Editörümüz Furkan Karabay'ın tutuklanmasına tepkiler çığ gibi: 'Bilme hakkına ağır bir saldırı'

"Terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef gösterme" suçlamasıyla gözaltına alınan editörümüz Furkan Karabay'ın tutuklanmasına gazeteciler, sendikaların tepkisi çığ gibi.

Editörümüz Furkan Karabay, haberinde bir duruşmada yaşananlara ve duruşma tutanağına yer verdiği için dün gözaltına alınmıştı.

Karabay, bugün tutuklandı.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

Karabay'ın tutuklanmasının ardından siyasetçiler, sendikalar ve gazeteciler karara tepki gösterdi.

DİSK Basın-İş sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Gerçek Gündem muhabiri Furkan Karabay, kamuya açık bir duruşma tutanağını haberleştirdiği için tutuklandı. Karabay’ın bıraktığı yerden işimizi yapmaya devam edeceğiz. Hakikatin üstünü örtemeyeceksiniz. Buradayız! Alışmıyoruz! Çünkü gazetecilik suç değildir" ifadelerini kullandı.

"FURKAN'I SERBEST BIRAKIN"

PE İletişim Emekçileri Dayanışma Ağı ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Gazetecilik yaparak gerçekleri yazdığı için arkadaşımız Furkan Karabay tutuklandı. Furkan'ı serbest bırakın."

"YARGIDAKİ YOZLAŞMANIN ÜZERİNE GİTMEK YERİNE GAZETECİLERİ TUTUKLUYORLAR"

Furkan Karabay'ın meslektaşlarının tepkileri ise şöyle:

Gazeteci Timur Soykan: Yargıdaki çüŕüme ve yozlaşmanın üzerine gitmek yerine bunu yazan gazetecileri tutukluyorlar. Üstelik sadece herkesin ulaştığı bir duruşma tutanağını yazdığı için Furkan Karabay tutuklandı.

"AĞIR BİR SALDIRI"

Gazeteci Ayşenur Arslan: Furkan Karabay tutuklandı. Tek suçu “haber” olan bir gazeteci daha yeni yıla cezaevinde girecek.

Gazeteci Can Dündar: Bu kelepçe hepimize! #FurkanKarabay’ın yasaklanan haberini dünyaya yaymak boynumuza borç olsun.

Gazeteci Ercüment Akdeniz: Furkan Karabay tutanağı haber yaptığı İçin tutuklandı TİP’ten sosyal medya sorumlularının adı istendi Bu iki gelişme, 1878’de Bismarck Almanya’sında yürürlüğe giren ve tam 12 yıl boyunca muhalifleri cendere altına alan Sosyalistlere Karşı Yasa’yı hatırlattı. Normal değil.

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici: Gazeteci Furkan Karabay, sadece ve sadece bir tutanağı yazdığı için tutuklandı! Açık bir yargılamayı yazmak ne zamandan beri suç oldu ey bu ülkenin muktedirleri? Genç bir gazeteciyi böyle saçma bir suçlamayla hapse atacak kadar mı kurudu vicdanınız?

Gazeteci Müyesser Yıldız: Genç gazeteci kardeşim Furkan Karabay ( @FurkannKarabay
) bir duruşma tutanağını haberleştirdiği gerekçesiyle tutuklandı. Ben de yüzlerce duruşma izledim, yüzlerce tutanak yazdım; ama böylesini görmedim. Fark ne mi?

Gazeteci Metin Cihan: gazeteci furkan karabay, bu duruşma tutanağını haber yaptığı için tutuklandı. tutanakta adı geçen rüşvetçi savcılar rahatsız olmuş. kabullenmiyorum. bu suç şebekesi neyi gizlemeye çalışıyorsa iyice açığa çıksın ve daha da yayılsın diye, 23 sayfa tutanağı olduğu gibi paylaşıyorum.

