Eski Cumhuriyetçi'den işten çıkarılan Cumhuriyetçilere suçlama: 'Açıklama işe yaramazsa...'

Cumhuriyet Gazetesi'nde yaşanan işten çıkarmaların ardından bugün gazete binası önünde basın açıklaması düzenlendi. Eski Cumhuriyet muhabiri Coşkun, Vakıf yönetimi tartışmalarını hatırlattı.

Eski Cumhuriyetçi'den işten çıkarılan Cumhuriyetçilere suçlama: 'Açıklama işe yaramazsa...'

Cumhuriyet Gazetesi yönetimi, dün aldığı kararla 8 gazetecinin işine son verdi.

İşine son verilen gazetecilerin, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi olması ve yakın zamanda gazeteyle sendika arasında toplu iş sözleşmesi sürecinde aktif rol alması, yönetimin kararının sendikalaşmaya yönelik olduğu yorumlarına neden oldu.

TGS, bugün işten çıkarılan gazeteciler için, gazete binanı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, gazetecilerin işe geri alınmasını istedi ve bu kararı veren Cumhuriyet gazetesinin yönetimindeki Cumhuriyet Vakfı yöneticilerini istifaya davet etti. Açıklamada, “Türkiye’nin en köklü, en etkili gazetesi olan Cumhuriyet’i yönetme yetisine ve ilkelerine sahip olmayan Alev Coşkun, Işık Kansu, Adnan Arslan ve Osman Özer’i derhal istifaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Sendika ile yönetim arasındaki ilk gerginlik bu değil…

Geçen aylarda, toplu iş sözleşmesi sırasında yaşadıkları gerilim sonucu Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, istifa ettiğini açıklamış, gazete çalışanlarının topladığı imza ve açıklamalar sonrası istifası kabul edilmemişti.

ESKİ KAVGA YENİDEN GÜNDEMDE

Eski Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Canan Coşkun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, gazetede 2018 yılında yaşanan Vakıf yönetimi tartışmalarını hatırlattı.

Canan Coşkun, “Yönetim Alev Coşkun'a geçsin diye gizli toplantılar yapanlar, gazete ve vakıf yöneticileri gözaltındayken imza toplamaya başlayanlar şimdi Alev Coşkun istifa etsin diyor. Açıklama işe yaramazsa daha önce yaptığınız gibi imza metni hazırlayıp Fuat Uğur'a servis edin” ifadelerini kullandı.

Eski Cumhuriyetçi'den işten çıkarılan Cumhuriyetçilere suçlama: 'Açıklama işe yaramazsa...' - Resim : 1

NE OLMUŞTU

Cumhuriyet Vakfı’nda 2016 yılından itibaren yönetim tartışması yaşanıyordu. Dönemin Vakıf Başkanı Akın Atalay, “birilerinin isimsiz dilekçeyle Cumhurbaşkanlığı’na başvurduğunu ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Cumhuriyet Vakfı hakkında yeni bir rapor hazırladığını” duyurmuştu.

2018 yılında Cumhuriyet Gazetesi yöneticileri ve çalışanları tutukluyken de tartışmalar devam etmişti.

Vakıf yönetimiyle ilgili tartışmalar, mahkemeye yansıdı. Eski Vakıf yönetiminin açtığı dava sonucu Vakfın yönetimi değişmiş Akın Atalay’dan boşalan başkanlık koltuğuna Alev Coşkun oturmuştu.

Cumhuriyet Vakfı’nın yönetiminin yeniden şekillenmesi, gazete yönetimine de yansıdı. Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun yerine Aykut Küçükkaya getirildi. Gazetede birçok yönetici, editör ve muhabir istifa etti.

Etiketler
Cumhuriyet Gazetesi Vakıf