Türkiye'de hapse atılmış Merkel'in devreye girmesiyle tahliye edilmişti: Gazeteci Deniz Yücel artık Alman Pen Başkanı

Türkiye'de 1 yıl süreyle tutuklu kalan gazeteci ve yazar Deniz Yücel, Uluslararası Yazarlar Birliği PEN'in Almanya Başkanı oldu.

Türkiye'de hapse atılmış Merkel'in devreye girmesiyle tahliye edilmişti: Gazeteci Deniz Yücel artık Alman Pen Başkanı

Uluslararası Yazarlar Birliği PEN'in Almanya'nın Frankfurt kentindeki Pauls Kilisesi'nde dün akşam (26 Ekim) düzenlenen genel kurulunda PEN Almanya'nın yeni başkanının seçimi yapıldı.

Yapılan seçimde Almanya Die Welt Gazetesi muhabiri 48 yaşındaki Deniz Yücel, PEN Almanya'nın yeni başkanı olarak seçildi.

Bianet'te yer alan habere göre; Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, 2017'den beri görevini sürdüren PEN Almanya Başkanı Regula Venske ise yeniden aday olmadı.

Türkiye’de tutuklanmıştı

Deniz Yücel, Die Welt Gazetesi'nin Türkiye muhabirliğini yaparken "terör" suçlamasıyla 2017-2018 yılları arasında Türkiye'de tutuklanmış, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

16 Temmuz 2020’de görülen duruşmada kararını açıklayan mahkeme, Deniz Yücel’in “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasından beraatine hükmederken, basın yayın yoluyla “PKK/KCK silahlı terör örgütünün propagandasını yaptığı” gerekçesiyle 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırmıştı.

Mahkeme ayrıca, Yücel hakkında 2016’da Die Welt’te yayınlanan “Kürt annesini göremesin” fıkrası ile “Ermenilere yapılan soykırım” ifadesini içeren iki yazısı nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ve TCK’nın 301. maddesinde düzenlenen “Türkiye Cumhuriyet Devletini, hükümetini, yargı organlarını ve devletin emniyet teşkilatını aşağılama” suçları uyarınca suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.

Suç duyurusu sonrası Yücel'e yeni bir dava açılmış, savcılık Deniz Yücel'in 6 aydan 2 yıla kadar hapsini istemiş, bu davanın görülmesine ise 12 Mayıs 2020'de başlanmıştı.

Yücel'in tutuklanması Türkiye ile Almanya arasında siyasi gerginliğe yol açmıştı.

Yücel son olarak Haziran 2021’de, Die Welt’in Welt am Sonntag ismiyle 6 Kasım 2016’da yayınlanan ekinde Recep Tayyip Erdoğan için “Darbeci (Der Putschist)” başlığı atmakla suçlandı.

Savcılık çıkan manşet ve iç sayfa haberi nedeniyle Yücel’in “Cumhurbaşkanına hakaretten (TCK 299)” cezalandırılması istedi. Dosya, Yücel hakkında “devleti alenen aşağılama” suçlamasıyla açılan davayla birleştirildi.

Yücel, "Agentterrorist: Eine Geschichte über Freiheit und Freundschaft, Demokratie und Nichtsodemokratie" (Ajan terörist: Özgürlük ve dostluk, demokrasi ve pek de öyle olmayan demokrasi hakkında bir hikaye) adlı kitabın da yazarı.

PEN hakkında

Uluslararası Yazarlar Birliği PEN dünya genelinde 100 ülkede yaklaşık 150 yazar örgütünün dahil olduğu bir oluşum.

Almanya merkezi Hessen eyaletindeki Darmstadt kentinde bulunuyor.

Etiketler
Deniz Yücel Almanya Tahliye Türkiye