Murat Aksoy'un tahliyesine rapor engeli

Gazeteci Murat Aksoy, Ceza İnfaz Hakimliği'nin tutuklu değerlendirme raporundaki ifadeler nedeniyle tahliye edilmedi. Avukatlar tutukluluğa itiraz etti.

Murat Aksoy'un tahliyesine rapor engeli

Gazeteci Murat Aksoy, Ceza İnfaz Hakimliği'nin tutuklu değerlendirme raporundaki ifadeler nedeniyle tahliye edilmedi. Avukatlar tutukluluğa itiraz etti.

22 Kasım’dan bu yana Silivri 9 No’lu Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Murat Aksoy'un denetimli serbestlikle tahliye edilmesi bekleniyordu. Artı Gerçek'ten Fatma Yörür'ün haberine göre Aksoy, Ceza İnfaz Hakimliği'nin tutuklu değerlendirme raporundaki ifadeler nedeniyle tahliye edilmedi. Avukatlar tutukluluğa itiraz etti.

Murat Aksoy gazetecilik faaliyetleri nedeniyle İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Gülen örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan 2 yıl 1 ay ceza almıştı.

421 gün tutuklu yattığı süre göz önünde bulundurularak tahliye edilen Aksoy, cezanın kesinleşmesinin ardından kalan kısmı yatmak için Silivri’ye teslim oldu. Prosedür gereği cezası 1 yıldan az olduğu için denetimli serbestlik kararıyla tahliye edilmesi bekleniyordu.

Silivri 9 No’lu Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun tahliye öncesi tutuklu değerlendirme raporu bu beklentiyi boşa çıkardı. 15 ve 30. günlerde “Hükümlünün örgüt üyesi olup olmadığı anlaşılamadı” şeklindeki değerlendirmede bulundu.

'BU DURUM AÇIK BİR YETKİ GASPIDIR'

Durumun açıkça hukuka aykırı olduğunu belirten avukatlar mahkemeye itiraz etti.

Avukatlar itiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: "Müvekkil hakkında infazın dayanağını oluşturan hükmün ve suçun niteliğini değiştirme yetkisi infaz hakimliğinde yoktur. Aksoy hakkında üyelik suçu yönünden kurulmuş herhangi bir mahkumiyet hükmü yoktur. Aksi bir yorum hem hukuka hem de mantığa aykırıdır. Cezaevlerinin mahkeme kararlarını değiştirme, yargı makamı gibi hareket ederek karar verme yetkisi yoktur. Bu durum açık bir yetki gaspıdır."

“Bu uygulama hürriyeti tahdit suçunu oluşturur” diyen avukatlar müvekkilin denetimli serbestlikten yararlandırılması ve ivedilikle tahliyesini talep etti.

İstanbul eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu da geçtiğimiz günlerde aynı suçlamayla hüküm giydiği davada denetimli serbestlikle tahliye edilmişti.

Etiketler
Tahliye