Aşı bulundu derken daha kötüsü ortaya çıktı: Uzmanların büyük korkusu!

Uzmanlar, yaptıkları araştırmalara dayanarak kendilerini en çok endişelendiren virüs salgınının 'nipah virüsü' olduğunu açıkladı. Hastalığın ölüm oranı salgının ortaya çıktığı bölgeye göre yüzde 40 ile 75 arasında değişiyor.

Aşı bulundu derken daha kötüsü ortaya çıktı: Uzmanların büyük korkusu!

Korona virüsün dünyayı etkisi altına almasının ardından en çok konuşulan konulardan birisi de tabii ki korona benzeri yeni virüsler. Yeni ortaya çıkan hastalıkların yüzde 75'i hayvanlardan insanlara geçiyor.

Araştırmacılar, Güneydoğu Asya'da tespit edilen Nipah virüsünün (NiV) gelecek yıllarda yeni bir salgının başlatabilme potansiyeli olduğunu düşünüyor.
Ölüm oranı yüzde 75'e kadar çıkan hastalığın aşısı bulunmuyor.

Wuhan’daki yeni tip corona virüs örnekleri ilk inceleyenlerden bir olan Taylandlı virolog, Supaporn Wacharapluesadee, Bangkok'taki Thai Kızılhaçı Gelişen Bulaşıcı Hastalık-Sağlık Bilimleri Merkezini yönetiyor. Son 10 yıldır ise hayvanlardan insanlara sıçrayabilen hastalıkları tespit etmek ve durdurmak için dünya çapındaki Predict projesinde yer alıyor.

Ancak, dünya Covid-19 ile boğuşurken bile, Wacharapluesadee şimdiden bir sonraki salgının peşinde...

Binlerce yarasayı incelediği kariyeri oyunca, Wacharapluesadee ve meslektaşları birçok yeni korona virüs virüs türü keşfetti. Ancak, bilim insanı bunlar arasında kendisini en çok endişendireninin Nipah virüsü olduğunu açıkladı.

ÖLÜM ORANI YÜZDE 40-75 ARASINDA DEĞİŞİYOR

Meyve yarasalarının Nipah virüsünün doğal konağı olduğunu belirten Wacharapluesadee, "Nipah virüsünün tedavisi yok ve yüksek ölüm oranına neden oluyor. Salgının nerede meydana geldiğine bağlı olarak ölüm oranı yüzde 40 ile yüzde 75 arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.

Wacharapluesadee, şu anda dünyada yaklaşık 700 insanın Nipah virüse yakalandığının tahmin edildiğini ve enfekte olanların yüzde 50 ile 75'inin öldüğünü açıkladı.

UZUN KULUÇKA SÜRESİ YAYILMA HIZINI ARTIRIYOR

Nipah virüsünün bu kadar önemli ve enşice uyandırıcı olmasının birkaç nedeni var:
Hastalığın uzun kuluçka süresi (45 gün), enfekte bir kişinin hasta olduğunu fark etmeden onu yayması için bolca fırsat olduğu anlamına geliyor.

İkincisi, farklı türdeki hayvanları enfekte ediyor ve bu da hastalığın yayılma olasılığını artırıyor.

Ayrıca doğrudan temas yoluyla ya da kontamine yiyecek tüketilerek hastalık bulaşabiliyor.

Bunun birlikte, Nipah virüsüne yakalanan biri öksürük, boğaz ağrısı, ağrı, yorgunluk ve nöbetlere ve ölüme neden olabilen beyin şişmesi gibi solunum semptomları yaşıyor.

DSÖ'NÜN LİSTESİNDE İLK 10'DA

Bununla birlikte, Wacharapluesadee endişesinde yalnız değil.
Her yıl, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) araştırma ve geliştirme fonlarına nasıl öncelik verileceğine karar vermek için halk sağlığı acil durumlarına neden olabilecek geniş bir bulaşıcı hastalık listesini değerlendiriyor. Nipah virüsü ise listenin ilk 10'unda yer alıyor.

Etiketler
Salgın