Koronavirüs hastasından para talep ediliyor

İzmir’de Covid-19 tedavisi hastanede sürdürülen Kutbettin Köstekçi, henüz iyileşmeden hastaneden çıkmak istedi. Nedeni Köstekçi’nin hastane masraflarını ödeyemeyecek olmasıydı. Peki ya GSS prim borcu devam 6 milyon yurttaş ne olacak?

Koronavirüs hastasından para talep ediliyor

İzmir’de Covid-19 tedavisi hastanede sürdürülen Kutbettin Köstekçi, henüz iyileşmeden hastaneden çıkmak istedi. Nedeni Köstekçi’nin hastane masraflarını ödeyemeyecek olmasıydı. Peki ya GSS prim borcu devam 6 milyon yurttaş ne olacak?

Dr. Ergün Demir - Dr. Güray Kılıç'ın Birgün'deki yazısı şöyle:

İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde “İzmir Torbalı’da yaşayan ve koronavirüs testi pozitif çıkan 51 yaşındaki Kutbettin Köstekçi’nin durumu fenalaşınca 8 Ocak’ta Torbalı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığını, hastanede üç gün yoğun bakımda kalan Köstekçi’nin sosyal güvencesi ve parası olmadığı için daha iyileşmeden 11 Ocak’ta taburcu edildiğini ve hastaya bin 632 TL tutanakla borç çıkarıldığını” ifade etti.

Kutbettin Köstekçi ile iletişim kurularak sağlık durumu ve hastane süreci sorulduğunda “Covid-19 pozitif olduğunu, virüsün akciğerlerine indiğini ve genel durumunun iyi olmadığını belirtti. Neden hastaneden tedavisi tamamlamadan çıktığı sorulduğunda ise küçük esnaf olduğunu, salgın nedeniyle işyerinin kapandığını, BAĞ-KUR prim borcu olduğundan dolayı da hastane yetkililerinin günlük 600 TL civarı para talep ettiklerini, bunun yanı sıra film, tetkik ücreti eklenince bu faturayı ödeyemeyeceğini belirterek, hastaneden çıkmak istediğini, kendisine borç tutanağını imzalatılarak hastaneden ayrıldığını ifade etti.

GSS Prim Borcunu Ödeyemeyen Milyonlar Var!

Bilindiği gibi herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, genel sağlık sigortası (GSS) primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen yaklaşık 6 milyon vatandaşın Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerine erişiminin engellenmesi 31 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmişti.

Vatandaşın ocağında "aş yerine yoksulluk" kaynarken SGK, vatandaşa "borcu borçla kapat" diyor.

Yoksulluk ve işsizlik nedeniyle; milyonlarca vatandaş GSS prim borçlarının yeniden yapılandırılarak faizlerinin silinmesine, 12 -18 ay taksitlendirilmesine ve 2 yıl içinde 3 kez ertelenmesine rağmen GSS prim borçlarını ödeyememişti.

SGK yeni bir duyuru yayımlayarak 2020 Ağustos ayı ve öncesi dönemlere ait, kesinleşmiş prim borçları olan vatandaşlara yeniden yapılandırma getirdi. GSS prim borçlarının yapılandırılması için yine taksitlenlendirme yapılmıştır. Borcunu yapılandıranlardan ilk taksiti ödemeleri ve cari dönemde 60 günden fazla borçlarının olmaması şartı ile kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir. Borcunu yapılandırmayan veya ödeyemeyenler sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak.

Kamu veya özel hiçbir hastane/ sağlık kuruluşu Covid-19 hastaları için hiçbir vatandaştan yasal olarak ücret alamaz, borç tutanağı imzalatamaz.
Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir devlet hastanesinde Covid hastası olarak solunum sıkıntısı semptomu ile hastanede yatan Kutbettin Köstekçi’ye BAĞ- KUR prim borcu nedeniyle hastane masraflarını ödemesi gerektiği söylendi, Köstekçi ise hastane borcunu ödeyememem diyerek hastanede yatmaktan imtina etmek zorunda kaldı ve kendisine hastane yöneticileri tarafından tutanakla borç kağıdı imzaladı.

Oysa;

9 Nisan 2020 tarihli ve 31094 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklik ile;

Pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavileri ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetleri acil hal kapsamına alınmış, İlave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri listesine eklenmiş ve kapsamına alındı.

Ayrıca, 13 Nisan 2020 tarih ve 2399 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ekinde; hastanın sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Covıd hastalarına yapılan işlemlerden ücret alınmaması gerektiğini belirtiliyor.

Yasal olarak para talep edemez, tutanak ile borç kağıdı imzalatamaz ve usulsüz işlem yapmaz.

Ancak Covid -19 hastaları dışında, GSS prim borçlarını yapılandırmayan ve ödeyemeyen vatandaşlar bu pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmeti alamayacaklar.

Yoksulluk, işsizlik ve ekonomik belirsizlik giderek artmaktadır. Pandemi sonucu olarak yüzlerce işyeri, fabrika kapanmış ve binlerce işçi işten çıkarılmıştır. Bu şekilde prim ödeyemeyenlerin sayısının giderek artıyor. .

GSS primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen işsizlerin, okulunu bitirip iş bulamayan gençlerin, siftah yapamayan esnaf ve zanaatkârların sağlık hizmetinden yararlanması bu pandemi döneminde ellerinden alınıyor..

Sağlık hizmetlerine erişim her yurttaş için en temel insan hakkı. Devlet hastanesi yetkilileri yaptıkları yanlışlıktan bir an önce dönmeli, Covid-19 hastası olan ve solunum güçlüğü çeken Kutbettin Köstekçi’nin tedavisine bir an önce başlanmalı.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye İzmir Hastane Para