Fahrettin Koca'dan aşı açıklaması: İnsan deneylerine yakın

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Açıklamada aşı çalışmalarına da değinen koca "Şu an aşılarından 2'si insan deney aşamasına yakındır" dedi.

Fahrettin Koca'dan aşı açıklaması: İnsan deneylerine yakın

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Fahrettin Koca aşı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Fahrettin Koca'nın aşı çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklama şöyle:

Aşı konusundaki gelişmeler çok yol alınmış olmasına rağmen bu kadar kısa günlerde ifade edemez. Aşı kendisini virüsten korumayanlar için çare değildir. Salgında baştan çok sıkı tutulan tedbirler gevşiyor. Risk giderek geniş bir tabana yayılıyor. Testi pozitif çıkanların ve temasta bulunanların izolasyon kurallarına uyması şarttır. Bakanlık olarak gerekli tedbirleri alıyoruz.

AŞI ÇALIŞMALARI

Temmuz ayında oluşmaya başlayan yerli aşı grubu hakkında size detaylı bilgi vermedim. Bugün bu aşamaya geldiğimize inanıyorum. Aşı çalışmalarını doğrudan yöneten uzmanlar bulunmaktadır. 600 kişilik ekip tarafından bu çalışmalar yürütülmektedir. Şu an aşılarından 2'si insan deney aşamasına yakındır.

Bulaşı hastalıkların geçmişine bakıldığında aşıların kolay bulunmadığı görülmektedir. Bugünkü durum elbette farklı olacaktır. Ama işin doğasında bir zorluk olduğu bilinmektedir.

Salgının başlangıcında aşı için ön görülen zaman en az 12 ortalama 18 aydı. Salgın 1 yılını doldurmaya başlarken önemli gelişmeler ortaya konuldu. Çin, Rusya ve bazı ülkeler aşı için insan deneylerine geçmiş bulunmaktadırlar. Aşı konusunda dünyadaki durum budur.

Umut çok yüksek bulunmakla birlikte temkini elden bırakmamak gerekir. Kuşku duyan varsa bilsin dünyada zeka ülkelere göre dağıtılmıyor. Bilim adanma işidir. Türkiye aşının gerektirecek tüm imkanları bilim insanlarına sunmuştur. Sizlerden bilim insanlarına inanmanızı, önerdikleri tedbirlere, salgınla savaşı sağ duyulu bir şekilde yılgınlık göstermeden istirham ediyorum.

AŞI ÇALIŞMASI

Bir aşının üretim aşamasına geçtiğini bahsetmiştim, 2. aşının da çok yakın olduğunu söylemiştim. 1. aşının dolumu üretimde bugün bitti. Sterilite çalışmasına yarın geçecek. Ortalama bu süre 2 hafta. Aşı yapılacak kişilerin tespiti, karantina ve testlerle ilgili bu dönemde söz konusu olacak.

2 hafta sonra gönüllüleri almış olacağız. 2. aşı için de üretim safhasına gelinmiş oldu. 1 yada 2 hafta içinde gelişmelere göre aktarmış olacağız. Yurt dışında Çin ve faz3 çalışması Türkiye'de başladı. Vatandaşımız üzerinde etkisini gördüğümüzde ona göre karar verme yetisindeyiz. Şuan bir olumsuzluk görülmedi. 3-4 haftalık bir süreç sonrası değerlendirme yapacağız.

1,5 MİLYON DOZ GRİP AŞISI GELECEK İDDİASI

Grip aşısıyla ilgili yanlış bir algı oluşturuluyor. Bu dönemde herkesin aşı yaptırması gerekiyor tarzında bir yaklaşım var. Dünyada aşı gribi %20 oranında artış söz konusu. Eğer TEB'in yurt dışında ruhsatlı bulduğu bir aşı varsa bunu getirebilir. Eğer ruhsatsız bir aşıysa bize söyleyebilir.

Türkiye'de ruhsatı yoksa biz bu aşıyı halk sağlığı için DMO üzerinden almaya hazırız. Aşı sadece 1 virüse karşı koruyor. O aşı hangisine karşı geliştirildiyse ona karşı etkilidir. Maske ve mesafeyi aşıdan daha çok önemseyelim. Ama riskli olan vatandaşlarımıza da ön planda başlamış olacağız.

Etiketler
Bilim Kurulu Fahrettin Koca