Diyete başlayamıyor, sigarayı bırakamıyor musunuz? İşte nedeni

Yapmanız gereken işler yığılıyor veya planladığınız diyete bir türlü başlayamıyor musunuz? Bunun da sebebi stres!

Diyete başlayamıyor, sigarayı bırakamıyor musunuz? İşte nedeni

Hayatınızı değiştireceğini düşünüp basit kararlar aldığınız ve bunları bir türlü uygulayamadığınız için kaç defa kendinize kızdınız? Bazen irademize hakim olamayız ve tercih etmediğimiz şeyler yaparız. “İradeyi kuvvetlendirmek” ne kadar mümkün bilmiyoruz ama beynimizde iradeyi kontrol eden kısmı nasıl sağlıklı tutacağımızı biliyoruz. İradeyi kuvvetlendirmek için sadece daha iyi düşünüp daha doğru kararlar vermeniz yetmiyor; stresten de uzak durmanız gerekiyor.

Stresin birçok fiziksel ve psikolojik hastalığa neden olabildiğini biliyoruz. Stres hormonu olarak bilinen kortizol, uzun süre dengesiz bir şekilde salgılandığında kronik strese neden oluyor.

Kronik strese maruz kaldığımızda da ilkel bir tepki olan "savaş ya da kaç" tepkisi üretmeye başlıyoruz. Bu tepki normalde vücudumuzu ve zihnimizi alarma geçirerek bizi doğal tehlikelere karşı koruyan bir sistemdir ancak çok uzun süre bu hale maruz kaldığımızda, dengemiz bozulur.

Modern yaşamda çok uzun süre boyunca strese maruz kaldığımız durumlar oluyor, bu durumlarda kortizol hormonu seviyemiz de sürekli olarak yükseliyor ve bizi olumsuz etkilemeye başlıyor.

Gün içinde belirli bir miktarda stres hormonu salgılamakta bir sorun yoktur ancak buna sürekli olarak maruz kaldığımızda bu durum fazlaca yağ depolamamıza, kan şekeri dengemizin ve döngülerimizin bozulmasına, hatta depresyon ve kaygıya neden olabiliyor.

Stres, irade merkezini bozuyor!

Stresin vücutta doğrudan etkilediği kısımlardan biri de, beynimiz ve sinir sistemimiz. Özellikle beynimizde iradeyi yöneten kısım olan frontal lob (ön korteks), fazla kortizol salgılanmasından etkileniyor. Yani iradenizin zayıf olduğunu düşünüyorsanız, aslında çok fazla stres altındasınız demektir.

Bu da, sağlıklı beslenmeye karar verdiğiniz bir günde canınızı sıkacak bir şey olduktan sonra diyeti boşverip bir dilim kek yemeye karar verebilmenizi açıklıyor.

Stres ve yorgunluk, beynimizin sahip olduğumuz kaynakları hızlıca tüketerek kendini regüle etmeye çalışmasına neden oluyor. Bu durumda kaynaklarımız çabuk yakılmaya başladığından, canımız daha fazla tatlı ve karbonhidrat istiyor. Özellikle diyetle ilgili yaşadığımız irade zayıflığının nedeni, stres yüzünden harcadığımız ekstra enerji.

Etiketler
Sigara