Tansiyon ilaçları koronavirüsü tetikliyor mu?

“Yüksek tansiyon ile COVID-19 arasındaki ilişki nedir? Bir teoriye göre tansiyon hastalarının kullandığı bazı spesifik ilaçlar bu hastalığın seyrini hızlandırıyor.”

Tansiyon ilaçları koronavirüsü tetikliyor mu?

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, Prof. Dr. Melih Us'a tansiyon ilaçları ile koronavirüs arasında ilişki olduğu yönündeki iddiayı sordu.

Özkök'ün aktardığı bilgiler şöyle:

BÜYÜK ŞÜPHE: O İLAÇLAR VİRÜSÜN GİZLİ MÜTTEFİKİ Mİ

*“Yüksek tansiyon ile COVID-19 arasındaki ilişki nedir? Bir teoriye göre tansiyon hastalarının kullandığı bazı spesifik ilaçlar bu hastalığın seyrini hızlandırıyor.”

*“ACE inhibitörü ve ‘anjiotensin reseptör blokeri’ grubu tansiyon ilaçlarının, koronavirüsün insan organizmasında tutunduğu bir enzimin üretimini arttırdığı yönünde çalışmalar var.”

*“İtalya Sağlık Bakanlığı, ölen hastaların yarısının bu grup tansiyon ilaçlarını kullandığını tespit ettiğini açıkladı.”

KARDİYOLOJİ DERNEKLERİ BU ŞÜPHE İÇİN NE DİYOR

*“Ancak telaşa kapılmak gerekmiyor. Henüz kesin bilgi olmadığı için Amerika ve Avrupa’daki kardiyoloji dernekleri ilaç değişikliği yapmaktan yana değil.”

*“Bu ilaçlar kesin olarak COVID-19 ile ilgilidir demek de mümkün değil. Bu grup ilaçları kullanan hastalar eğer COVID-19 açısından risk altındalarsa doktorlarına danışarak geçici bir dönem için başka tür tansiyon ilaçları kullanmayı düşünebilir.”

Yazının tamamı için

Etiketler
Koronavirüs