Araştırma: Sürü bağışıklığı imkansız

İspanya'da yapılan bir araştırmaya göre, korona virüsüne bağışıklık uzun süreli olmuyor, özellikle asemptomatik vakalarda virüsle savaşan antikorlar yok oluyor.

Araştırma: Sürü bağışıklığı imkansız

İspanya'da yapılan bir araştırmaya göre, korona virüsüne bağışıklık uzun süreli olmuyor, özellikle asemptomatik vakalarda virüsle savaşan antikorlar yok oluyor. Araştırma ekibi, "Rahatlayamayız, kendimizi ve diğerlerini korumaya devam etmek zorundayız" açıklaması yaptı.

Korona virüsünün Avrupa’da en fazla yayıldığı ülkelerden İspanya’da yapılan bir araştırma, Covid-19’a karşı sürü bağışıklığı sağlama ihtimalinin çok düşük olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, ülkedeki salgının yaygınlığına rağmen nüfusun sadece 5.2’si virüse maruz kaldı. Üstelik, birçok kişinin virüse olan bağışıklığı da zaman içinde yok oldu.

Araştırma, İspanya’da çapında yaklaşık 70 bin kişiye geçtiğimiz üç ay içinde süreçte üçer kez antikor testi yapılmasıyla gerçekleştirildi. Bu süreçte katılımcıların sadece yüzde 5.2’sinin virüsü aldığı, zaman içinde bağışıklık kazananların oranında ciddi bir artış yaşanmadığı ortaya çıktı.

Araştırma aynı zamanda, yeni tip korona virüsüne bağışıklığın kısa süre olabileceğini de ortaya koydu. Buna göre, testlerin ilk aşamasında vücütlarında antikor bulunan kişilerin yüzde 14’ü, son aşamada antikora sahip değildi. Bağışıklık kaybının en yaygın olduğu hasta tipiyse, semptomları hiçbir zaman geliştirmeyenlerdi.

Araştırmanın eş yazarlarından olan Carlos III Sağlık Enstitüsü Direktörü Raquel Yotti, “Bağışıklık eksik veya geçici olabilir; kısa süreliğine var olup sonra kaybolabilir” dedi. Yotti, özellikle de virüsü kapıp kendilerini bağışık zannedenlere seslenerek, “Rahatlayamayız, kendimizi ve diğerlerini korumaya devam etmek zorundayız” diye konuştu.

Etiketler
Koronavirüs İspanya