Psikiyatri kliniklerine 3 yılda 8 milyon başvuru

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 3 yılda psikiyatri kliniklerine 7 milyon 953 bin 651 kişinin başvuru yaptığını açıkladı.

Psikiyatri kliniklerine 3 yılda 8 milyon başvuru

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 3 yılda psikiyatri kliniklerine 7 milyon 953 bin 651 kişinin başvuru yaptığını açıkladı. CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, “AKP, ülkenin kimyasını da ruh halini de bozdu” dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan’ın son 3 yılda Türkiye genelinde hastanelerin psikiyatri kliniklerine başvuran hasta sayısı ve anti-depresan kullanım sayıları hakkında verdiği soru önergesine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan yanıt geldi.

3 SORUDAN 1’İNE CEVAP

Milletvekili Kaplan, soru önergesinde, 2017-2019 yıllarını kapsayan son 3 yılda psikolojik rahatsızlık ve depresyon nedeniyle hastanelere başvuru yapan kişi sayısını, illere ve cinsiyete göre dağılımını ve son 3 yılda antidepresan ilaç tüketimini sordu. Önergede sadece bir soruya cevap verildi.

Kaplan “Bakan Koca, sadece son 3 yılda hastanelerin psikiyatri kliniklerine başvuran kişi sayısının ve cinsiyete göre dağılımının cevabını vermiş. Sorduğum dört sorudan en azından bir tanesini yanıtladığı için Sayın Bakan’a teşekkür ediyorum. Sarayın Meclisi işlevsizleştirilmeye çalıştığı bu dönemde bir soruya cevap vermiş olmalarına bile insan şaşırıyor” dedi.

Soru önergesinin cevabını değerlendiren Kaplan şunları söyledi:

“Son 3 yılda 7 milyon 953 bin 651 kişi psikiyatri kliniklerine başvurmuş olup; bu başvuruların yüzde 69’u kadın, yüzde 31’nin erkek olduğu cevabını aldık. AKP’nin ülkemizi soktuğu çıkmaz net bir şekilde ortada. Büyük ekonomik kriz, işsizlik, yoksulluk ve geçim sıkıntıları vatandaşlarımızın ruh sağlığını bozdu. İşsizliği ve yoksulluğu kronikleştiren AKP, vatandaşların umudunu da bırakmadı. 2019 yılında işsizlik, yoksulluk ve geçim sıkıntısına bağlı bunalımlar nedeniyle dört kardeş olan Cüneyt, Oya, Yaşar ve Kamuran kardeşlerin siyanür içerek intihar etti. Çorum’da yaşayan iki kişi, Bakırköy’de bir aile, Çağlayan Adliyesi’nde kendini boşluğa bırakan vatandaşımızı unutmadık. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Sibel’i unutmadık. Saraylarında şatafat sürenler ne yazık ki vatandaşlarımızı bunalıma sürüklediğinin farkında bile değil.”

GAZİANTEP’TE 400 BİN BAŞVURU

Gaziantep’te son 3 yılda 260 bin 821 kadın, 123 bin 917 erkek olmak üzere 383 bin 738 kişinin psikiyatri kliniğine başvurduğuna dikkat çeken Kaplan, “Gaziantep’te iş bulamadığı için kendini yakarak intihar eden Eyüp Dal ve aynı durumda olan binlerce vatandaşımızı da unutmadık. AKP İktidarıyla birlikte son 18 yılda ne yazık ki işsizliğe dair bir çözüm üretilememiş, aksine her geçen yıl işsizlik daha çok artarak istihdam azalmıştır. Türkiye’de işsizlik ve ekonomik krize bağlı olarak artan bunalım ve intiharlara ilişkin bir harita çıkarılmasını ve gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması gerekmektedir” çağrısı yaptı.

Etiketler
Fahrettin Koca