Gazeteci Bülent Mumay: Genç meslektaşımız Furkan Karabay, sadece mahkeme tutanaklarına dayanarak haber yaptığı için, kelepçe takılarak hapse atıldı. Yeni yıla cezaevinde girecek. Adaletiniz batsın!

Gazeteci Cengiz Erdinç: 2023 yılındayız, alenileşen duruşma tutanağını yayınladığı için gazeteci Furkan Karabay tutuklandı. Bu gazeteciye değil, asıl olarak gazetecinin hizmet ettiği ve Anayasa ile teminat altına alınan toplumun "bilme hakkına" ağır bir saldırı.

Gazeteci İsmail Saymaz: Genç gazeteci Furkan Karabay, yazdığı haberden ötürü yeni yılı cezaevinde geçirecek.

Gazeteci Canan Kaya: Gerçek Gündem muhabiri #FurkanKarabay tutuklandı! Duruşma tutanağını haberleştirdiği, yalnızca haber yaptığı için!

Gazeteci Ahmet Şık: Hakim savcı cüppesinin altına gizleyerek suçlarını gizlemek suçtur. Birileri tutuklanacaksa burada hakim savcı cüppesinin altına gizlenen çeteyi, rüşvet alıp verenlerden başlayarak bir tutuklama furyası gerekiyor.

Gazeteci Hilmi Hacaloğlu: Furkan Karabay 27 yaşında gözüpek, cesur bir gazeteci. Yaptığı bir haber, başka bir şey değil. Bu gazeteciliğin üzerinde Demokles'in Kılıcı gibi bir süreç oluyor. Bu tutuklama ile gazetecilere şunu söylüyorlar: 'Siz sadece bizim izin verdiğimiz alanda işini yapabilirsiniz, dışına çıkarsanız başınıza gelen bu olur.' Çok üzgünüm. Bu suçlamadan yatarı yok ama tutuklamaktan geri durmadılar. Türkiye'de gazetecilere yönelik saldırganlık artıkça gazetecilerin haber yapma cüreti de artıyor. Bu ilk değil, son olmayacak. Biz gazeteciler olarak birbirimizle dayanışmaya devam edeceğiz.

FENERBAHÇELİ GAZETECİLERDEN AÇIKLAMA

Fenerbahçeli gazetecileri ise yaptığı açıklama şu ifadeleri kullandı:

"İktidarın yargıyı gazetecilerin üzerinde bir sopa olarak kullanma uygulamalarının ardı arkası kesilmiyor. Adaletsiz uygulamadan son olarak meslektaşımız Furkan Karabay nasibini almıştır. Furkan herkesin rahatça ulaşabildiği hale gelen bir metinde başsavcının adını açıkça verdiği için tutuklanmıştır. Bugüne dek sadece halka gerçekleri yansıtmak için kullandığı ellerine de kelepçe takılmıştır. O kelepçenin sadece Furkan'a değil tüm gazetecilere takıldığını biliyoruz! Meslektaşımıza uygulanan gözaltı tavrını da tutuklama kararını da kınıyoruz.

Bir gazetecinin sadece işini yaptığı için cezalandırılmasını kabul etmiyoruz. Furkan'la dün tribünlerde olduğu gibi bugün tutukluluğunda da omuz omuzayız!"

SİYASİLERDEN TEPKİ

Siyasiler ise karara şöyle tepki gösterdi:

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu: Ülkenin halini özetleyen, adaleti kelepçeleyen yılın fotoğrafı. Genç gazeteci Furkan Karabay’ın bir duruşma tutanağını haber yaptığı için “terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef gösterme" ve "iftira" suçlamalarına maruz bırakılması ve tutuklanması karşısında söylenebilecek çok fazla söz yok. Açıkça keyfi olan, yargının içine düştüğü çürümeyi özetleyen, bireysel olarak rüşvet çarkına bulaşmamız olsalar da kendi gölgelerinden korkan yargıçların da acziyetini ortaya koyan talimattan ibaret bir karar.

Etiketler
Furkan Karabay