Varank: 3 üniversite koronavirüs aşısı testlerine başladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Rekombinant aşıda 3 hocamız hayvan deneyleri aşamasına geldi. Hatta birisi hayvan deneylerini başlattı" dedi.

Varank: 3 üniversite koronavirüs aşısı testlerine başladı

Varank, CNN TÜRK ekranlarında Dicle Canova'nın koronavirüse ilişkin son gelişmeleri anlattı

"Solunum cihazı parçalarını zaten üretiyorduk. Stoklarımızı tutup kontrollü ihracat yapıyorduk. Şimdi serbest bıraktık ihracatı. Sadece parça almak isteyen ülkelere de satışlar başladı" diyen Varank, PCR'nin en geçerli metod olduğunu belirterek, Türkiye'de 13 firmanın PCR kiti ürettiğini ve dünyaya ihracatının yapıldığını söyledi.

'Hızlı tanı kiti için haziran ayında bir protitip hazırlanacak'

Yeni nesil tanı kitleri alanında da gelişme yaşandığını belirten Varank, "Nanoteknoloji esasına dayanan dünyada ilk kez kullanılacak hızlı test kiti projelerini hazırlıyoruz. Hızlı tanı kiti için haziran ayında bir protitip hazırlanacak" dedi.

Varank, koronavirüs aşısı çalışmalarındaki son durumla ilgili soruna ise "Aşı konusunda 17 farklı firmayla temas halindeyiz. Rekombinant aşıda 3 hocamız hayvan deneyleri aşamasına geldi. Hatta birisi hayvan deneylerini başlattı. Dünyada medyaya yansımış aşı projeleri var. Biz bu projelerdeki Türk hocalarımızla da iletişim halindeyiz. Tüm dünyadaki aşı projelerini yakından takip ediyoruz ve iş birliği içindeyiz" diye yanıt verdi.

'Türkiye'nin şu anda günlük maske üretim kapasitesi 40 milyon'

Türkiye'nin şu anda günlük maske üretim kapasitesinin 40 milyonu geçmiş durumda olduğunu ifade eden Varank, şunları söyledi:
"Günlük 40 milyon maske üretimi Türkiye'nin ihtiyacının çok üzerinde. Tek kullanımlık olmayan maskeler için de üretim kapasitesini artırmaya çalışıyoruz. Tek kullanımlık olmayan maskeler için Ticaret Bakanlığımız bir tavan fiyat belirleyebilir. Birkaç gün içinde bez maskelerle ilgili standartları belirleyen bir açıklama yapacağız."

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Mustafa Varank Teknoloji Üniversite