'Özgürlüğün kırıntısı bile yok'

Yarkadaş: "Gazeteciler bırakın özgürce yazmayı, özgürlüğün adını bile unuttular."

'Özgürlüğün kırıntısı bile yok'

CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, gazetecilerin sürekli gözaltı, soruşturma ve kovuşturmaya uğradığını, tutukluluk süreçlerinin ise fiili cezalandırmaya dönüştüğünü belirtti.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan CHP eski Milletvekili, Gazeteci Barış Yarkadaş, "Medyada özgürlüğün kırıntısı bile yok" dedi.

"ÖZGÜRLÜKTE 157. SIRADAYIZ"

Türkiye'nin Dünya Basın Özgürlüğü indeksinde 157. sırada olduğunu dile getiren Yarkadaş, "150'nin üzerinde gazetecinin cezaevinde olduğu bir ülkeyiz. Ve bu listeye hergün yeni isimler ekleniyor" diye konuştu.

"YAZMAK FİİLEN SUÇ HALİNE GETİRİLDİ"

AKP'yi eleştiren tweet atmanın, haber ve yorum yapmanın fiili olarak suç haline getirildiğini belirten Yarkadaş, "SÖZCÜ ve Cumhuriyet çalışanlarına açılan davalar bunun en somut kanıtıdır" dedi.

Cımhuriyet Gazetesi çalışanlarının bir hafta önce yeniden cezaevine girdiğini, Sözcü çalışanlarının ise Haziran ayında yeniden yargı önüne çıkacağını hatırlatan Yarkadaş, "Böyle bir tabloda özgürlükten sözedilemez. Türkiye'de gazeteciler için özgürlüğün kırıntısı bile yoktur. Türkiye'de sadece iktidarı kayıtsız şartsız destekleme özgürlüğü vardır" ifadesini kullandı.

81 GAZETECİ HAKİM KARŞISINDA

Sadece Nisan ayında 81 gazetecinin hakim karşısına çıktığını belirten Yarkadaş, "Gazeteciler hergün adliye koridorlarını arşınlıyor. Gazeteciler hergün yazdıklarından ve konuştuklarından ötürü sorguya çekiliyor. Düşünmek, sormak, sorgulamak ve yazmak, iktidar ve yargısı tarafından suç olarak görülüyor" dedi.

AYM'nin bu hafta on gazetecinin "hak ihlali" başvurusunu da gündeme alacağını belirten Yarkadaş, "Geciken adalet, adalet değildir. İnsanlar aylarca hapis yatırıldıktan sonra 'Hak ihlali var' deseniz ne olur ki? Önemli olan yazmanın çizmenin suç olmaktan çıkarılmasıdır" ifadesini kullandı.

KARANLIK TABLO

Türkiye'de 2016'da ilan edilen OHAL'in ardından 173 medya kuruluşunun kapatıldığını, 800 gazetecinin basın kartı ve pasaportunun iptal edildiğini, 3 bin basın emekçisinin ise işsiz kaldığını belirten Yarkadaş, "Basın özgürlüğünden söz edecek olan AKP'liler bu tabloya bakarak konuşsunlar" dedi.

Yarkadaş, Gazeteciler bırakın özgürce yazmayı, özgürlüğün adını bile unuttular" ifadesini de kullandı.