Tepkilerin odağındaki İbo Show neden bu kadar çok izleniyor?

Tanınan ve sevilen birçok ünlü ismi konuk eden İbo Show tepkilerin odağına yerleşti.

Tepkilerin odağındaki İbo Show neden bu kadar çok izleniyor?

Tanınan ve sevilen birçok ünlü ismi konuk eden İbo Show tepkilerin odağına yerleşti. Medyaradar yazarı Murat Tolga Şen, yıllar sonra ekrana dönen İbo Show'u köşesine taşıdı.

"İbo Show konuk bulmakta nasıl zorlanmıyor ve neden bu kadar çok izleniyor" sorularını cevaplayan Şen'in yazısı şöyle:

İbrahim Tatlıses’in sunduğu İbo Show’un o haftaki konukları gösteren tanıtım videoları dönmeye başlar başlamaz sosyal medyadan sitemkar cümleler geliyor. “Cem Yılmaz, İbo Show’a nasıl çıkar!”, “İbrahim Tatlıses’in TV’de program yapmasına nasıl izin verilir!”, “Okan Bayülgen’in bu kadın düşmanıyla ne işi var!”...

Bu yazdıklarıma benzer eleştiriler onlarca hesaptan neredeyse her hafta dile getiriliyor. Peki, sonuç? Haftalardır, güçlü izlenme oranları alan İbo Show, 16 Ocak’ta yayınlanan bölümüyle de reyting listesinin ilk 5’ine girmeyi başardı!

Yorgun Demokrat adında bir Twitter hesabı paylaşmış, “İbo aslında bu ülke için simge bir isimdir. İboyla birlikte cehaleti, kadın düşmanlığını, nobranlığı normalleştirdik. O zerre kendini geliştirmedi ama toplumun bakış açısı da İbo’nun bakış açısına döndü. İşte kültürel çöküş budur. Politikaya yansımasını da ibretle izliyoruz.” Bu haksız bir bakış açısı değil üstelik bu tweet 40 bin kez beğenilmiş, insanların duymak istediği şey olduğu içindir ancak İbo Show’un başarısının çok daha basit bir açıklaması var.

Evet, bir televizyon nostaljisinin yeniden üretilmesinden ibaret olan İbo Show’un izlenme oranları yorgun sunucusuna göre şaşırtıcı şekilde yüksek ve halkın vicdanında aforoz edildiğinden emin olduğumuz İbrahim Tatlıses, kadın hakları meselesindeki kötü siciline rağmen programına konuk bulmakta zorlanmıyor. Okan Bayülgen’inden, Cem Yılmaz’ına, Saba Tümer’inden, Haluk Levent’ine kadar medyanın şanlı-şöhretli, neredeyse bir kanaat önderine dönüşmüş insanları dahil herkes bu programa hevesle katılıyor.


Dünyada yükselen metoo akımına nanik yaparcasına üretilen bir iş İbo Show. Nasıl oluyor da böyle oluyor? Cevap çok basit. Televizyonda alternatif yok, diziler sarmaşık gibi etrafı katlamış, televizyon yayıncılığı bitmiş!

Bir lunaparka gittiğinizde sahibinin kim olduğunu umursamazsınız, İbo Show da öyle, katılanlar için artık hiç olmayan bir rahatlama ve şımarma imkanı, izleyenler için ise bedava gazino eğlencesi.

Eskiden konu sadece dizi ünlüleri değildi. Şarkıcısı, türkücüsü, sunucusu, tiyatrocusu, sporcusu, ressamı, bir şekilde medyayı meşgul eden kim varsa TV’de karşımıza çıkardı. Okan Bayülgen’in Disko Kralı, Zaga, Dada Dandinista programları, Beyazıt Öztürk’ün Beyaz Show’u, Mesut Yar’ın Burada Laf Çok’u ve elbette İbo Show…

Hayatımızdan memnun şekilde izlediğimiz bu programlar o insanların da kendilerini ve yaptıkları işleri göstermesi açısından güçlü fırsatlar yaratıyordu. Televizyon yayıncılığı dizi tüneline girdiğinden bu yana unutulan önemli bir mesele bu.

Şimdilerde ise önümüz, arkamız, sağımız, solumuz dizi! İnanmıyorsanız elinize kumandayı alıp gezin. Bu yazıyı hangi gün-saatte okuduğunuzun önemi yok, göreceğiniz tek şey, diziler!

Başlayan, biten, yarım kalan, senaristi, yönetmeni, oyuncuları ve hatta ismi bile değişen diziler!

İbo Show, her hafta birkaç saatliğine de olsa ekrana bakan insanlara “başka bir şey” gösteriyor. Onları bir lunapark eğlencesine götürüyor. Espriler, şarkılar, türkülerle dolu bir akşam. Üstelik zor zamanlardayız, insanların rahatlamak için buna ihtiyacı var.

Programın yayınlanan son bölümünde Haluk Levent, Sabahat Akkiraz, Hüseyin Turan ve Ender Balkır yer aldı, bu isimlerin hepsi müzik dünyasından insanlar…

Neden bu isimler peki? Mesela siz de sevdiğiniz dizinin oyuncularını İbo Show’da izlemek isteyebilirsiniz. Şöyle açıklayabilirim; dizi yıldızlarının çoğu oynadıkları dizinin dışında parlayamıyor. Onlarla birkaç saat geçirmek çok sıkıcı bir deneyim olabilir, bunun yerine Okan Bayülgen ve Saba Tümer’in flörtöz muhabbetlerine, Cem Yılmaz’ın esprilerine, Haluk Levent’in şarkılarına eşlik etmeyi tercih ediyor seyirci.

İbrahim Tatlıses, en yorgun haliyle İbo Show’u sunuyor ama isabetli konuk seçimleri ve daha da önemlisi, Cumartesi gecesine bir alternatif getirmesi sebebiyle programını izletiyor. Kendisini ve programını eleştirmeye devam edebilirsiniz ancak kanallar diziden başka bir şey üretemediği sürece durum değişmez.