Doktorlardan endişe yaratacak koronavirüs sayısı

Ankara Dişhekimleri Odası (ADO), Ankara Tabip Odası (ATO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ortak açıklamasında “21 Ekim itibarı ile Ankara’da teyit ettiğimiz 1072 sağlık çalışanına COVID-19 tanısı konuldu" denildi.

Doktorlardan endişe yaratacak koronavirüs sayısı

Ankara Tabip Odası öncülüğünde, Ankara Diş Hekimleri Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ortak açıklaması Ankara Tabip odası merkezinde gerçekleştirildi.

Açıklamada, “Ankara’da kaç yurttaşa COVID-19 tanısı konulduğu, tanı konan kişilerin kaçının yataklı tedavi kurumlarında takip edildiği ve kaçının filyasyon ekipleri tarafından evde izole edilerek izlendiği bilgisi tarafımıza verilmemiştir” denilerek bakanlığın şeffaf davranması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada felaket denilecek korona rakamı da verilirken, "21 Ekim itibarı ile Ankara’da teyit ettiğimiz 1072 sağlık çalışanına COVID-19 tanısı konuldu" denildi.

Sağlık Örgütlerinden yapılan açıklamalarda şunlara dikkat çekildi:

"Ülkelerdeki sağlık otoritelerinin yaptığı açıklamalara göre sağlık çalışanları toplumun kalanına göre 4-15 kat daha fazla enfekte olmaktadırlar. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre ülkemizde 122 sağlık emekçisi pandemi mücadelesi verirken hayatlarını kaybetti.

"COVID-19 TANILI HASTA BİLGİLERİ BİZİMLE PAYLAŞILMIYOR"

Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri olarak salgının ilk gününden itibaren Ankara'da enfekte olan sağlık çalışanlarını takibini yapmaya çalıştık. Bunun için Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ile gerçekleştirdiğimiz yüz yüze görüşmeler ve daha sonra yaptığımız yazılı başvurulardan da ne yazık ki bir sonuç alamadık.

Ankara’da kaç yurttaşa COVID-19 tanısı konulduğu, tanı konan kişilerin kaçının yataklı tedavi kurumlarında takip edildiği ve kaçının filyasyon ekipleri tarafından evde izole edilerek izlendiği bilgisi tarafımıza verilmemiştir.

Bu zor süreçte görev ve sorumluluk alan sağlık meslek örgütleri olarak İl Pandemi Kurulunda doğrudan temsil edilip salgın yönetiminde görüş bildirmemiz ve alınan kararlarda söz sahibi olmamız gerekirken il sağlık otoritelerine yaptığımız çağrılara bile hiçbir şekilde yanıt alamıyoruz.

"VERİLERİ KAMUOYU İLE PAYLAŞIYORUZ"

Teyit edebildiğimiz enfekte sağlık çalışanlarının verilerini tablo halinde kamuoyu ile paylaşıyoruz, 21 Ekim itibarı ile Ankara’da teyit ettiğimiz 1072 sağlık çalışanına COVID-19 tanısı konulmuştur.

Pandeminin başından beri açıklanan resmi verilerin şeffaf olmaması, doğruluktan ve gerçeklikten uzak olması, pandemiye karşı en ön saflarda mücadeleyi yürüten bizleri güvensizliğe iterek geleceğe dair kaygılarımızı arttırmakta, tükenmişliğe sürüklemektedir.

"SAĞLIK ÇALIŞANLARI 7 GÜN İZOLE EDİLİYOR"

Enfekte ve temaslı normal popülasyondaki kişiler için 14 gün izolasyon ve istirahat sağlanırken, sağlık emekçileri semptom durumuna göre 7 gün sonrasında çalıştırılmaktadır.

"SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ÜCRETSİZ AŞI YAPILSIN"

Sağlık çalışanlarına özellikle en riskli grupta olanlara (YBÜ, COVID poliklinik ve servisleri, filyasyon ekiplerine, 112 çalışanı ve acil servis çalışanları) öncelikli olmak üzere düzenli test yapılmalıdır. Grip mevsimi olmasından ötürü tüm sağlık çalışanlarına ücretsiz ve hemen grip aşısı yapılmalıdır.

DSÖ’nün önerdiği ve birçok ülkede kabul edildiği gibi ülkemizde de COVID-19 hastalığı sağlık çalışanları için iş kazası, meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Yurttaşların sağlık hakkına erişimini sağlamak için Kamu hastanelerinde, Ağız Diş Sağlığı Hastanelerinde ve Merkezlerde pandemi koşullarına uygun teknik ve fiziki düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır."

Etiketler
Ankara Sendika