Koronavirüs kalıcı işitme kaybına mı neden oluyor?

Koronavirüsün vücutta yarattığı tahribatlara bir yenisi daha eklenirken, İngiltere'de yapılan bir araştırma, virüsün kalıcı işitme kaybına yol açabileceğini ortaya koydu.

Koronavirüs kalıcı işitme kaybına mı neden oluyor?

Çin'in Wuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan korona virüsü, kısa sürede global bir krize dönüştü. Dünya genelinde 1 milyonu aşkın insanın ölümüne yol açan virüsle ilgili bir yandan aşı çalışmaları devam ederken, diğer yandan da hastalığın şifreleri çözülmeye çalışılıyor.

İngiltere’de yapılan bir araştırma korona virüsünün yarattığı tahribatlar konusunda kritik önem taşıyor. Sonuçları British Medical Journal’da (BMJ) yayınlanan araştırmada 45 yaşındaki bir korona virüsü hastası ele alınıyor.

Adı açıklanmayan erkek hasta 10 gün korona virüsü belirtileri gösterdikten sonra hastaneye başvurdu.

ÇINLAMAYLA BAŞLADI

Astımı dışında herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan adam, durumu ağırlaşması üzerine yoğun bakım servisine alındı. 30 gün boyunca solunum cihazına bağlanan hasta, durumunda iyileşme sağlandıktan sonra normal tedavisi sürdürüldü. Ancak hasta solunum cihazından çıktıktan 1 hafta sonra, önce kulak çınlaması ardından da işitme kaybı yaşadı.

Yapılan incelemelerde herhangi bir tıkanıklık ya da enfeksiyon izine rastlanmadı. Remdesivir tedavisi uygulanan hastağının işitme duyusu kısmi olarak geri geldi. Çalışmayı yürüten University College London’dan Dr. Foteini-Stefania Koumpa, duyma kaybının Kovid-19’la bağlantılı olduğunu savundu.

ORTA KULAKTAKİ HÜCRELERE DE...

Koumpa, “Virüs iç kulakta hücre ölümüne yol açmış veya enfeksiyona neden olan kimyasallar salgılanmasına neden olmuş olabilir. Tedavi edilmezse kalıcı işitme kaybı meydana gelebilir” dedi. Yapılan geçmiş araştırmalar, akciğerlerdeki hücreleri hedef alan korona virüsünün, orta kulaktaki hücrelere de bulaştığını ortaya koymuştu.

Etiketler
İngiltere