Mahkemeden Erdem Gül ve Enis Berberoğlu hakkında karar!

MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin davada mahkeme, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül hakkındaki davanın düşürülmesine, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında da ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Mahkemeden Erdem Gül ve Enis Berberoğlu hakkında karar!

MİT TIR'larına ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin "Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım" suçundan yargılanan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile Adalar Belediye Başkanı ve eski Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Erdem Gül hakkındaki karar belli oldu.

Enis Berberoğlu hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar veren mahkeme, Erdem Gül hakkındaki davanın da düşürülmesine hükmetti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 10'uncu celsesi görülen duruşmaya, sanık Enis Berberoğlu katılmazken; sanık Erdem Gül ve avukatları hazır bulundu.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay ile Dursun Çiçek'in aralarında bulunduğu pek çok partili de adliyeye geldi. Basına kapalı olarak görülen duruşmada, Berberoğlu'nun avukatlarının Mustafa Balbay, Dursun Çiçek ve Tuncay Özkan'ı tanık olarak dinletme talepleri reddedildi. Daha sonra sanık Erdem Gül ve avukatlar son savunmasını yaptı


ERDEM GÜL HAKKINDAKİ DAVA DÜŞÜRÜLDÜ

Mahkeme heyeti kararında, sanık Erdem Gül hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan dava açılmışsa da "29 Mayıs 2015 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlandıktan sonra devlet sırrı niteliği kalmayan bilgileri, 12 Haziran 2015 tarihinde aynı gazetede yayımlayarak açıklanmasından ibaret olayda eylemin "Soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçunu oluşturacağı" belirtilerek Basın Kanunu'na göre 4 aylık zaman aşımı süresinden sonra dava açıldığı gerekçesiyle davanın düşürülmesine hükmetti.


BERBEROĞLU'NA CEZA VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA

Heyet, Enis Berberoğlu hakkında ise "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nce kesinleşmiş mahkumiyet kararına konu eyleminin aynı zamanda "örgüte üye olmaksızın yardım etme" suçunu da oluşturduğunu, en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılmış olduğundan bu suçla ilgili ayrıca hüküm verilmesine yer olmadığına karar verdi. Heyet, Berbeoğlu'nun hükümle birlikte hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının da kaldırılmasına da karar verdi.


"GAZETECİLİK ASLA SUÇ DEĞİLDİR"

Davanın ardından Erdem Gül basın mensuplarının soruları üzerine, "Ben bütün savunmalarımda da söyledim gazetecilik asla suç değildir. Gazetecilik haber yazmaktır, fotoğraf çekmektir ve bunları basmaktır. Yani halkın bekçiliğini yapmaktır. Halkın bekçiliğini yapmak da suç değildir. Eninde sonunda Türkiye gazeteciliğin suç olmadığı günleri yaşayacaktır. Bugün yaşayamıyoruz ama yaşayacağız" dedi.


DAVANIN GEÇMİŞİ

Can Dündar ve Erdem Gül, MİT TIR'larına ilişkin yayımladıkları haber ve görüntüler nedeniyle 92 gün tutuklu kalmışlardı. 6 Mayıs 2016'da İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamada hakim karşısına çıkan Dündar ve Gül, "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 6 Mayıs 2016'da ceza almışlardı. Dündar 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılıken; Gül'e 5 yıl hapis cezası verilmişti. Mahkeme heyeti, "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan ise "FETÖ/ PDY örgütünün varlığı yönünde kesin bir yargı hükmü mevcut olmadığı, varlığı yönünde henüz kesin bir yargı hükmü mevcut olmayan bir örgüte yardım etmek şeklinde yüklenen suçtan herhangi bir suretle hüküm kurulamayacağı" gerekçeleriyle sanıklar hakkındaki bu dosyanın ayrılmasına karar vermişti.

Yargılanma sürecinde Can Dündar'ın "Bana görüntüleri solcu bir milletvekili verdi" şeklindeki açıklaması ve cezaevinde tutukluyken yazdığı "Tutuklandık" adlı kitaptaki bilgileri değerlendiren savcılık, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında soruşturma açmıştı. Can Dündar ve Erdem Gül'ün , "örgüte yardım" suçundan yargılanması devam ederken, görüntüleri Dündar'a verdiği iddia edilen CHP milletvekili gazeteci Enis Berberoğlu hakkında, “Siyasal veya askeri casusluk" ve “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 20 yıldan 30 yıla kadar hapis istemi ile açılan dava, bu dava ile birleştirilmişti. Berberoğlu, 14 Haziran 2017'de görülen duruşmada, "Siyasi ve askeri casusluk maksadıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanmıştı. Ancak Yargıtay 16. Ceza Dairesi CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'na, "Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onamıştı. Daire ayrıca, Anayasa'nın 83/3. maddesi uyarınca milletvekilliği sona erinceye kadar Berberoğlu'nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar vermişti.

Öte yandan Can Dündar, Erdem Gül ve Enis Berberoğlu hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan ise ayrı bir dava dosyası üzerinden yargılamanın devam etmesine karar verilmişti. 6 Şubat 2019'da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada, sanık Can Dündar'ın dosyasının ayrılmasına karar verilmişti.

Etiketler
Erdem Gül Enis Berberoğlu Mahkeme