Vajinismus nedenleri - 11 farklı neden

Ülkemizde ve tüm dünyada oldukça sık görülen cinsel problemlerin başında yer alan vajinismus, kadının ilişki sırasında kasılmasına bağlı olarak cinsel birleşmenin tam olarak gerçekleşememesi olarak tanımlanıyor.

Vajinismus nedenleri - 11 farklı neden

Vajinismus nedenleri organik (fiziksel) veya psikolojik kaynaklı olabilmektedir. Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ tarafından vajinismusun fiziksel ve psikolojik 11 farklı nedeni aşağıdaki şekilde sıralanmıştır.

İşte, vajinismusun 11 farklı nedeni

1) Katı ahlak kuralları ile yetiştirilme

Özellikle çocukluk döneminden itibaren kız çocukları üzerine kurulan aşırı korumacı, katı kurallar ile çevrili tutucu geleneksel aile yapısı ile kızlık zarının ‘çok değerli, korunması gereken, namus göstergesi’ olarak öğretilmesi vajinismusun ülkemizdeki psikolojik nedenlerin başında gelmektedir.

Kız çocukların maruz kaldığı ‘eteğini ört, bacak aranı gösterme, bisiklete binme, elini bacak arandan çek dokunulmaz ayıp’, gibi uyarılar genital bölge ile ilgili olumsuz yapılandırmaya neden olur.

Katı ahlak kuralları çerçevesinde ayıp, günah, yasak gibi söylemler ile erkeklerin korkulması gereken kişiler olarak kızların bilinçaltına yerleştirilmesi de vajinismusun önemli nedenleri arasındadır.

2) Cinsel tacizler, kötü cinsel yaklaşımlar

HERA KLİNİK tecrübemize göre, geçmişte yaşanan cinsel travmalar ve korkular psikolojik nedenlerin önemli kısmını oluşturur. Özellikle çocukluk döneminde bilinçaltına kazınan kötü görüntüler (aile içi şiddet, ensest ilişki, tutucu anne baba tavrı, ebeveynlerin cinselliğine şahit olma) ve muameleler ileriki yıllarda hatırlanmasa bile bir vajinismus sebebi olarak karşımıza çıkar.

3) Yaşanmış travmatik olaylar, geçirilmiş jinekolojik işlemler

Özellikle sekonder yani sonradan gelişen vajinismus vakalarında; yaşanan kötü cinsel deneyimler, ağrılı pelvik bölge muayeneleri, zor doğum ve kürtaj hikayesi, ağrılı bir vajinal hastalık geçirme öyküsü mevcuttur.

4) Cinsellikle ilgili yetersiz bilgilendirilme

Çiftlerin evlilik öncesi yeterli bilişsel düzeye gelmemesi önemli bir vajinismus nedenidir. İlk gece korkusu, cinsel ilişkinin sadece erkeğe zevk vermek için yapılan kadına ağrı veren bir eylem olarak tanımlanması, kızlık zarının patlayan kanayan sorun oluşturan bir organ olarak görülmesi, ilişkide idrar deliğine ya da anüse penisin girebileceği endişesi, ilişkide kilitlenme (penis captivus) yaşanabileceği ve hatta ilişki esnasında ölüm korkusu kızların bilinçaltı bu savunma mekanizmasını tetikler. Bu abartılı yanlış ve abartılı bilgilere ‘cinsel mit’ denir.

5) Doğuştan olan vajina anomalileri

Vajinanın dar, kısa ya da tamamen olmaması durumu nadir olmakla beraber ergenlik döneminden itibaren belirti vermekte ve yapılan cerrahi işlemler ile ilişkiye yetebilecek bir vajina alanı oluşturulmaktadır. Bazı vajinaların ise septalı yani ortadan bölmeli olduğu yine jinekolojik muayene ile saptanıp daha basit bir cerrahi işlem ile düzeltilebilir. Daha çok ergenlik öncesi erken çocukluk dönemi problemi olan labial füzyon (vajina girişindeki dudakların yapışık olması) nadiren ileri yaşlarda da görülebilir ve cerrahi işlem ve medikal tedavi ile açılıp normal ilişki önerilir.

