TGC: 'Mahkum olan halkın haber alma özgürlüğüdür'

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Cumhuriyet Gazetesi davasında istinaf mahkemesinin verdiği karara tepki gösterdi.

TGC: 'Mahkum olan halkın haber alma özgürlüğüdür'

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Cumhuriyet gazetesi davasında istinaf mahkemesinin verdiği kararların ardından yaptığı açıklamada “Bu kararlarla mahkum olan gazeteciler değil, halkın haber alma, bilgilenme özgürlüğüdür” dedi.

Karar duruşmaları geçen yıl yapılan Cumhuriyet davasında itirazların incelemesini yapan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi (istinaf), İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde verilen mahkûmiyet kararlarını onadı. Karar uyarınca, dosyaları istinaf incelemesine tabii tutulan isimlerin, kalan cezalar için tekrar cezaevine girmeleri gerekecek.

TGC de karar hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Cumhuriyet Gazetesi Davasında başından beri takınılan tutumun amacı, aslında ülkede haber özgürlüğünün dolaşımını engellemek, sorgulayan, araştıran, eleştiren gazeteciliğin önünü kesmektir.

İstinaf Mahkemesi’nin kararlarıyla ortaya ilginç bir durum çıkmıştır. Bu kararlarla Cumhuriyet davasında 5 yıldan az ceza almış olan gazetecilerin temyiz yolu kapalı olarak yeniden cezaevine girmesi gerekecek. 5 yılın üstünde hapis cezası almış gazeteciler ise Yargıtay'da temyiz haklarını kullanacaklar. Yargıtay’ın bu gruptaki gazeteciler hakkındaki cezalarla ilgili alacağı bozma kararı ise olayı içinden çıkılamaz hale dönüştürecektir. Bu durum yasada amaçlanmamış olan büyük bir adaletsizliği de beraberinde getirmiş olacak. Bu kararlarla mahkum olan gazeteciler değil, halkın haber alma, bilgilenme özgürlüğüdür.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak, hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının gerçekleştirildiği bir ortama dönülmesini ivedi bir zorunluluk olarak düşünüyoruz.

Gazeteciliğin, düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin her gün biraz daha ağırlaştırılması, seçim öncesi özlenen barış ortamının zedelenmesine de yol açacaktır.

Bu nedenle gazetecileri baskı altına alan ve haberciliği yapılamaz hale getiren uygulamalardan süratle kaçınılmasını istiyoruz.

Cumhuriyet Gazetesi Davasında yargılanan, dürüst gazeteciliklerine tanık olduğumuz meslektaşlarımızın bu tür davalarla, yargı kararlarıyla yıldırılamayacağını biliyoruz. Mücadelelerinde meslek örgütü olarak yanlarında olduğumuzu bir kez daha hatırlatırız. En kısa sürede Türkiye’de hızla gerileyen basın özgürlüğünün evrensel değerlerdeki yerine oturması en büyük dileğimizdir.”

Etiketler
Gazeteciler Cemiyeti Cumhuriyet Gazetesi Mahkeme Türkiye