Cezaevindeki Gazeteci Hüseyin Aykol’a götürülen şapka cezaevine alınmadı!

Sincan Cezaevinde bulunan Özgür Gündem Gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol’a eşinin getirdiği şapka cezaevinde bir hafta incelemeye alındı ve ardından yasakladı.

Cezaevindeki Gazeteci Hüseyin Aykol’a götürülen şapka cezaevine alınmadı!

Sincan Cezaevinde bulunan Özgür Gündem Gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol’a eşinin getirdiği bereye, “Kantinde satılıyor” denilerek izin verilmedi.

Bunun üzerine eşi şapka vermek istedi ama o da cezaevinde bir hafta incelemeye alındı. Cezaevi kurulu şapkanın da cezaevine alınmasına izin vermeyerek, kantinde tek tip şapka satılmasına karar verdi.

Özgür Gündem gazetesinin eş genel yayın yönetmenliğini yaptığı gerekçesiyle 3 yıl 9 ay hapis cezası alan Gazeteci Hüseyin Aykol, 64 yaşında Sincan Ceza İnfaz Kurumunda girdi. Meslek hayatı boyunca cezaevlerindeki siyasi tutuklu ve hükümlülerin yaşadığı zorlukları gündeme getiren Hüseyin Aykol, şimdi aynı sorunlarla karşı karşıya. Ancak Aykol’un, daha doğrusu yakınlarından istediği şapkanın başına gelenler pes dedirtti.

Evrensel'de yer alan habere göre, Ankara’da Sincan 2 No’lu F Tipi Cezaevinde bulunan Hüseyin Aykol, havaların soğuması nedeniyle yakınlarından bir dahaki görüşe şapka getirmelerini istedi. Görüş günü cezaevine giden İnsan Hakları Derneği Yöneticisi ve eşi Nuray Çevirmen, daha önce götürmeyi düşündüğü şapkanın yanına bir de bere koydu. Fakat cezaevi görevlilerinin engeliyle karşılaştı. Cezaevinde bere satıldığı için dışarıdan bere getirilemeyeceğinin söylenmesi üzerine, Çevirmen çantasındaki şapkayı vermek istedi. Ancak bu talep görevlileri bir hayli düşündürdü. Görevliler şapkanın cezaevine girip giremeyeceğinin belirlenmesi için inceleneceğini söyleyerek, şapka ile birlikte Çevirmen’in yanından ayrıldı. Şapkanın etrafına dizilen cezaevi görevlileri 15 dakika görüşüp geri döndü. Çevirmen’e cezaevi kurulunun toplanıp şapkayı değerlendireceğini bildirdiler.

Kendi rızasıyla cezaevine gelen şapka, adeta kapıda tutuklanıverdi!

Bir sonraki görüşe kadar şapka cezaevi görevlilerinde kaldı. Cezaevi kurulu toplandı, şapkanın neden cezaevine alınıp alınmayacağını konuştu ve alınmamasına karar verdi. Kantinde bere var ama şapka yoktu. Herkesin “kafasına göre” şapka getirmemesi için kantine şapka alınmasına karar verildi. Yaklaşık bir haftalık alıkonulmanın ardından şapka Nuray Çevirmen’e iade edildi.

Yaşananları gazetemize aktaran Nuray Çevirmen, “Kendi keyiflerine göre kararlar verip, yönetmeliklere uyduruyorlar. Ben yıllardır İnsan Hakları Derneği Cezaevi Komisyonunda çalışıyorum. Tüm cezaevlerinin kantinlerinde sorunlar var” dedi.

YAZARI OLDUĞU GAZETE DE VERİLMEDİ


Gazeteci-Yazar Hüseyin Aykol’a çıkarılan engeller bununla da sınırlı kalmadı. Aykol’un eylül ayının başından itibaren talep ettiği Yeni Yaşam gazetesinin de çeşitli gerekçelerle verilmediği öğrenildi. Yeni Yaşam gazetesi yazarlarından olan Hüseyin Aykol’a önce gazetenin bayide bulunmadığı bilgisi verildi. Aykol’un ısrarlı talebi üzerine bu kez, dağıtım şirketinin Sincan’da Yeni Yaşam gazetesi dağıtmadığına dair bir yazının varlığı gerekçe gösterildi. Aykol’un infaz hakimliğine yaptığı başvuruya verilen yanıtta ise “Herhangi bir hak ihlali olmadığı, bayide bulunması halinde gazetenin kendisine verilebileceği” ifade edildi.

HALK TV İÇİN 6 AY BEKLEYECEK


Aykol koğuşunda Halk TV izlemek talebiyle geçen hafta cezaevi yönetimine dilekçeyle başvuruda bulundu. Ancak cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin başvurularının değerlendirildiği kurul toplantısının iki gün önce yapıldığı gerekçesiyle, Aykol’un Halk TV izleme talebinin değerlendirmeye alınmadığı belirtildi. Aykol’a, kurulun gelecek toplantısının 6 ay sonra yapılacağı, yeniden başvurması halinde Halk TV izleme talebinin bir sonraki toplantıda görüşülebileceği bildirildi.

Etiketler
Cezaevi Sincan