Liseli gençlerden fizik tedavi hastaları için proje

İSTANBUL'da 11’inci sınıf öğrencileri Bedirhan Emre Köse ve Ahmet Arda Tamahkaroğlu fizik tedavi gören hastalara umut ışığı doğuran bir proje geliştirdi.

Liseli gençlerden fizik tedavi hastaları için proje

'Fizik Tedavi ve Gelişim Amaçlı Robot’ projesi ile uzun süren fizik tedavi sürelerinin kısaltılması amaçlanıyor.

Bir eldivenin üzerine yerleştirilen mekanizma ile kablosuz olarak çalışan alet, fizik tedavideki 4 temel hareketin gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor. Üzerine yerleştirilen labirent oyununu kablosuz bu eldiven sayesinde oynayan hastaların böylelikle daha kısa sürede tedavi olması hedefleniyor.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından 50.Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda teknoloji tasarım alanında Türkiye üçüncülüğü de alan proje geliştirilmek için destek bekliyor.

Projenin yaklaşık bir yıllık bir ön hazırlık sürecinden geçtiğini belirten Bahçeşehir Mektebim Okulları Kampüs Müdürü Yavuz Gölbaşı, “Yaklaşık bir yıllık bir ön hazırlık sürecinden sonra, önce İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki (İTÜ) proje sergisine katıldılar. Burada teknoloji tasarım alanında hazırladıkları proje ile birinciliğe layık görüldüler. Türkiye genelinde 17 bin proje katıldı. Bu birincilik daha sonraki süreçte Ankara’daki final sergisine daveti getirdi. Orada da teknoloji tasarımı alanından 22 proje katıldı. Öğrencilerimizin hazırladığı proje üçüncülüğe layık görüldü. Arkadaşlarımızın hazırladığı bu proje TÜBİTAK tarafından Türkiye üçüncülüğüne layık görüldü. Emeklerinin karşılığını almaları bize ayrı bir gurur ve heyecan verdi. Onun için de çok mutluyuz” şeklinde konuştu.

Emre ve Bedirhan’ın bu süreçte her anlarında yanında olan fizik öğretmenleri Serpil Yücel ise, “Çocuklar proje esnasında bir amaca hitap ettiler. Ve bu da sağlık alanındaki bir eksiği kapatmayla ilgiliydi. Bu noktada deneyimleri oldu. Proje geliştirme, sabır gösterme, sebat duygusu, özgüven, sosyallik ve birçok alanda farklı katkıları oldu öğrencilerimize” dedi.

“HASTALARIN YARISI UZUN SÜREÇLERDEN DOLAYI TEDAVİYİ BIRAKIYOR”

Projenin mimarlarından biri olan Bahçeşehir Mektebim Okulları 11’inci sınıf öğrencisi Ahmet Arda Tamahkaroğlu projenin ortaya çıkışını şu sözlerle anlattı:

“Yaptığımız araştırmalara göre fizik tedavi hastalarının yüzde 50’si tedavisini bitirmeyip yarım bırakıyordu. Bunun en önemli sebeplerinden biri de fizik tedavinin sıkıcı ve uzun süreçler olmasıydı. Biz de ‘bu hastaları tedaviye nasıl daha fazla teşvik ederiz’ diye düşünüp, böyle bir sistem ortaya çıkardık. Projenin tasarımı Bedirhan arkadaşımıza ait. O tasarladı biz de ortaya STEM’i (Science, Technology, Engineering, Mathematics) çıkardık. Teknolojisini de geliştirdikten sonra dört temel fizik tedavi hareketine olanak sağlayan bir labirent tasarladık. O hareketlerle labirent oynayarak fizik tedavisini yapmayı amaçladık.”

GELİŞTİRİLEBİLMESİ İÇİN DESTEK BEKLİYOR

“Geliştirilebilirlik açısından çok iyi olduğu için önü çok açık bir proje” diyerek sözlerine devam eden Ahmet Arda Tamahkaroğlu, “Geliştirildiğinde sağlık alanında çığır açan bir proje olabilir. Geliştirilebilmesi için destek alırsak vücudun farklı uzuvları için de çok kolay adapte edilebilir bir proje. Sadece bilek için değil her yere adapte edilebilen bir proje” şeklinde konuştu.

Tamahkaroğlu konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Bu portatif bir proje. Yani istediğiniz zaman çantanıza koyu götürebileceğiniz şekilde tasarlandı. Daha gelişmiş versiyonları hastanelerde de kullanılabilir. Aynı zamanda hastaların kişisel kullanım imkânı da var.”

KABLOSUZ BİR ELDİVEN YARDIMIYLA ÇALIŞIYOR

'Fizik Tedavi ve Gelişim Amaçlı Robot’ projesinin bir diğer mimarı Bahçeşehir Mektebim Okulları 11’inci sınıf öğrencisi Bedirhan Emre Köse de, “Ben çoğunlukla tasarım kısmına odaklandı. İlk yaptığımız prototipi final yarışmasına giderken geliştirdik. Parçaların hepsini üç boyutlu animasyon ve tasarım programıyla tasarladım. Bunları üç boyutlu yazcıdan çıkarttık ve daha gelişmiş, orijinal bir prototipimiz oldu. Eski prototipimizin kablolu bir eldiveni vardı. Biz bu eldiveni kablosuz hale getirdik” ifadelerini kullandı.

Etiketler
Lise Öğrenci