Koronavirüs tedavisinde beklenen mucize

Bilim insanları göbek kordonlarında bulunan kök hücrelerin, ağır koronavirüs vakası olan kişiler için hayat kurtarıcı bir tedavi sağlayabileceğini söylüyor

Koronavirüs tedavisinde beklenen mucize

Miami Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, 85 yaşın altındaki hastalarda kök hücre kullanmanın Covid-19'dan sağ kalma şanslarını ikiye katladığını ve her durumda işe yaradığını buldu.

Araştırmacılar, kök hücrelerin, hasarlı dokuyu tek bir göbek kordonunda 10.000 hastanın hayat kurtaran tedavisini sağlayacak kadar yeterli hücreyle, kendi kendini yenileme ve onarma konusundaki benzersiz yeteneklerinden dolayı solunum sistemlerini iyileştirdiğini iddia ediyor.

Tedavi uygulanan hastaların % 91'i hayatta kaldı.

Hastaların hepsi corona virüse yakalandıktan sonra, şiddetli akut solunum sıkıntısı sendromu geliştirdiler. Her birine bir plasebo veya kök hücreden iki gün arayla iki enjeksiyon verildi. Bir ay sonra ise hayatta kalanların oranının kök hücrelerle tedavi edilen grupta yüzde 91 iken, plasebo verilenlerde ise yüzde 42 olduğu görüldü. Kök hücre tedavisine rağmen ölen tek kişinin ise 85 yaşın üzerinde olduğu belirtildi.

Bununla birlikte, ekip kök hücre tedavisi görenlerde iyileşme süresinin daha hızlı olduğunu buldu. Buna göre, tedavi edilenlerin yarısından fazlası son dozun ardından iki hafta içinde taburcu olurken, yüzde 80'den fazlasının bir ay sonra tamamen semptomsuz olduğu ifade edildi.

(saglikliyiz . com)

Etiketler
Şile