Sıcak havadan nasıl korunuruz?

Başta İstanbul olmak üzere bir süredir etkisini sürdüren aşırı nem, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Sıcak havadan nasıl korunuruz?

BİRGÜN/Anıl Varlı - Yoğun nem olan bölgelerde sıvı kaybına bağlı kramplar, baygınlık, baş dönmesi gibi şikâyetler yaşanıyor. Hissedilen sıcaklığın artması en çok hamileleri, yaşlıları, nörolojik hastalığı olanları ve kalp damar hastalarını tehdit ediyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadriye Pulak, nemli bölgelerde sıvı kaybına bağlı kramplar, baygınlık, baş dönmesi gibi belirtilerin görüldüğünü ve özellikle astım, alerjik rinit, alerjik deri hastalıklarının yoğun nem dolayısıyla sıklığını artırabileceğini belirtti.

Hamileler, yaşlılar, nörolojik hastalığı olanlar, kalp damar hastaları ve diğer kronik hastalığı bulunan kişiler için uyarılarda bulunan Pulak, bu kişilerin daha çok risk altında olduğunu ve aşırı nemli havalarda çok fazla dikkatli olmaları gerektiğini dile getirdi.

Sıcak ve nemli havalarda özellikle risk altında bulunan kişilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Uzman Dr. Sadriye Pulak; “Yoğun nemin olduğu sıcak havalar, hissedilen sıcaklık miktarını artırdığı için alerjik hastalıklar artabilir ve kronik hastalığı bulunan kişileri etkileyebilir. Bunun için nemin yoğun olduğu günlerde dışarıda fazla kalınmaması gerekir. Sıvı kaybı fazla olacağından günlük sıvı alım miktarı artırılmalıdır. Yağlı yemeklerden, kızartmalardan, ağır yemeklerden kaçınılmalı özellikle sıvı içeriği yüksek yiyecekler tercih edilmelidir. Ayran, cacık, soğuk çorbalar, şekersiz soğuk çaylar, limonata, soda gibi içecekler ile beslenme desteklenmelidir. Güneş ışığını yansıtan açık renkli kıyafetler giyilmeli, sentetik giyecekler yerine daha pamuklu giyecekler tercih edilmelidir. Dikkat edeceğimiz bu hususlar, sıcak ve nemli havaların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltmasına önemli ölçüde yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.