RTÜK kendi belirlediği kurallara uymadı!

RTÜK'ün 25. yılı dolayısıyla hazırlanan kamu spotunun Kamu Spotları Yönergesi’ne aykırı olduğu ortaya çıktı.

RTÜK kendi belirlediği kurallara uymadı!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 25’inci kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında bir kamu spotu hazırladı.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; AKP ve MHP kontenjanından seçilen RTÜK üyelerinin oylarıyla kabul edilen kamu spotunun, RTÜK tarafından kabul edilen ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Kamu Spotları Yönergesi’ne aykırı olduğu ortaya çıktı.

Yıl içerisinde çeşitli kamu kuruluşları tarafından hazırlanan kamu spotlarını yönergede yer alan, “Kurum tanıtımı içeremez” hükmünü gerekçe göstererek reddeden RTÜK, 25’inci yıl tanıtım klibi niteliğindeki kendi kamu spotunu ise yönergeyi hiçe sayarak kabul etti.

4 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirilen Üst Kurul toplantısında onaylanan kamu spotu, kurumun resmi internet sitesinden de yayınlandı. Kamu spotu ile yönergedeki 45 saniyelik süre sınırı da ihlal edildi. RTÜK’ün kamu spotu 60 saniye uzunluğunda hazırlandı.

Yıl içerisinde onlarca kamu spotunun yönergeye aykırı olduğu için reddedildiğini ifade eden RTÜK üyesi İlhan Taşçı, “RTÜK’ün kamu spotu yönergeye aykırıdır çünkü kendi tanıtımını yapıyor. Spotların amacı farkındalık yaratmaktır. Ama gelinen noktada artık kamu spotlarının içeriği boşaltılmış, niteliksiz bir hal almıştır” diye konuştu.

RTÜK’ün süre bakımından da hatalı olduğunu ifade eden Taşçı, “Üst Kurul bir, iki saniye fazla diye süre kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle de pek çok spotu geri çevirdi. En başta kuralı koyanların ilkelere uyması beklenirken RTÜK kendi belirlediği kurala uymadı” dedi.

BELLİ AJANSLARA CİDDİ TUTARDA PARA AKTARILIYOR

Kamu spotlarının kendi başına bir sektör haline geldiğini vurgulayan Taşçı, birçok kamu kuruluşunun belirli ajanslara ciddi tutarda paralar aktardığını ifade etti. Taşçı, “Bakanlıklar ve devlet kurumları tarafından hazırlanarak Üst Kurula gönderilen pek çok kamu spotu, kamu yararından çok AKP propagandasına yönelik. Kamu spotlarının içeriğinin ve yayınlanma biçimlerinin yeni baştan gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu kadar çok ve içerikten yoksun kamu spotuyla hiçbir amaç ve hedef tutturulamaz” dedi.

Etiketler
RTÜK