Özgür Gündem davasında flaş gelişme!

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin yönetici ve yazarlarına yönelik açılan davaya bakan mahkeme heyeti, yazar Ragıp Zarakolu hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına karar verdi.

Özgür Gündem davasında flaş gelişme!

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam Özgür Gündem davasının 9. Duruşması yapıldı. Duruşmaya tutuklu sanık Kemal Sancılı bulunduğu Edirne Cezaevi’nden SEGBİS sistemiyle bağlandı. Tutuksuz sanıklardan Ayşe Necmiye Alpay ve İnan Kızılkaya da duruşmada hazır bulundu.

“BORÇLARI ÖDEYEMİYORUM”

Duruşmaya İpsala’da tutulduğu cezaevinden katılan tutuklu sanık Kemal Sancılı, hakkında yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliyesine karar verilmesini talep etti. Sancılı, “Özgür Gündem’e yönelik soruşturmada tüm mal varlığıma ve hesaplara el konuldu, bankalar alacak için takibe geçti. Borçlarımı ödemek için yurt dışında bir akrabam beni çağırdı. Aynı durumun yaşanmayacağını temin ederim. Tahliyemi talep ediyorum.” Dedi. Kemal Sancılı’nın avukatı Özcan Kılıç, “Müvekkilime devamlı borç ödenmesi talebiyle evrak geliyor. Baskı altında bırakılıyor. Koyacağınız her türlü adli kontrol tedbirine uyacaktır. Tahliyesini talep ediyorum.” Talebinde bulundu.

EREN KESKİN: ÖZGÜR GÜNDEM EN ÇOK BASKI GÖREN GAZETE

Duruşmada söz alan Eren Keskin, “Zapta geçmesi için bir iki şey söylemek istiyorum. İnsan hakları savunucusu ve avukatım. İHD eş genel başkanıyım.. Özgür Gündem bu coğrafyada en çok baskı gören gazete olduğu için adımı gönüllü olarak eş genel yayın yönetmeni hanesine yazdırdım. İçeriğini bile bilmediğim yazılardan dolayı 143 davada yargılanıyorum. Bu ifade özgürlüğüne, uluslararası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine aykırı bir durum.” İfadelerini kullandı.

DURUŞMALARDAN VARESTE TUTULMALARINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme heyeti sanık Kemal Sancılı’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek, Ayşe Necmiye Alpay’ın duruşmaları takip ediyor olmasını gözönünde bulundurarak duruşmalardan vareste tutulmasına hükmetti.

Mahkeme, Eren Keskin’in yurt dışına çıkış yasağının devamına karar verdi.

ZARAKOLU HAKKINDAKİ YAKALAMA KARARI KALDIRILDI

Ragıp Zarakolu hakkında İsveç Adli makamları ile adli yardımlaşma işlemlerinin devam ediyor olması ve sanığın yurtdışındaki adresinin belli olmasını gözönünde bulunduran mahkeme heyeti, sanık Ragıp Zarakolu hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına karar verdi.

Filiz Koçali hakkındaki yakalama emrinin ise devamına hükmedildi.

Dosyanın mütalaa için Cumhuriyet Savcısına verilmesine hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı da 10 Ekim’e erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Özgür Gündem gazetesi yöneticileri ve çalışanlarından Kemal Sancılı, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Bilir Kaya, Ayşe Necmiye Alpay, Emire Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Aykut “şüpheli” sıfatıyla yer alıyor. İddianamede, 9 şüphelinin, “Silahlı terör örgütüne üye olmak”, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” ve “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor. Sanıklardan Aslı Erdoğan ile Necmiye Alpay ve Bilir Kaya’nın 29 Aralık 2016’daki ilk duruşmada tahliyelerine karar verilmişti.

Etiketler
Mahkeme