6) Kızlık zarı sorunları

Kızlık zarı vajina girişinden 1-2 cm içerde 2-3 mm ince ortası açık zar yapısıdır. Adet kanının dışarı akmasına izin verecek şekilde yaratılmıştır. Esnek yapısı ile çoğu kez ilişki sonrasında hiç yırtılmaz ve kanama olmaz. Bazen de halka şeklinde olan yapıdan minik çentikler oluşur ve ilk birkaç ilişki sonrası kanama olur.

Kızlık zarının yapısal çeşitleri mevcuttur. Anüler, yüksek kenarlı, bölmeli, yarımay şeklinde, elek gibi ve tam kapalı olarak sınıflandırılır. İmperfore himen yani tamamen kapalı kızlık zarı ergenlik çağında adet görememe, karında şişlik ve ağrı ile kendini belli eder ve cerrahi olarak açılır. Yüksek kenarlı, bölmeli sert yapıdaki kızlık zarlarında ise vajinismus hastalarına cinsel terapi süreci içerisinde ‘himenotomi‘ yani kızlık zarının cerrahi olarak bozulması ya da ‘himenektomi’ yani kızlık zarının cerrahi olarak tamamen çıkartılması işlemleri uygulanır ve sonrasında terapiye devam edilir.

8) Vulvar vestibulit sendrom

Vulvar vestibulit sendrom, cinsel ilişkideki ağrı ve acı durumunun en sık sebeplerindendir. Tanım olarak ‘vestibulum’; vajina girişi ile kızlık zarı arasındaki bölgedir ve ilişki deneyiminde penisin ilk dokunduğu alandır. Bu bölgenin nedeni tam olarak bilinmeyen iltihabi hastalığı nedeni ile penis vajina birlikteliğinde gerçek bir ağrı, yanma, batma, acı hissi oluşur ve kadın kendini kasarak ilişkiye engel olur. Bu durum vajinismus ayırıcı tanısında çoğu zaman atlanır. Ancak cinsel sorunlar konusunda deneyimli bir jinekolog hekim muayene ile bu durumu hemen tanır. Tedavisinde medikal ve cerrahi teknikler vardır. Hasta bazlı karar vererek öncelikle gerçekten ağrı oluşturan bu durum tedavi edilerek vajinismus tedavisine devam edilir. Vulvar vestibulit sendrom tanınarak tedavi edildiğinde başarı şansı tama yakındır.

9) Vajinal enfeksiyonlar

Pelvik bölgenin iltihabi hastalıkları yaygın olarak görülmektedir. Özellikle dış genital organların tekrarlayan mantar enfeksiyonları (vulva vajinal kandidiyozis), bakteriyel vajinozis, tekrar eden idrar yolu enfeksiyonları yeterli tedavi edilmezse ilişkiye girememe sorunu yaratabilir. Basit ilaç tedavileri sonucu sorun başka tedavilere gerek kalmadan çözülür. Yine nadiren de olsa iç genital yol enfeksiyonları olan ‘pelvik inflamatuar hastalık ‘da jinekolojik muayenede tespit edilir ve tedavisi mümkündür.

10) Bartholin kistleri

Vajinal girişte yoğun salgı bezlerinin ağızları bulunur ve cinsellik esnasında ıslanmanın bu bezler sayesinde olduğu bilinmektedir. Bu bezlerin en büyüğü ve işlevseli bartholin bezidir. Bu bezin apse ve kist formasyonu ilişkiye girememe veya vajinismus sorununa yol açabilir. Jinekolog hekim tarafından tanınır ve medikal ya da cerrahi olarak tedavi edilerek sorun ortadan kaldırılır.

11) Nedeni bilinmeyen vajinismus hastalığı

Psikolojik olarak bu nedenlere sahip olmayan aynı zamanda organik bir patoloji de saptanmayan hasta grubu da oldukça fazladır. Kendilerine yöneltilen bu psikiyatrik özgeçmiş sorularından hiçbirine olumlu cevap vermemelerine rağmen yüksek ihtimal bilinç dışına öteledikleri travmaları vardır. Ancak tedavisi aynıdır.

Vajinismus tedavisi nasıl yapılır?

Vajinismus tedavisi öncesi detaylı bir öykü alma ve jinekolojik muayene sonrası şarttır. Vajinismus nedenleri saptanır ve daha sonra çözüm yollarına gidilir. Günümüzde uygulanan bilişsel davranışsal cinsel terapiler ile kısa sürede, kalıcı çözüm artık mümkündür.

https://www.vajinismusmerkezi.com/vajinismus-nedenleri