'25 yıl boyunca halkın vergilerini yandaşların ceplerine hortumlayacaklar'

CHP'li Bulut, hastanenin açılışından neredeyse 2 yıl geçmesine karşın eksikliklerin bir türlü giderilemediğine, doktorların ve hastaların yaşadıkları çileye dikkat çekti.

'25 yıl boyunca halkın vergilerini yandaşların ceplerine hortumlayacaklar'

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 2017’nin eylül ayında açılan Adana Şehir Hastanesi özelinde, Türkiye’de 20 tanesinin projesine başlanan ve 10’u açılan şehir hastanelerinin yurttaşa maliyetini ve faaliyetlerindeki eksikleri Cumhuriyet’e değerlendirdi.

Adana’da 4 dönem Adana Eczacı Odası başkanlığı da yürüten Bulut, hastanenin açılışından neredeyse 2 yıl geçmesine karşın eksikliklerin bir türlü giderilemediğine, doktorların ve hastaların yaşadıkları çileye dikkat çekti.

Bulut, bugüne kadar şehir hastanelerine harcanan miktarın ve daha ne kadar harcanacağının “ticari sır” gerekçesiyle açıklanmadığının altını çizerek “Komisyonlarda soruyoruz, milletin vekili olarak cevap alamıyoruz. Adana Şehir Hastanesi’nden ne hekimler ve sağlık personeli memnun ne de yurttaşlar. Hastaneye gitmek için ulaşım sorunlu; birimler birbirine, bekleme salonları ise polikliniklere uzak” dedi. Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Seyhan Uygulama Hastanesi ve Marsa Kadın Doğum Hastanesi’nin personelinin Adana Şehir Hastanesi’ne taşındığını belirten Bulut, “1550 yatak açarken, bin 436 yatağı kapattılar. Şehir hastanesiyle Adana’da sadece 14 yatak artmış oldu” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen günlerde Bursa Şehir Hastanesi’nin açmasıyla birlikte Türkiye’de 10’uncusu açılan şehir hastanelerinin, “kamu-özel ortaklığına yasal zemin oluşturarak Saray’ın müteahhitlerine yeni bir rant kapısı” açtığına dikkat çeken Bulut, “Şehir hastaneleri aracılığıyla 25 yıl boyunca halkın vergilerini yandaşların ceplerine hortumlayacaklar. Her yıl artan bütçe açıklarını, bütçedeki faiz ödemeleri yükünü de vatandaşın sırtına yüklediler” dedi.

Devletin 25 yıllığına kiracı olduğu hastanelerin toplam yatırım tutarının 10.5 milyar dolara mal olduğunu belirten Bulut, “Şehir hastaneleri kör bir kuyu gibi, ne verirsen yutuyor. 25 yılda devlet tarafından şirketlere ödenecek toplam kira tutarı 30.2 milyar dolar. Milletin cebinden bir kuruş çıkmıyor denilen şehir hastaneleri için yalnızca 2019 yılı bütçesinden yapılacak ödeme 6 milyar 150 milyon TL. Bu rakamın 2020’de 14, 2021’de 16 milyar TL’yi aşması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı, Sağlık Bakanı bunu cebinden mi ödüyor, millet ödemiyor mu” diye sordu.

Etiketler
Hastane Vergi