İngiltere merkezli ilaç firmasından koronavirüs aşısı için yeni girişim

İngiliz ilaç üreticisi AstraZeneca, potansiyel koronavirüs aşısının üretim ve tedarik kapasitesini 2 milyar doza yükseltmişti.

İngiltere merkezli ilaç firmasından koronavirüs aşısı için yeni girişim

Potansiyel koronavirüs aşısı için daha geniş deneme çabaları içerisinde olan İngiliz ilaç üreticisi AstraZeneca, onuncu üretim ve tedarik anlaşmasını ilaç deneyleri yapan İskoç Symbiosis firmasıyla imzaladı.

Symbiosis’den yapılan açıklamada, Klinik deneylerde kullanılan AZD1212 aşısı için anlaşmaya varıldığı açıklandı. Anlaşmaya varılan aşının kaç adet olduğuna dair bilgi verilmezken, anlaşmanın finansal detayları da açıklanmadı.

Reuters'ın haberine göre, AstraZeneca’nın yöneticisi Pascal Soriot geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada, Avrupa’da vaka sayılarının düşmesiyle birlikte şirketin efektif bir şekilde test yapması için zamanın tükenmekte olduğunu ifade etmişti.

Brezilya, Oxford Üniversitesi lisansına sahip olan AstraZeneca’nın aşısının İngiltere dışındaki insan deneylerinin yapıldığı ilk ülke olmuştu. Sao Paulo ve Rio de Jeneiro’da yaklaşık 3 bin kişi denemelere katıldı.

İskoçya ekonomik gelişme ajansı, 2011 yılında Symbiosis firmasına sermaye koyarak firmayı maddi olarak desteklemişti.

İskoçya Ticaret Bakanı Ivan McKee yaptığı açıklamada, “Symbiosis’in İskoçya’da devam eden başarılarını görmek heyecan verici, yaptıkları hayati girişim için kendilerini alkışlıyorum” dedi.

AstraZeneca, Microsoft’un sahibi Bill Gates destekli firmalar ve Hindistan Serum Enstitüsü’yle yaptığı anlaşmalarla, potansiyel koronavirüs aşısının üretim ve tedarik kapasitesini iki katına çıkararak yaklaşık 2 milyar doz seviyesine yükseltmişti.

Koronavirüsün yol açtığı hastalığı tedavi etmeek için henüz doğrulanmış bir aşı ya da tedavi bulunmuyor, ancak küresel anlamda yüzden fazla olan aşı çalışmalarının yaklaşık bir düzinesi insanlı deneylere geçmiş durumda.

Etiketler
Koronavirüs İngiltere