'Şikayet gelmiyor' açıklamasına CHP'li üyelerden yanıt

Televizyon yayınlarından kimsenin şikayetçi olmadığını açıklayan RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya'ya, CHP’li RTÜK üyeleri Demirdöğen ve Taşçı yanıt verdi.

'Şikayet gelmiyor' açıklamasına CHP'li üyelerden yanıt

Kendileri dışında herkes şikâyetçi!
Kendilerine “Haber alamıyoruz” gibi şikâyetlerin gelmediğini iddia eden RTÜK Başkanı’na kurumun üyesi Taşcı yanıt verdi: Gerçekci değil. ‘Eşitsizliği görmek istemiyoruz’ demenin ifadesi" dedi.

24 Haziran seçimleri öncesinde medyadaki ‘taraflı ve tek sesli yayıncılık’ sürerken, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya’dan ilginç bir açıklama geldi. Başta TRT olmak üzere birçok kanalın muhalefete uyguladığı ambargoyu görmezden gelen Yerlikaya, seçim sürecindeki yayınlara dair şikâyet almadıklarını iddia etti.

Yerlikaya, “Haber alamıyoruz, cumhurbaşkanı adaylarını izleyemiyoruz, milletvekili adaylarını dinleyemiyoruz’ gibi şikâyetler yok” dedi. Yerlikaya, sözlerinin devamında, “Medyamız çoğulcu, bir sürü yerel medya kuruluşu var. Adaylar rahatlıkla medyada yer alabiliyor. Televizyonlardan da her adaya eşit süre vermesini bekleyemeyiz” ifadesini kullandı.

'Şikayet gelmiyor' açıklamasına CHP'li üyelerden yanıt - Resim : 1
İsmet Demirdöğen

Veriler Başkan’ı yalanlıyor
RTÜK’ün CHP’li üyeleri İsmet Demirdöğen ve İlhan Taşçı’nın, TRT’nin siyasi parti ve adaylara yönelik ayrımcı yayınına dair YSK’ye yaptığı başvuruya rağmen, “Adaylar rahatlıkla medyada yer alabiliyor. Onun için de çok fazla şikâyet gelmiyor” diyen Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Televizyonlardan da her adaya eşit süre vermesini bekleyemeyiz. Yüzlerce milletvekili adayı var, çok sayıda cumhurbaşkanı adayı var. Arz talep dengesi var.”

Ancak RTÜK’ün CHP’li üyeleri Demirdöğen ve Taşçı’nın hazırladığı ve dün BirGün’de yayımlanan veriler, Başkan Yerlikaya’yı yalanlıyor. Verilere göre, TRT’nin dışında beş özel kanalda sadece Cumhur İttifakı’nın propagandası yapıldı, bu beş kanalda muhalefete ise bir dakika dahi yer ayrılmadı.

'Şikayet gelmiyor' açıklamasına CHP'li üyelerden yanıt - Resim : 2
İlhan Taşçı

Konuya ilişkin BirGün’den Uğur Şahin'e konuşan RTÜK’ün CHP’li Üyesi İlhan Taşcı, şunları ifade etti: “RTÜK Başkanı, çoğulculuktan söz etmiyor, çoğunlukculuktan söz ediyor. Çoğulculuk dediğimiz medya, bütün kesimlerin seslerini duyurabildiği ortamdır. Oysa çoğunlukçulukta güçlü olan kimse onun sesi yüksek çıkar. Bir de Türkiye’de çok fazla kanalın olması, çoğulcu bir yayıncılığın olduğunu göstermez. Sadece çok kanallı, tek sesli bir medyayı gösterir. Şu anda Türkiye’nin içinde bulunduğu durumda budur aslında.”

‘ATV’ye dair şikâyetler gündem olmuyor’
Yerlikaya’nın ‘Şikâyet gelmiyor’ şeklindeki açıklamasına değinen Taşcı, “Şikâyet olmadan da RTÜK re’sen harekete geçmek zorunda, çünkü yasası bunu emrediyor” dedi. Taşcı, şöyle devam etti: “Dolayısıyla ‘şikâyet yok, incelemiyoruz’ demek, çok gerçekçi değil. Bunu da şuradan biliyoruz: Sayın Cumhurbaşkanı ve ittifakın adayı Tayyip Erdoğan’ın dışındaki adaylar, Muharrem İnce, Meral Akşener, Selahattin Demirtaş ve Temel Karamollaoğlu ekranlarda yer almamaktan her fırsatta şikâyet ediyor. Eğer şikâyete bağlı hareket ediliyorsa, RTÜK Başkanı’a şunu sormak lazım: ATV kimi diziler nedeniyle her hafta en çok şikâyet edilen kanal. Bu şikâyetler 10 binlere ulaştı. Biz bunlarla ilgili konuları görüşmüyoruz, gündem olmuyor Başkan Bey. Madem şikâyetse binlerce şikâyet var.”

“RTÜK Kanunu ve Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği ilkeler var” diyen İlhan Taşcı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bunlar şikâyete bağlı değil ki kendiliğinden denetlenmesi gereken bir durum. ‘Şikâyet yok, biz de izlemiyoruz’, ‘eşitsizliği görmek istemiyoruz’ demenin başka bir ifadesidir.”

Etiketler
RTÜK