Sinema ve TV sektörü temsilcilerinden koronavirüsten korunma kılavuzu

Sinema TV Sendikası, Oyuncular Sendikası ve sektördeki farklı birimleri temsil eden dernek ve platformlarla birlikte koronavirüs süreciyle ilgili oluşturulan heyet, koronavirüs salgınından korunma yöntemleri için kılavuz hazırladı.

Sinema ve TV sektörü temsilcilerinden koronavirüsten korunma kılavuzu

Sinema ve TV dünyasının emekçilerini temsil eden sendikalar ve kuruluşlar, koronavirüsten korunma yollarına ilişkin bir rehber hazırladı.

Sendikalar ve temsilciler tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Hazırladığımız ‘’Covid-19 Sürecinde; Film Yapımlarında Güvenli Çalışma Koşulları ve Önlemler” isimli kılavuzumuzu yayınladık. Kılavuza Sinema TV Sendikasının web sayfasından (https://www.sinematvsendikasi.org/covid-19/) erişilebilir." denildi.

Açıklama şu şekilde:

Temel ortak paydamız; pandemi tehlikesi altında film sektörü çalışanlarının sağlığını ve can güvenliğini korumak için acilen harekete geçmekti.
İlk olarak; pandemi yayılımının en yoğun olduğu dönemde yaptığımız girişimlerle, #setleridurdurun diyerek devam eden ve yeni başlayacak reklâm/dizi/sinema çekimlerinin %98’inin çalışmasını durdurmayı başardık.
Salgının çok uzun bir zaman diliminde yok olmayacağı bilgisiyle; tehlikenin tamamen geçmediği ama alarm seviyesinin düşürüldüğü ‘’yeni normal’’ diye ifade edilen bu dönemde; ‘’ film setlerinde yeniden hangi koşullarda çalışılabilir?’’ sorusu bizleri kapsamlı bir arayışa ve kaçınılmaz olarak çalışanı kollayan, koruyan bir rehber/kılavuz hazırlamaya yönlendirdi.

Bizden önce küresel salgınla tanışan yurt dışındaki meslektaşlarımızın tecrübeleri yol gösterici oldu. Sağlık Bakanlığının yönergelerinden yararlandık.
Türk Tabipler Birliği ve İş Güvenliği uzmanlarının desteklerini aldık.
Yapım temsilcileriyle görüşmeler yaptık.
Her şeyden önemlisi sektördeki tüm birimlerde çalışan meslektaşlarımızın taleplerinin karşılık bulması için çalıştık.
Hazırladığımız ‘’Covid-19 Sürecinde; Film Yapımlarında Güvenli Çalışma Koşulları ve Önlemler” isimli kılavuzumuzu yayınladık.
Kılavuza Sinema TV Sendikasının web sayfasından (https://www.sinematvsendikasi.org/covid-19/) erişilebilir.
Sahada fiilen yaşananın, yaşanacak olanın tüm bilgilerimizi, öngörülerimizi tekrar tekrar gözden geçirmemize yol açacağını biliyoruz. Sağlık Bakanlığının yönergeleri, danıştığımız kurumların yönlendirmeleri ışığında gerekli oldukça bu kılavuzumuzu güncelleyeceğiz.
Temel çıkış noktamızdan ödün vermeden, setlerde uzun çalışma sürelerine son verilmesi;
ve iş kanununda belirtilen günlük en fazla 11 saat’in aşılmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu kararlılıkla ‘’ÖNCE SAĞLIK’’ diyoruz.
Günlerce süren, binlerce sektör çalışanının ve ailelerinin sağlığını önemseyerek hazırladığımız bu çalışmada emeğini ve desteğini esirgemeyen tüm meslektaşlarımıza, bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaşan Türk Tabipler Birliği‘ne, İş Güvenliği uzmanlarımıza ve bizlerle aynı duyguları paylaşan sektör paydaşlarına içten teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY) Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) Görüntü Yönetmenleri Derneği (GYD) Oyuncuları Sendikası
Post Prodüksiyon Çalışanları Derneği (POSTPRODER) Senaryo ve Diyalog Yazarı Meslek Birliği (Senaristbir) Yönetmenler Birliği Platformu (YönBir)
Boom Operatörleri Platformu
DIT Ekipleri Birliği
Kamera Asistanları Derneği (KAD) Reji Asistanları Platformu (RAP) Sinema TV Sendikası (STS)
Sanat Yönetmenleri Derneği (SYD)

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Salgın Sendika Sinema