Gazeteciler günlerce gözaltında tutulan meslektaşları için İstanbul'da buluştu: 'Suç üretmek için tuttular'

Diyarbakır’da 20 gazetecinin 8 gündür gözaltında tutulmasına tepkiler sürüyor. Sürecin sonunda adliyeye sevk edilen gazeteciler ifade veriyor.

GERÇEK GÜNDEM -

Diyarbakır’da 8 Haziran’da evlere ve basın yayın kurumlarına düzenlenen baskınlarda 20’si gazeteci 22 kişi gözaltına alındı.

20 gazetecinin gözaltına alınması kamuoyunun tepkisini çekerken Özgür Basın Emekçileri İstanbul Kadıköy'de basın açıklaması gerçekleştirdi.

HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz'ın da açıklamasıyla destek verdiği eylemde "Gazetecilik suç değildir" vurgusu yapıldı.

"GAZETECİLER TEK KİŞİLİK HÜCRELERDE TUTULUYOR"

Gazeteci Pınar Gaip, gazetecilerin gözaltına alınması ile ilgili dosyaya kısıtlılık getirildiğini ve gözaltı süresinin uzatıldığını hatırlatarak; "8 Haziran'dan bu yana gazeteci arkadaşlarımız hukuksuz ve keyfi bir şekilde gözaltında. Tek kişilik hücrelerde tutuluyor, tuvalete dahi gitmeleri engelleniyor. Gazetecilik faaliyetleri bahane edilerek 8 gündür gözaltında tutulan meslektaşlarımızı derhal serbest bırakın. Gazetecilik suç değildir. Arkadaşlarımızın yanındayız ve gazetecilik yapmaya devam edeceğiz." dedi.

"SUÇ ÜRETMEK İÇİN GÖZALTINDA TUTTULAR"

Dilşat Canbaz basın emekçilerinin gözaltı sürelerinin usulsüzce uzatıldığını ifade ederek, "Barikatlar ilk önce her açıklamada yanımızda olan gazeteci arkadaşlara kuruluyor. İlk gözaltılar, ilk şiddet onlara uygulanıyor. Gerçek yazılmasın, gerçek ifade edilmesin diye. Ama şunu çok iyi biliyoruz 8 Haziran'da gözaltına alınan 20 gazeteci arkadaşımız ile ilgili bir delil bulamadılar. Suç üretmek için 8 gün gözaltında tuttular. Arkadaşlarımızın eşyalarına, fotoğraf makinelerine, hard disklere, bilgisayarlara el konuldu. Bizler biliyoruz ve bir kez daha söylüyoruz: Gazetecilik suç değildir. Özgür basın susturulamaz." dedi.

Canbaz, "Arkadaşlarımız hakikati yazmaya, gerçeğin peşinde gitmeye hala gazeteciler olarak devam edecek. Biz de onların yanında, gazeteciliğin, ifade özgürlüğünün suç olmadığını savunarak bir kez daha destek veriyoruz. 20 arkadaşımızın Diyarbakır'daki sorgularından sonra serbest bırakılacağına inanıyoruz. Basın susturulamaz. Özgür basın işini yapmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Gözaltında tutulan 20’si gazeteci 22 kişinin isimleri şöyle:

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, JİNNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz ve Kadir Bayram ile Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen.

Etiketler
Diyarbakır İstanbul Gözaltı