Cumhuriyet Gazetesi’nde eylem: Gazetecileri işten çıkaranlar derhal istifa etmeli

Cumhuriyet Gazetesi’nde işten atılan 8 gazeteci için gazete önünde eylem yapıldı. Cumhuriyet Gazetesi çalışanları, kararı alan Alev Coşkun, Işık Kansu, Adnan Arslan ve Osman Özer'i istifaya çağırdı.

GERÇEK GÜNDEM/ FIRAT FISTIK

Cumhuriyet gazetesi ile Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi'nin (TİS) hemen ardından 8 gazeteci işten çıkarıldı. İşten çıkarılan isimler arasında; Düzeltme Şefi Rüya Özkalkan, Pazar Eki Koordinatörü Hilal Köse, fotomuhabir Vedat Arık, Ece Piroğlu, Yazıişleri eski müdürü Olcay Büyüktaş, Sami Gürel ve Tuğba Özer ile arşiv biriminden bir kişi olduğu belirtildi.

İŞTEN ÇIKARILAN GAZETECİLER İÇİN AÇIKLAMA

TGS ve gazete çalışanları bugün Cumhuriyet Gazetesi önünde işten atılan gazeteciler için bir açıklama yaptı. Gazeteciler adına açıklamayı işten çıkarılan isimlerden Cumhuriyet Yayın Koordinatörü Serkan Ozan okudu. Ozan, yaşanan süreci şu sözlerle anlattı:

"16 Kasım 2021 tarihinde yapılan Cumhuriyet Vakfı toplantısında, en az 15 kişinin işten çıkarılması, bununla ilgili Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya'nın öneri sunması kararlaştırılmıştır. Bu karar sonrası gerek Genel Yayın Yönetmeni Küçükkaya, gerek yazı işleri ekibi ve gerekse servis şefleri, çekincelerini dile getirmiş, hiç kimsenin işinden olmaması için yapıcı öneriler ve özverilerde bulunma kararı almıştır. Ancak, çalışanın sesine kulak tıkayan, kendilerine sunulacak önerileri bile beklemeyen Alev Coşkun, Adnan Arslan ve Osman Özer'den oluşan şirket yönetim kurulu, Cumhuriyet ilkeleriyle uyuşmayan bir kararla sekiz çalışma arkadaşımızı Cumhuriyet'ten koparmıştır."

'DERHAL İSTİFAYA DAVET EDİYORUZ'

Ekonomik gerekçeleri kabul etmediklerini söyleyen Ozan, “Türkiye'nin en köklü, en etkili gazetesi olan Cumhuriyet'i yönetme yetisine ve ilkelerine sahip olmayan Alev Coşkun, Işık Kansu, Adnan Arslan ve Osman Özer'i derhal istifaya davet ediyoruz.Cumhuriyet'in gerçek sahipleri okurlarımıza, hiçbir koşulda desteklerini esirgemeyen Cumhuriyet dostlarına dayanışma ruhuyla sesleniyor, saygılarımızı sunuyoruz" dedi.

'AMAÇ SENDİKAYI TASFİYE ETMEK'

TGS Başkanı Gökhan Durmuş da işten çıkarmaların temel amacının sendikayı gazeteden tasfiye etmek olduğunu söyledi ve toplu sözleşmeden asla vazgeçmeyeceklerini, işten atılanların gazeteye geri döneceklerini vurguladı.

KÜÇÜKKAYA: ARKADAŞLARIMIN YANINDA, GÖREVİMİN BAŞINDAYIM

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya ise, "Ben istifa etmiştim. Bu karar Alev Coşkun’un bana 'Çalışma arkadaşlarını sendikadan istifa ettireceksin ya da genel yayın yönetmenliğini bırakacaksın' tehdidinden dolayı olmuştu. Ben de çalışma arkadaşlarımdan yana olduğumu belirterek istifa ettim. Ancak çalışma arkadaşlarımın desteğiyle üç gün sonra köşe yazımla birlikte geri döndüm. Dört ay sonra bu kez toplu sözleşme imzalandıktan sonra Alev Coşkun ve şirket yönetimi ekibimden 8 arkadaşımı kovma kararı aldı. Benim bilgim olmadan yapılan bu işlemi kınıyorum. Arkadaşlarımın yanındayım, görevimin de başındayım” diye konuştu.

