olduğunu aktardı.

Edirne Tabip Odası Başkanı: Test sayıları kuşku uyandırıyor

Edirne’nin salgında yüksek riskli iller arasında yer alması sebebiyle açıklama yapan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, şubat ayı itibariyle bölgede vaka sayılarında ciddi artışlar olduğunu belirterek, “Test sayıları düşük tutularak, yeni olgu sayıları düşük tutulmaya çalışılıyor" dedi.

Gazete Duvar'dan Tamer Yavuz'un haberine göre, Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, kentte şubat ayında ocak ayına oranla olgu sayılarında artış görüldüğünü ifade etti. Düzenlediği basın açıklamasında özellikle İpsala ilçesindeki olgu artışlarının bu süreçte devam ettiğini dile getiren Altun, “Keşan ilçesinde de olgu sayılarının arttığı gözlenmiştir. Bu bölgelerde bazı yerleşim birimlerinin karantinaya alınmasında geç kalınmıştır. Ülkemizde mutant virüsün görüldüğü iller mutlaka açıklanmalıdır. O illerde yaşayan yurttaşlarımızın bunu bilmeye hakkı vardır. Mutant virüsün bulaşıcılığının çok daha fazla olduğu bilindiği için, görülen illerin açıklanmasıyla, bu illerde yaşayan yurttaşlarımızın daha dikkatli davranmaları sağlanabilir” diye konuştu.

'TEST SAYILARI DÜŞÜK TUTULARAK, YENİ OLGU SAYILARI DÜŞÜK TUTULMAYA ÇALIŞILIYOR'

Günlük test sayılarında ciddi dalgalanmaların görüldüğünü ifade eden Altun, salgının seyrini hastalık hızı (vaka/nüfus) kriterleri üzerinden izlemenin de yanlış olduğuna dikkat çekti. Test sayısının azaldıkça vaka sayısının da azaldığını belirten Altun, test sayısının arttıkça da vaka sayılarında artış olduğunu dile getirdi.

Bu nedenle uygun kriterlerin vaka/test oranı olduğunu savunan Altun, “Bu durum, bir an önce normalleşmeye geçmek için az test yapılması ve az olgu saptanması gibi bir anlayışla hareket edildiği yönünde kuşku uyandırıyor. Test sayıları düşük tutularak, yeni olgu sayıları düşük tutulmaya çalışılıyor. Bu nedenle her il bazında yapılan günlük test sayılarının ve pozitif olgu sayılarının açıklanması mutlak gereklidir. Bu rakamların, bir an önce, şeffaf bir biçimde paylaşılmasını bekliyoruz" diye konuştu.


Etiketler
Edirne