Mersin Tabip Odası Fatih Portakal’ı doğruladı

Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu, Fox TV ana haber sunucusu Fatih Portakal hakkında soruşturma açılmasına neden olan Mersin Şehir Hastanesi’ne ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Mersin Tabip Odası Fatih Portakal’ı doğruladı

Tabip Odası yönetimi, haberde gündeme getirilen aksaklıkların doğru olduğunu, Tabip Odası’nın bu sıkıntılara geçtiğimiz aylarda dikkat çektiğini kaydetti.

Geçtiğimiz aylarda, “Mersin Şehir Hastanesi’nin Hizmete Girmesinin Birinci Yılında Mersin Şehir Hastanesinin Sağlık Ortamına Etkisi” başlığıyla bir panel düzenlemek istediklerini ancak panele Mersin Valiliğinin izin vermediğini ifade eden Galioğlu, Mersin Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu’nun 22 Kasım 2017- 10 Ocak 2018 tarihleri arasında 578 kişi ile yaptığı çalışmayı hatırlattı.

Mersin Tabip Odası’nın gerek anket sonuçlarından gerekse 1 yıldır yaptığı gözlemlerden yola çıkarak hükümete, Sağlık Bakanlığı’na, Sağlık Müdürlüğü’ne, Büyükşehir Belediyesi’ne önerilerde bulunduğunu kaydeden Galioğlu, bu önerileri şöyle sıraladı:

*Mersin Şehir Hastanesi’nin yüklenici firmaya sadece kira bedeli olarak ödediği para aylık 11 milyon TL, yıllık 132 milyon TL. Yıllık ödenen 132 milyon TL üzerinden, 5 yıllık kira parası ile bu hastaneyi yapmak mümkün. Yani tam 20 yıl boyunca yüklenici firmaya yılda 132 milyon TL para ödenecek.

* Ayrıca, kira bedeli dışında 19 kalem hizmete (Yemek, temizlik, güvenlik, otelcilik, görüntüleme, laboratuar gibi tıbbi olan ya da olmayan hizmetler) karşılık ayda 30 milyon TL daha yüklenici firmaya para ödenmektedir ki bu da yıllık 360 milyon TL etmektedir. Bu hesapla yüklenici firmaya ayda toplam 40 milyon TL civarında para verilmektedir. Hastanenin ortalama aylık gelirinin 30 milyon TL olduğu düşünüldüğünde her ay yaklaşık 10 milyon TL açık verilip, bu miktar da bütçeden karşılanmaktadır.

*Yemek hizmetlerini kişi başına Toros Devlet Hastanesi 6 TL’den almakta iken, Mersin Şehir Hastanesi bu hizmeti 13 TL’den almaktadır.

*Yüklenici firma ile anlaşma sonucu hastaneye yüzde 70 doluluk garantisi verilmiştir. Bu doluluğun sağlanması için Toros Devlet Hastanesi özellikle travmalı hastalara hizmet veren Göğüs Cerrahi, Beyin Cerrahi, Kardiyovasküler Cerrahi benzeri hastalara acil poliklinikte hizmet vermemekte ve 112 ambulansları bütün acil travmalı hastaları Şehir Hastanesine götürmektedir. Buna bağlı olarak da gerek doktor ve gerekse de diğer sağlık çalışanları tükenmişlik sendromu yaşamaktadırlar.

* Dünya Sağlık Örgütü; Bilimsel olarak etkin olabilmesi için bir hastanenin 200-600 arası yatak kapasiteli olması gerektiğini belirtmektedir. Oysa Mersin Şehir Hastanesi 1300 yataklıdır ve bu da hizmette ciddi sıkıntılara yol açmaktadır.

* Hastanemizin şehirden uzaklığı nedeniyle merkez ilçelerden bile hastaneye ulaşmak çok zordur. Dolmuşların hastane kapısına kadar gelmesine izin verilmemektedir ve hastalar ya 1.100 m. yolu yürüyerek ya da arkadan gelen belediye otobüsünü bekleyerek hastaneye ulaşabilmektedirler.

*Hastanenin büyüklüğü, hastane içerisinde merdiven olmaması ve ulaşımın sadece asansörle olması nedeniyle hastalar ve çalışanlar, hastane içerisinde zorluk çekmektedir, klinik ve poliklinikler arası ulaşım zorlukla olmaktadır.

*Market, cafe, restoran, kuaför, giyim mağazaları ve otelcilik, reklam hizmetleri ön planda olan hastanede doktor ve diğer sağlık çalışanlarının dinlenme ve giyinme odaları bulunmamaktadır.

CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı da, Mersin Valisi Ali İhsan Su’yun, Mersin Tabip Odası’na aylardır randevu vermediğini belirterek duruma tepki gösterdi .

Etiketler
Fatih Portakal FOX TV Hastane Soruşturma