Cumhuriyet Gazetesi’nde eylem: Gazetecileri işten çıkaranlar derhal istifa etmeli - Resim : 1

'TEHLİKENİN FARKINDAYIZ'

Cumhuriyet Gazetesi'nde işten çıkarılan gazetecilerin "Tehlikenin farkındayız" diyerek yaptıkları basın açıklamasının tamamı şöyle:

"Cumhuriyet emekçilerinden son çağrı;

29 Kasım 2021 günü Cumhuriyet Gazetesi tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. Bu lekenin mimarları, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Işık Kansu ve atanmış şirket yönetim kurulu üyeleri Osman Özer ve Adnan Arslan’dır.

Emeği yüce değer olarak gören gazetemize büyük zarar veren bu isimler, Cumhuriyet’in simge ismi İlhan Selçuk’un öğrencilerini, çocuklarını gazeteden kovma kararı almışlardır. Bu kararı tanımıyoruz. Çünkü...

16 Kasım 2021 tarihinde yapılan Cumhuriyet Vakfı toplantısında, en az 15 kişinin işten çıkarılması, bununla ilgili Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın öneri sunması kararlaştırılmıştır. Bu karar sonrası gerek Genel Yayın Yönetmeni Küçükkaya, gerek yazıişleri ekibi ve gerekse servis şefleri, çekincelerini dile getirmiş, hiç kimsenin işinden olmaması için yapıcı öneriler ve özverilerde bulunma kararı almıştır.

Ancak, çalışanın sesine kulak tıkayan, kendilerine sunulacak önerileri bile beklemeyen Alev Coşkun, Adnan Arslan ve Osman Özer’den oluşan şirket yönetim kurulu, Cumhuriyet ilkeleriyle uyuşmayan bir kararla sekiz çalışma arkadaşımızı Cumhuriyet’ten koparmıştır. Bu kararla, Cumhuriyet Vakfı tarafından gazeteyle ilgili kararlarda tek yetkili kılınan Yürütme Kurulu ve Genel Yayın Yönetmenliği makamının iradesi çiğnenmiştir.

Arkadaşlarımızın aramızdan koparılmasına gerekçe olarak gösterilen “ekonomik nedenler" savını kabul etmiyoruz. Bu, Cumhuriyet’in gazetecilik anlayışına vurulmuş bir darbe, yayın çizgisine yönelik bir operasyondur. Bu operasyonun kimler tarafından yapıldığını biliyoruz…

Seçim sürecine giren Türkiye’nin en önemli gazetesinin yayın politikasına müdahale girişiminin de tehlikenin de farkındayız...

Türkiye’nin en köklü, en etkili gazetesi olan Cumhuriyet’i yönetme yetisine ve ilkelerine sahip olmayan Alev Coşkun, Işık Kansu, Adnan Arslan ve Osman Özer’i derhal istifaya davet ediyoruz.

Cumhuriyet’in gerçek sahipleri okurlarımıza, hiçbir koşulda desteklerini esirgemeyen Cumhuriyet dostlarına dayanışma ruhuyla sesleniyor, saygılarımızı sunuyoruz…"

Cumhuriyet Gazetesi’nde eylem: Gazetecileri işten çıkaranlar derhal istifa etmeli - Resim : 2

AÇIKLAMA ÖNCESİ GAZETE BİNASI ÖNÜNE POLİS GELDİ

Öte yandan basın açıklamasının öncesinde gazete binasına polis konuşlandırıldığı görüldü.

Cumhuriyet Gazetesi’nde eylem: Gazetecileri işten çıkaranlar derhal istifa etmeli - Resim : 3

Etiketler
Cumhuriyet Gazetesi