Türk halkı Kovid- 19 aşısı hakkında ne düşünüyor? 'Çinlilerin ürettiği aşı iyi de gelse yaptırmam!'

Vatandaşların yarısı Kovid-19 aşısının devlet tarafından zorunlu şekilde uygulanması taraftarı, %40 ise kararın bireylere bırakılmasını istiyor.

Türk halkı Kovid- 19 aşısı hakkında ne düşünüyor? 'Çinlilerin ürettiği aşı iyi de gelse yaptırmam!'

Vatandaşların yarısı Kovid-19 aşısının devlet tarafından zorunlu şekilde uygulanması taraftarı, %40 ise kararın bireylere bırakılmasını istiyor. Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği aşıya duyulan güven diğer aşılardan daha yüksek
Koronavirüsü ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarda umutlu haberler gelmeye devam ediyor.

İlk olarak Türk profesörler Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin kurucusu olduğu Alman BioNTech firmasının ABD merkezli Pfizer ortaklığında geliştirdiği Kovid-19 aşısının üçüncü aşama klinik denemelerinin sonuçlarında yüzde 95 koruma sağladığı açıklandı.

BioNTech’in dışında Moderna, geliştirdikleri aşının yüzde 94.5 etkili olduğunu açıkladı.

Çin şirketi Sinovac, Türkiye’de de denemeleri süren
‘CoronaVac’ın aşı denemelerinde virüse karşı en az yüzde 90 oranında koruma sağladığı açıkladı.

Rusya’da üretilen ‘Sputnik V’ aşı adayının erken aşamadaki klinik denemelerde kaydettiği olumlu sonuçlarıyla başarı oranının yüzde 92 olduğu geçtiğimiz ayalarda Vladimir Putin tarafından açıklamıştı.

Türkiye’nin ürettiği yerli aşıda da çalışmalar sürüyor.

Milliyet muhabiri Cihat Aslan, İstanbul’da vatandaşlara koronavirüs aşısı yaptırmak isteyip istemediklerini, nedenlerini ve hangi ülkenin ürettiği aşıya daha fazla güven duyduklarını sordu.

Aslan’ın görüştüğü vatandaşların verdikleri yanıtlarda, Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin başında olduğu Pfizer ve BioNTech’in geliştirdikleri aşıya duyulan güven daha fazla.

Öte yandan vatandaşların bir kısmı koronavirüs aşısının devlet tarafından zorunlu tutulmasını isterken, bir kısmı ise tercihin vatandaşlara bırakılması gerektiğini düşünüyor.

28 yaşındaki Mehmet Demir isimli simitçi, “Ülkemize aşı gelirse tabii ki yaptırırız. Aşılar arasında bizim Türk doktorların olduğu Almanya’daki aşıya güven duyuyorum” derken aşının devlet tarafından zorunlu hale getirilmesini istiyor.

46 yaşındaki Poyraz Akışık isimli Balıkçı ise, “Bizim Türkiye’den Almanya’ya göç eden hocaların yaptığı aşıyı yaptırırım. Türk oldukları için bana biraz daha güven veriyor. Yalan söyleyeceklerini düşünmüyorum. Çinlilerin ürettiği aşı iyi de gelse yaptırmam. Hiç güvenmiyorum. Bir tane mermi atmadan üçüncü dünya savaşını başlattılar. Koronavirüs bizim için dünya savaşı demek. Amerikalıların aşısına güvenmiyorum ama mecbur kalırsak yaptırırız. Rusların o kadar zeki olduklarını düşünmüyorum” diyor.

“Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur”

18 yaşındaki Berkay Ergin adlı öğrenci, “Mecburiyetten aşıyı yaptırırım. Çinlilerin yaptığı aşının daha iyi olacağını düşünüyorum” derken yine aynı yaştaki Berke Ergin adlı öğrenci ise “Kobay olmam, ama aşıyı yaptırırım. Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur. O yüzden Türk hocaların aşısından yaptırmak isterim” diyor.

“Buradakiler bulamamış, onlar mı bulacak”

54 yaşındaki Hamit Bağcı, “Aşı yaptırmak istemeyenler biraz ağır gelecek ama aptaldır. Eğer bir sorun varsa yaptıracaksın. Bilim insanlarına güvenmek gerekiyor” derken 21 yaşındaki Nedim Kılıç isimli vatandaş ise tam tersi düşünüyor ve şöyle diyor aşı için:

“Yapıldığı söylenen o aşı dozlarının o kadar insana ulaşmaları için 3-4 yılı geçecek. Bize aşı gelene kadar zaten hastalığı atlatırız. Sağlık için olduğunu söylüyorlar ama inanmıyorum. Rusya’dakiler ‘Aşıyı bulduk’ dedi ama ne oldu çöp oldu çıktı. Almanya’da bizim Türk doktorlar aşıyı bulmuş diyorlar ama burada da bir sürü Türk bilim adamı var. Buradakiler bulamamış, onlar mı bulacak. Yaptırmak istemiyorum.

‘Önce devlet erkanı olsun’

32 yaşındaki Hatice A. İse, “Şayet devlet halktan aşı olma isteğinde bulunuyorsa, ilk önce devlet erkanının ve sağlık çalışanlarının bu aşıyı olması gerekir ki, halkı teşvik amaçlı olsun ve örnek teşkil etsin. Uygulanacak olan aşının içeriğini bilmiyorum ve bende ileride ne tür hasarlar bırakacağını da bilmediğim için aşı olmak istemiyorum” diyor.