'Gazeteciler, seçime ağır baskı altında gidiyor'

Yarkadaş: "Suni bir beka tartışması başlatan iktidar, gerçekleri yazan gazetecilere adeta göz açtırmadı."

'Gazeteciler, seçime ağır baskı altında gidiyor'

CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, "Gerçekleri yazan özgür medya çalışanları, seçim sürecinde ağır bir baskıya maruz kaldı" dedi.


Her ay düzenli olarak yayınladığı "Medya Raporu''nun Mart ayına ilişkin verilerini kamuoyu ile paylaşan Yarkadaş, "Sadece bu ay 7 gazeteci gözaltına alındı; 54 gazeteci hakim karşısına çıktı. Bu gerçek, baskının ne denli ağırlaştığını gösteriyor" ifadesini kullandı.

Yarkadaş, raporunu 273 gündür cezaevinde tutulan CHP PM Üyesi - Gazeteci Eren Erdem ile tutuklu tüm gazetecilere ithaf ettiğini de dile getirdi.


"GERÇEĞİN BEDELİ GÖZALTI..."


Gerçeğin peşinde koşan gazetecilerin, iktidarın başlattığı suni beka tartışmasının değil, ülkenin gerçek sorunlarının peşine düştüğünü belirten Yarkadaş, "Bunun bedeli gözaltı, soruşturma ve tutuklama oluyor" diye konuştu.


"AĞIR BASKI VAR"


Yerel seçimlerin yapılmasına 48 saatlik bir süre kaldığını hatırlatan Yarkadaş, "Gazeteciler bu sürece ağır baskılar eşliğinde gidiyor. Gerçeği söylemek, bunu yazmak ve anlatmak iktidarın hışmına uğramak için yeterli bir gerekçeye dönüştü. Gazeteciler seçim sürecinde özgürce konuşamadı, kamuoyunu özgürce bilgilendiremedi" dedi.

'Gazeteciler, seçime ağır baskı altında gidiyor' - Resim : 1


BASKI RAPORU


Seçim çalışmaları kapsamında CHP Ataşehir - Esatpaşa Mahallesi Seçim İrtibat Bürosunu da ziyaret eden Yarkadaş, Mart ayına ilişkin hak ihlallerini ise şöyle sıraladı:


"2019 yılının Mart ayında, 7 gazeteci gözaltına alındı, 54 gazeteci hakim karşısına çıktı,
5 gazeteciye 14 yıl 10 ay hapis cezası cezası verildi.


21 matbaa çalışanı hakim karşısına çıktı, 11 matbaa çalışanına 56 yıl 2 ay hapis cezası verildi. 1 gazeteciye tazminat davası açıldı, 4 gazeteciye 98 bin lira para cezası verildi.


1 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı, 1 gazeteci ifade verdi.
1 gazetenin bir nüshası toplatıldı


3 gazete, tutuklu gazeteciye verilmedi, 1 tutuklu gazetecinin mektubu sansürlendi.


1 gazeteci hakkında yakalama kararı çıkartıldı, 1 gazetecinin çekmiş olduğu görüntülere polis el koydu."

'Gazeteciler, seçime ağır baskı altında gidiyor' - Resim : 2

MART AYINDA YAŞANAN HAK İHLALLERİ RAPORU;

Etiketler
Seçim