Türkiye basın tarihinde bir kara leke daha! Tele1 ekranları karartıldı

Tele1'e verilen 5 gün ekran karartma cezası kararı bu gece itibariyle uygulanmaya başlandı.

Türkiye basın tarihinde bir kara leke daha! Tele1 ekranları karartıldı

RTÜK'ün TELE1 kanalına verdiği 5 gün yayın durdurma kararı bu gece başladı.

Bu karardan sonra RTÜK’ün bir ceza kesmesi halinde, TELE1’in lisansının iptal edileceği ifade edildi.

Söz konusu karar Temmuz ayının başında RTÜK toplantısında alınmıştı.

Kendisine ve genel yayın yönetmeni olduğu TELE1’e yönelik iftiralara ilişkin BirGün’e konuşan gazeteci Merdan Yanardağ, “Ben FETÖ’ye karşı mücadele ettiğim için tutuklanmış hapis yatmış biriyim. Bunu bile ileri sürdüklerine göre bizim yayınlarımız karşısında çaresiz kaldıkları belli” demişti.

NE OLMUŞTU?

TELE1 televizyonunda 30 Nisan tarihli ana haber bülteninde ve 24 Mayıs 2020 tarihinde ekrana gelen “Karanlıktan Aydınlığa” isimli programda Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönelik ifadeler izleme uzmanları tarafından raporlaştırılmıştı.

Program konuğu Cemil Kılıç’ın “Bugün Türkiye’de öyle anlaşılıyor ki öyle bir rejim kurulmaya yani teokratik bir rejim kurulmaya çalışılıyor Türkiye’de kurulmak istenen teokratik halife sultan rejimi Ben Diyanet’i Müslüman dairesi içinde görmüyorum mesela. Belki aynı şekilde Cumhurbaşkanının inanç dünyasını da İslam’ın içerisinde görmüyorum Muaviye gibi bir sultan mı olmaya çalışıyor mesela Cumhurbaşkanı?” şeklindeki sözleri halkı kin ve düşmanlığa sevk eden ayrıştırıcı dil kullanımı olarak değerlendirilmişti.


Yayında toplumun ve kurumların dini inançlarının sorgulanması ve Cumhurbaşkanı ile Diyanet İşleri Başkanlığına suçlayıcı ifadelerin kullanılması 6112 sayılı Kanunun 8/1/b maddesindeki yayın ilkelerinin ihlali olarak tespit edilmişti.

Daha önce 23.03.2020 tarihinde de aynı ihlali yapan Tele 1’e RTÜK tarafından 5 gün geçici yayın durdurma yaptırımı uygulanmıştı.

TELE 1'de yayınlanan bir programda RTÜK Üyelerinin cahillikle, bilgisizlikle ve düşmanlıkla suçlaması ve hakaret etmesi yaptırım sebebi sayıldı. Hem RTÜK’ün tüzel kişiliği hem de RTÜK Başkanı, Üyeleri ve uzmanları hakkında eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı ve iftira niteliğinde ifadeler iddiasıyla TELE 1 hakkında idari para cezası kararı verilmişti.

Etiketler
RTÜK - muhalif kanallara ceza Türkiye