Gazeteci Ayşe Düzkan açık cezaevine geçebilecek

Özgür Gündem dayanışması nedeniyle hapishanede bulunan gazeteci ve yazar Ayşe Düzkan açık cezaevine geçebilecek.

Gazeteci Ayşe Düzkan açık cezaevine geçebilecek

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olan feminist gazeteci ve yazar Ayşe Düzkan, cezasının kalanını açık cezaevinde tamamlayabilecek.

Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kapatılan Özgür Gündem gazetesinde Nöbetçi Genel Yönetmenliği yapması nedeniyle 1 yıl 6 ay hapis cezası verilen gazeteci Ayşe Düzkan, 29 Ocak’tan bu yana Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunuyor. Düzkan’ın hapis yatması gereken sürenin bir yılın altına düşmesinin ardından açık cezaevine geçmek için yaptığı başvuru, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığınca 14 Mayıs günü, “örgütten ayrıldığını ve pişman olduğunu beyan etmesi” gerekçesi ile kabul edilmemişti. Kurul ayrıca, 27 Temmuz’a kadar cezaevinde kalması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

MAHKEME BAŞVURUYU KABUL ETTİ

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Düzkan’ın avukatı Özcan Kılıç karar hakkında Bakırköy İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu. Hakimlik verdiği kararında, “Somut olayda hükümlünün infaza konu cezasının terör örgütü propagandası yapmak suçuna ilişkin olduğu, terör örgütü propagandası yapmak suçunun 5275 sayılı yasanın 9/2. Maddesinde sayılan suçlardan olmadığı, bu nedenle Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği’nin 6/1-c Maddesindeki toplam cezanın üçte birinin kapalı ceza infaz kurumunda geçirilmesi şartının aranamayacağı, yine Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin 2017/3312 Es. 2019/2376 Kr. sayılı ve 29/04/2019 tarihli ilamında vurgulandığı üzere terör örgütü propagandası yapmak suçunu işleyen bir kişinin suçun niteliği gereği örgüt mensubu olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı, bu nedenle yönetmeliğin 6/2-ç Maddesinde yer alan ‘Terör ve örgütlü suçlardan hükümlü olup, mensup oldukları örgütten ayrıldıkları idare ve gözlem kurulu kararıyla tespit edilenlerin koşullu salıverilme tarihine bir yıldan az süre kalması’ şartının da aranamayacağı, bu haliyle şikayete konu idare ve gözlem kurulu kararında belirtilen gerekçelerin yerinde olmadığı anlaşılmakta” ifadelerini kullandı.

Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığının vermiş olduğu kararı kaldırarak, Düzkan’ın açık cezaevine sevkinin yapılmasını kararlaştırdı.

İnfaz Hakimliğinin kararı ardından avukatları Düzkan’ın açık cezaevine sevk edilmesi için gerekli başvuruları yapması bekleniyor.

Etiketler
Cezaevi